Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/07/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών 

Τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών «έδειξε» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.) για τις καθυστερήσεις έγκρισης της διακοψιμότητας, θέμα που «καίει» την ενεργοβόρο βιομηχανία, αφού αποτελεί σημαντικό εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους. «Παρά τις συνήθεις παρατηρήσεις ορισμένων γραφειοκρατών από τις Βρυξέλλες, θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε μια τελική φάση και η Ελλάδα θα ασκήσει όλη την πίεση για να κλείσει επιτέλους η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να έχουμε οριστικές λύσεις στα θέματα της διακοψιμότητας και του προσωρινού μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας (TFRM), που ενδιαφέρουν μεγάλους και σημαντικούς κλάδους της βιομηχανίας στη χώρα και αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό το ζήτημα του ενεργειακού κόστους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Παράλληλα, προωθούμε το Target Model, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, μέσω της οποίας θα μπορέσουν οι βιομηχανίες αλλά και τα νοικοκυριά να έχουν καλύτερες τιμές, πρόσθεσε.

Αλλάζει μέσα στον μήνα το δοσολόγιο της εφορίας

Μέχρι το τέλος του μηνός θα έχει αλλάξει το δοσολόγιο της εφορίας για τον φόρο εισοδήματος, αναφέρουν από την ΑΑΔΕ. Ουσιαστικά, ακόμα οι δόσεις για όσους καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο είναι ίδιες με πέρυσι και συγκεκριμένα τρεις, στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Τις επόμενες μέρες οι δόσεις θα γίνουν οκτώ μηνιαίες, με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Για όσους έχουν πληρώσει, θα γίνει συμψηφισμός ενδεχομένως με οφειλές επόμενων μηνών, όπως για παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ. Οσοι πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 2% επί του φόρου.

Παράνομες ναυλώσεις σκαφών σε Αλβανία και Τουρκία 

Ευελιξία στην υποδοχή επισκεπτών από χώρες όπως η Αμερική, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ζητούν στελέχη του κλάδου των σκαφών αναψυχής (yachting). Θέτουν, βέβαια, ως προϋπόθεση να έχουν διενεργηθεί τα απαιτούμενα τεστ για κορωνοϊό. Αυτό δεδομένου ότι, όπως έγινε γνωστό χθες σε ειδική εκδήλωση, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των παράνομων ναυλώσεων, τόσο από την Τουρκία όσο και από την Αλβανία, σκαφών που δεν έχουν άδεια να πραγματοποιούν ταξίδια στα ελληνικά νησιά και κατ’ επέκταση δεν έχουν υποβληθεί σε υγειονομικό έλεγχο.

Ετοιμο τον Σεπτέμβριο το υποβρύχιο καλώδιο

Eπίσκεψη στο εργοστάσιο της «Ελληνικά Καλώδια», όπου κατασκευάζεται το υποβρύχιο καλώδιο που θα διασυνδέσει ηλεκτρικά την Κρήτη με την Πελοπόννησο, πραγματοποίησε χθες η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Οπως διαπιστώθηκε, η παραγωγή του καλωδίου, μήκους 135 χλμ., εξελίσσεται κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου θα ξεκινήσει παράλληλα από τις δύο ανάδοχες εταιρείες, Fulgor – Ελληνικά Καλώδια και Prysmian, στα μέσα Σεπτεμβρίου, στα Χανιά. Ικανοποιημένος από την πορεία κατασκευής του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

Αντίδοτο στην κρίση οι μεταρρυθμίσεις 

Πιο έτοιμες να αντιμετωπίσουν την κρίση που πρoκαλεί η πανδημία και να σημειώσουν στη συνέχεια ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι οι χώρες οι οποίες έχουν εφαρμόσει κατά τα τελευταία χρόνια σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η Barclays. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και σε κάποιο βαθμό η Ισπανία έχουν εφαρμόσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις την τελευταία δεκαετία, όπως και η Γαλλία πιο πρόσφατα, παρότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη σε διάφορους τομείς. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσε ορατά την ανταγωνιστικότητα αυτών των οικονομιών, όπως τονίζει, ενισχύοντας έτσι τους μεσο – μακροπρόθεσμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης, η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων κατά την τελευταία δεκαετία είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η βιωσιμότητα του χρέους φαίνεται πιο εξασφαλισμένη σε αυτές τις χώρες από ό,τι σε άλλες, όπως η Ιταλία. Συνεπώς, οι προοπτικές ανάπτυξης για την επόμενη μέρα της κρίσης της COVID-19 είναι πολύ ισχυρότερες στις συγκεκριμένες οικονομίες, καταλήγει η Barclays.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή