Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/07/20)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «ηλεκτρονική πύλη» των ελληνικών startups

Ξεκινάει η λειτουργία της πλατφόρμας Elevate Greece, του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, μετά και την εισαγωγή χθες του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η πλατφόρμα θα αποτελεί την «ηλεκτρονική πύλη» εισόδου όλου του οικοσυστήματος καινοτομίας και έχει ως στόχο την επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων, τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος που αυτές συνθέτουν, τη μεταξύ τους δικτύωση και την προβολή τους στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Οπως τόνισε ο κ. Δήμας σε πάνελ του 3rd InvestGR Forum 2020, το επίσημο μητρώο για startups στην Ελλάδα αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο πολιτικής για τη στοχευμένη υποστήριξη των επιχειρήσεων αυτών με διάφορα δυνητικά μέτρα και ευεργετήματα, όπως δράσεις κρατικών ενισχύσεων (ΕΣΠΑ κ.ά.), χορήγησης βραβείων και υποστήριξης από τον ιδιωτικό τομέα.

2.500 αιτήσεις σε 48 ώρες για ψηφιακή κατάρτιση

Περισσότερες από 2.500 αιτήσεις υποβλήθηκαν μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας την προηγούμενη Τρίτη για συμμετοχή στο εξ αποστάσεως πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης «Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων – Ψηφιακό μάρκετινγκ» (Digital Marketing), στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΑΕΔ με την Google Ελλάδας για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος, την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας. Συνολικά 3.000 νέοι άνεργοι θα επιλεγούν από τον ΟΑΕΔ, κατά σειρά προτεραιότητας.

Μεγάλες προσδοκίες για τα έσοδα το 2021

Μπορεί τα έσοδα να καταγράψουν μεγάλη πτώση το 2020, αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο, σημειώνουν ότι το 2021 η αύξηση θα είναι κατακόρυφη. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης, αλλά και της χαμηλής βάσης συγκριτικά με το τρέχον έτος. Μάλιστα, αναφέρουν ότι ένα μεγάλο ποσό από τις αναστολές φόρων που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που σχεδιάζεται και υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, θα τονώσει σημαντικά τα έσοδα του 2021. Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση θα έχει εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

Σε επίπεδα-ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος

Οι συνθήκες ύφεσης που δημιουργεί η κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού εκτίναξαν σε επίπεδα-ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος στο α΄ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Συγκεκριμένα, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ διεθνώς άγγιξε το 331% ή τα 258 τρισ. δολ., από 320% το δ΄ τρίμηνο του 2019. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το χρέος έφτασε στο 392% του ΑΕΠ (από 380% το 2019) με τον Καναδά, τη Γαλλία και τη Νορβηγία να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Στις αναδυόμενες αγορές, το χρέος εκτοξεύθηκε πάνω από το 230% του ΑΕΠ (από 220% το 2019).

Ξεκάθαρο τοπίο ζητεί η βιομηχανία πλαστικών

Η αναμονή της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης με αφετηρία τον Ιούλιο του 2021, θέτει αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα τη βιομηχανία πλαστικών, της οποίας η συνεισφορά στο ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 1,6% ή 3 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) ζητεί επίσημη πληροφόρηση για τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του κλάδου, καθώς επηρεάζεται δυσμενώς από την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Αυτό σε μία συγκυρία κατά την οποία η κατασκευή ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού έναντι της πανδημίας στηρίζεται στα πλαστικά. Με το σκεπτικό αυτό, ο σύνδεσμος Ευρωπαίων Μεταποιητών πλαστικών έχει ζητήσει από την Ε.Ε. την αναβολή της εφαρμογής της οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης. Αντίστοιχο αίτημα έχει καταθέσει ο ΣΒΠΕ, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό. Η βιομηχανία πλαστικών στηρίζει την κυκλική οικονομία. Ωστόσο, η ανυπαρξία ξεκάθαρων κανόνων είναι επιζήμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή