Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/07/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική γνωμοδότηση από τη Βουλή 

Θετικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην τοποθέτηση του νέου προέδρου, αντιπροέδρου και μέλους της ΡΑΕ. Ο προτεινόμενος για τη θέση του προέδρου της ΡΑΕ, καθηγητής Θανάσης Δαγούμας, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, παρουσίασε τους στόχους της νέας διοίκησης. «Στόχος και φιλοδοξία μας είναι η ΡΑΕ να ενισχύσει περαιτέρω το κύρος της και να καταγράψει μια ποιοτική αναβάθμιση στη λειτουργία και στο έργο της». O κ. Δαγούμας ανέδειξε επίσης στην ομιλία του τη σημασία διαμόρφωσης ενός σταθερού πλαισίου για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία της αγοράς, αλλά και την προστασία των καταναλωτών, υιοθετώντας ρυθμίσεις και μέτρα που καταλήγουν στο να μειώνουν το κόστος για τους τελικούς καταναλωτές.

Ο κ. Θανάσης Δαγούμας είναι επίκουρος καθηγητής στην Οικονομική της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, ως ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. 

Στο «ΒΒ» η αξιολόγηση της doValue από την S&P 

Mε «ΒΒ» αξιολογεί τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της doValue ο οίκος S&P, δίνοντας σταθερές προοπτικές μετά την απόκτηση του 80% της FPS από τη Eurobank. Οπως επισημαίνει, η κίνηση αυτή ήταν στρατηγικής σημασίας, καθώς βελτιώνει τη γεωγραφική της συγκέντρωση και τη συγκέντρωση πελατών, καθώς και τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια στο χαρτοφυλάκιό της. Η εξαγορά, παράλληλα, ενισχύει τη θέση της doValue στην ελληνική αγορά NPLs, προσθέτοντας περίπου 23 δισ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων. Οσον αφορά τον αντίκτυπο της πανδημίας στα μεγέθη της, εκτιμά πως θα είναι προσωρινός. 

Σύμβαση για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Σκωτία

Tην προμήθεια inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen ανέλαβε η Hellenic Cables, θυγατρική της Cenergy Holdings. Οπως ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία, η Hellenic Cables εξασφάλισε σύμβαση από τη Seaway 7 για την προμήθεια καλωδίων inter-array 66 kV και των συναφών εξαρτημάτων στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen, ισχύος 1.075 MW, στα ανοιχτά της Σκωτίας. Θα είναι το μεγαλύτερο αιολικό έργο στη Σκωτία και εκτιμάται ότι θα παρέχει καθαρή ενέργεια σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά.

Προσφυγή στο ΣτΕ για έργο στη Μύκονο 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζεται να προσφύγει ο Δήμος Μυκόνου κατά της τουριστικής επένδυσης «Blue Iris», ύψους 60 εκατ. ευρώ, το προεδρικό διάταγμα για την οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της σχεδιαζόμενης προσφυγής, το έργο που πρόκειται να υλοποιήσει η αραβικών συμφερόντων AGC, με τη δημιουργία 200 θέσεων εργασίας, επιβαρύνει το περιβάλλον και τις υποδομές του –υπερδομημένου κατά τα άλλα– νησιού. Πηγές, πάντως, που παρακολουθούν τη διαδικασία αναφέρουν ότι το προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου εγκρίθηκε το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ) του «Blue Iris», θωρακίζει το έργο.   

Το φθινόπωρο μαζικές εκδόσεις ομολόγων

Υστερα από ένα διάλειμμα τους καλοκαιρινούς μήνες, η αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης θα «πλημμυρίσει» με λήξεις ομολόγων και πληρωμές κουπονιών, ειδικά εντός του Σεπτεμβρίου (85 δισ. ευρώ) και του Οκτωβρίου (117 δισ. ευρώ), όπως σημειώνει η DZ Bank. Ετσι, για τα υπουργεία Οικονομικών αυτή η περίοδος θα είναι και η πλέον ευνοϊκή για να εκδώσουν νέα ομόλογα, δεδομένης και της τεράστιας ρευστότητας που θα υπάρχει στην αγορά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, αν και πάντα οι φθινοπωρινοί μήνες ενδείκνυνται για έξοδο στις αγορές –καθώς πολλές χώρες της Ευρωζώνης θα παραμείνουν υπό σημαντική χρηματοδοτική πίεση το επόμενο διάστημα–, ο φετινός Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα κινηθούν σε επίπεδα ρεκόρ σε όρους εκδόσεων χρέους. Τέλος, για την Ελλάδα η DZ Bank εκτιμά πως η επόμενη, τέταρτη για φέτος, έξοδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή