Ο ΔΗΚΤΗΣ (01/07/20)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες κατεδαφίσεις κτιρίων στο Ελληνικό

Μεθαύριο Παρασκευή 3 Ιουλίου, στις οκτώ και μισή το πρωί, θα λάβει χώρα τελετή έναρξης των εργασιών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εγκατάσταση του εργολάβου που θα αναλάβει τις κατεδαφίσεις των διαφόρων δομών εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου. Πρόκειται για πρόδρομες εργασίες του κυρίως έργου της ανάπτυξης, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τη Lamda Development, την παραχωρησιούχο της έκτασης του Ελληνικού, και εκτελούνται από την Intrakat. Οι κατεδαφίσεις αφορούν κυρίως αυθαίρετα κτίρια και δομές, που προσεγγίζουν τα 900, και δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από τη σύμβαση παραχώρησης και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Αδεια κατεδαφίσεων και άλλων εκσκαπτικών έργων για τη διαμόρφωση του χώρου δόθηκε βάσει νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε από τη Βουλή νωρίτερα φέτος. Η λύση αυτή υιοθετήθηκε προκειμένου να κερδηθεί χρόνος όσο εξελίσσεται η διαδικασία ανάθεσης άδειας λειτουργίας καζίνο.

Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Trastor

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trastor, η οποία είχε «κουρευτεί» από το τέλος Απριλίου ένεκα της πανδημίας. Ετσι, οι υφιστάμενοι μέτοχοι, δηλαδή τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Varde Partners, άσκησαν μερικώς τα δικαιώματά τους, όπως είχαν προαναγγείλει. Συνολικά αντλήθηκε ποσό 37.215.718,2 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 41.350.798 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,5 ευρώ και με τιμή διάθεσης 0,9 ευρώ. Επίσης, 39.339.855 μετοχές έμειναν αδιάθετες. Στο πλαίσιο αυτό, το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε μέχρι του ποσού της κάλυψης, δηλαδή 51,2%.

Τον Σεπτέμβριο το μητρώο για τους ιδιοκτήτες εταιρειών

Νέα αναβολή, για επιπλέον τρεις μήνες, πήρε η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «κεντρικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων», με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού και του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη. Στο μητρώο, που προβλέπεται στον νόμο 4557/2018  για το ξέπλυμα χρήματος, θα εγγραφούν όλα τα φυσικά πρόσωπα στο οποία ανήκουν οι εταιρείες με έδρα την Ελλάδα. Ο σκοπός της αναβολής είναι να προσαρμοστούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα στις νέες συνθήκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός.

Αιτήσεις για βοήθημα από εποχικούς

Από σήμερα θα μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις οι εργαζόμενοι σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ για τον Ιούνιο, κατά τον οποίο είχαν τεθεί σε αναστολή. Προσοχή, όμως: Οσοι έχουν επαναπροσληφθεί θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 8 Ιουλίου. Στον αντίποδα, όσοι δεν έχουν προσληφθεί γιατί η μονάδα όπου εργάζονταν δεν έχει ακόμη επαναλειτουργήσει, έχουν δεσμευτική ημερομηνία που λήγει μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 7 Ιουλίου. Χθες υπεγράφη η υπουργική απόφαση που προβλέπει το νέο ειδικό έντυπο που πρέπει να υποβληθεί στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Μικρότερο το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης

Τον Αύγουστο είναι πιο πιθανό να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Οπως εκτιμά, θα διαφέρει στα εξής σημεία σε σχέση με την αρχική πρόταση: τo μέγεθός του θα είναι μικρότερο από 750 δισ. ευρώ και στα 600 δισ. ευρώ (400 δισ. επιχορηγήσεις και 200 δισ. δάνεια), η κατανομή των κεφαλαίων στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα είναι συνολικά μικρότερη από τις αρχικές και ανεπίσημες εκτιμήσεις που έδωσαν αξιωματούχοι της Ε.Ε. και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αναμένεται να διανεμηθεί το 2022 και όχι το 2021. Τώρα σε ό,τι αφορά του όρους που θα έχει αυτή η συμφωνία (conditionality), η Goldman Sachs εκτιμά πως θα υπάρξει συμβιβασμός για την υιοθέτηση τριετών στόχων και για την παρακολούθηση των επιδόσεων των χωρών δύο φορές τον χρόνο, με την ευθύνη να μοιράζονται η Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή