Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/07/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδιασμός για τη μετά τον λιγνίτη εποχή 

Για την πρόοδο της υλοποίησης του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας στη μετά τον λιγνίτη εποχή ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.) σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως αποτελεί απόφαση δική του και της κυβέρνησης να προχωρήσουν αμέσως θεσμικά μέτρα και υποδομές για τη βέλτιστη πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών ζητημάτων που απορρέουν από τη διαδικασία της μετάβασης στις περιοχές αυτές. Για τον λόγο αυτό, είπε, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς εντάσεως εργασίας για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, σε συνεργασία και με τον ΟΑΕΔ. Το αναπτυξιακό σχέδιο, που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, προβλέπει επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της πράσινης ενέργειας, της γεωργίας, του βιώσιμου τουρισμού, της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας και της ψηφιακής οικονομίας και εκπαίδευσης.

H ΔΕΠΑ στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το υδρογόνο

Στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο (Εuropean Clean Hydrogen Alliance) συμμετέχει η ΔΕΠΑ, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου Κωνσταντίνου Ξιφαρά. Στόχος της Συμμαχίας είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου που θα δρομολογήσει και θα διευκολύνει επενδύσεις στον τομέα των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου. Ο κ. Ξιφαράς είναι ένας από τους 18 co-chairs της Συμμαχίας και ο μοναδικός εκπρόσωπος ελληνικής εταιρείας στον κρίσιμο αυτό φορέα. Μιλώντας για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι μέσω αυτής δηλώνει εμπράκτως την πίστη της σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη.

Εγκαινιάζεται η γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη Αιγίου

Απαιτήθηκαν 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί, όμως η νέα σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη Αιγίου είναι πλέον πραγματικότητα. Η κορδέλα του έργου, το οποίο κατασκεύασε ο όμιλος Μυτιληναίος, θα κοπεί την Τρίτη 14 Ιουλίου, με τη σιδηροδρομική γραμμή να είναι συνολικού μήκους 71 χλμ. και να διαθέτει προϋπολογισμό 920 εκατ. ευρώ. Θα έπρεπε να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2019, έχοντας ξεκινήσει να υλοποιείται το 2006. Το έργο πέρασε από σαράντα κύματα, ενώ το Δημόσιο αντιμετώπισε και τον κίνδυνο επιστροφής των κοινοτικών κονδυλίων.

Ενίσχυση 312,4 εκατ. σε 40.297 δικαιούχους 

Πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 17.097 δικαιούχων του β΄ κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 135,4 εκατ. ευρώ. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 40.297, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 312,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), 58.501 επιχειρήσεις έχουν ήδη οριστικοποιήσει μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης. Η προθεσμία οριστικοποίησης της αίτησης λήγει την Τετάρτη 15 Ιουλίου. 

Εξαντλήθηκε η φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ 

Οι ελληνικές τράπεζες, όπως και οι περισσότερες τράπεζες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, έχουν ήδη αντλήσει σχεδόν το μάξιμουμ των κεφαλαίων που μπορούν να αντλήσουν από το πρόγραμμα φθηνών δανείων TRLTO ΙΙI της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σημειώνει σε ανάλυσή της η Societe Generale. Με βάση τους υπολογισμούς της γαλλικής τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει χρήση ποσού 44 έως 54 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα, με τα 54 δισ. ευρώ να είναι το μεγαλύτερο ποσό που μπορούν να αντλήσουν, και έτσι δεν έχουν πολλά περιθώρια (έως μηδενικά) να προσφύγουν σε περαιτέρω φθηνή ρευστότητα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως εξαιρετικά χαμηλά είναι τα περιθώρια και για τις ιταλικές τράπεζες, ενώ οι ισπανικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει το 80% του συνόλου, σε πλήρη αντίθεση με το μόλις 25% από το σύνολο της επιτρεπόμενης ρευστότητας που έχουν αντλήσει οι γερμανικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή