Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/07/20)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέα στελέχη στο δυναμικό της ΔΕΗ 

Δύο νέους γενικούς διευθυντές πρόσθεσε στο δυναμικό των στελεχών της η ΔΕΗ. Με χθεσινή ανακοίνωσή της ενημέρωσε για την ανάθεση καθηκόντων γενικού διευθυντή Ηλεκτροκίνησης στον Κυριάκο Κοφινά και την ανάθεση καθηκόντων γενικού διευθυντή Ανάπτυξης και Εκμετάλλευσης Ψηφιακών Συστημάτων στον Κωνσταντίνο Ζαγαλίκη. Ο κ. Κυριάκος Κοφινάς έχει 27ετή διοικητική εμπειρία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία, ως περιφερειακός διευθύνων σύμβουλος, γενικός διευθυντής, principal και head coach στους κλάδους των FMCG, Medical, Luxury, Executive Search, e-Mobility και Λιανικής. Ο κ. Κωνσταντίνος Ζαγαλίκης έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών και της πληροφορικής, με ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές θέσεις ευθύνης σε Vodafone, ΙΒΜ Ελλάδος και όμιλο Printec, ενώ αργότερα ανέλαβε καθήκοντα CIO στη Forthnet – Nova. Κατείχε ηγετικό ρόλο στον μετασχηματισμό πληροφοριακών συστημάτων (BSS-OSS) στη Huawei, για την DU Telecommunications στο Ντουμπάι.

Ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης παραμένουν στο συρτάρι

Μπορεί τη συζήτηση στην Ευρώπη να μονοπωλεί το Σχέδιο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ και ο επταετής προϋπολογισμός της Ε.Ε., αλλά τι έχει συμβεί με το πακέτο των 540 δισ. που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο; Τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά: από τα τρία μέρη του πακέτου, μόνο η νέα πιστωτική γραμμή του ESM είναι ενεργή – αλλά καμία κυβέρνηση δεν τολμάει να την αξιοποιήσει, φοβούμενη το πολιτικό κόστος. Οι άλλες δύο πρωτοβουλίες –το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας SURE και το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων– ακόμα… αγνοούνται.

Νέα, διπλή έξοδος της Κύπρου στις αγορές

Συνολικά 1 δισ. ευρώ άντλησε η Κύπρος από τη διπλή έξοδο στις αγορές μέσω του ανοίγματος προηγούμενων εκδόσεων, με τις προσφορές να ξεπερνούν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ. Το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε στην επανέκδοση των ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας λήξης 3 Δεκεμβρίου 2024 και 21 Ιανουαρίου 2040, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ για τον κάθε τίτλο.

Το επιτόκιο για τον τίτλο του 2024 ανήλθε στο 0,336% και για τον τίτλο του 2040 στο 1,505%.

Εγκριση για έκδοση ομολόγου από Lamda

Στην τελική ευθεία εισέρχεται μία ακόμα έκδοση εταιρικού ομολόγου, καθώς χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της Lamda Development για την έκδοση ομολόγου αξίας έως 320 εκατ. ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι να χρηματοδοτήσει τμήμα των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα, ένα σημαντικό ποσοστό των κεφαλαίων που θα αντληθούν σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη των δύο εμπορικών κέντρων που προβλέπονται στο Ελληνικό, συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ. Μάλιστα, το ένα εξ αυτών θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, επιφάνειας 72.000 τ.μ., και θα βρίσκεται πλησίον του άξονα της Λ. Βουλιαγμένης.

Πρόσληψη συμβούλων για σύσταση bad bank

Στην πρόσληψη τριών συμβούλων, οι οποίοι αναλαμβάνουν να εξειδικεύσουν τις διαφορετικές παραμέτρους της πρότασης της ΤτΕ για τη σύσταση bad bank, προχώρησε το Γενικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, μετά αξιολόγηση των προσφορών. Πρόκειται για τις Rothschild, Boston Consulting και Deloitte. Η Rothschild θα διερευνήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα μπορούσαν να γίνουν οι συναλλαγές μεταφοράς των κόκκινων δανείων σε μια bad bank, όπως η περίμετρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η τιμολόγηση κ.ά. Η Boston Consulting ανέλαβε να μελετήσει τα λειτουργικά θέματα του σχήματος σε συνδυασμό με την προσαρμογή στο κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να είναι σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες και να μην αντιβαίνει τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της DG Comp. Τέλος, η Deloitte θα εξειδικεύσει το φορολογικό καθεστώς με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία μιας bad bank, θα βρεθεί στο επίκεντρο της διαβούλευσης τους προσεχείς μήνες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή