Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/07/20)

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιες κατηγορίες, διαφορετική στάση των εναγομένων

Την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε στο δικαστήριο η αίτηση για προσωρινή διαταγή «παγώματος» των περιουσιακών στοιχείων περίπου 80 φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία ο όμιλος Libra εμπλέκει σε υπόθεση κακοδιαχείρισης. Πρόκειται για την υπόθεση μιας σειράς περίεργων συναλλαγών θυγατρικών του ομίλου Libra με την Τράπεζα Πειραιώς, το 2015 και το 2016, για τις οποίες έγινε έρευνα από την ΤτΕ, που διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, και παραβίαση των capital controls. Ο όμιλος Libra επιρρίπτει την ευθύνη για αυτές τις συναλλαγές σε στέλεχός του και σε πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς. Υποστηρίζει, επίσης, πως η διοίκηση του ομίλου δεν είχε γνώση αυτών των συναλλαγών, μέσω των οποίων το πρώην στέλεχος και οι συνεργάτες του κατόρθωσαν να υφαρπάξουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Στη συζήτηση παρευρέθηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι πολλών εκ των εναγομένων, με τον καθένα να διατηρεί ούτε λίγο ούτε πολύ διαφορετική στάση. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να βγάλει την απόφαση την Πέμπτη και μετά την Παρασκευή, αλλά ακόμη αυτή η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί. Πλησιάζει, όμως, και η ημερομηνία της κυρίως συζήτησης, όπου θα εκτεθούν αναλυτικότερα τα επιχειρήματα όλων των πλευρών. Την υπόθεση πλέον παρακολουθούν όχι μόνο οι ελληνικές, αλλά και οι ευρωπαϊκές αρχές, αναφέρουν οι γνωρίζοντες.

Μπαράζ ελέγχων

της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε αστικά κέντρα ανέδειξε πως το ένα στα τρία αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες είναι παράνομο. Την πανελλαδική επιχείρηση πραγματοποίησαν οι ελεγκτές των τελωνείων της Αρχής, από τις 9 έως και τις 11 Ιουνίου.

Στόχος ήταν να διαπιστωθεί η νομιμότητα κυκλοφορίας αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε προεπιλεγμένα και απόλυτα στοχευμένα σημεία, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Μέσα σε τρεις ημέρες, έγιναν 312 έλεγχοι σε οχήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια και εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν παράνομα 97 αυτοκίνητα, τα οποία και δεσμεύτηκαν.

Κανονικότητα στην αγορά ομολόγων

Η αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων επιστρέφει σιγά σιγά στα επίπεδα «κανονικότητας» ή, τουλάχιστον, στα προ κρίσης COVID-19. Το 90% των κρατικών ομολόγων διεθνώς έχει πλέον απόδοση κάτω του 1%.  Παράλληλα, σε προ πανδημίας επίπεδα και σε αυτά του Φεβρουαρίου έχει επιστρέψει η «δεξαμενή» των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης που έχουν αρνητικές αποδόσεις, αγγίζοντας τα 5,24 τρισ. ευρώ ή το 61% του συνόλου της αγοράς των 8,6 τρισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb, η αξία των ομολόγων σε αρνητικές αποδόσεις τον Μάιο ανερχόταν στα 4,73 τρισ. ευρώ. 

Δημόσια έσοδα 563 εκατ. κατ’ έτος από το Ελληνικό

Σε 563 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο υπολογίζονται τα ετήσια έσοδα για το Δημόσιο (φορολογία, πόροι για τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) από την επένδυση στο Ελληνικό, όπως έχει επισημάνει σε σχετική μελέτη του το ΙΟΒΕ. Πέραν των δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν και υπολογίζονται σε περισσότερες από 70.000 κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων (δηλαδή μόνιμες θέσεις), το έργο αναμένεται να προσελκύσει τουλάχιστον 1 εκατ. περισσότερους ξένους επισκέπτες σε ετήσια βάση. Αρκετοί εξ αυτών μάλιστα πρόκειται να είναι υψηλών εισοδημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για επένδυση η οποία, εφόσον εισέλθει σε πλήρη φάση ανάπτυξης, θα συμβάλει καθοριστικά στην ταχύτερη ανάκαμψη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή