Προχωρεί η σύσταση ακόμη μιας επιτροπής
Τη «σύσταση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης των εκκρεμών φορολογικών διαφορών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, με στόχο την ταχεία επίλυση των διαφορών αυτών, την αποσυμφόρηση της διοικητικής Δικαιοσύνης και την τόνωση των φορολογικών εσόδων» προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο. Η επιτροπή, αποτελούμενη από συνταξιούχους ανώτατους δικαστικούς, θα λειτουργεί σε τριμελείς συνθέσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά έως το τέλος του έτους. Πράγμα που σημαίνει ότι η επιτροπή θα καταργηθεί όταν εξετάσει τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τότε. Το θέμα είναι το εξής: Υπάρχει ήδη διεύθυνση στην ΑΑΔΕ για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών με τους φορολογουμένους. Γιατί χρειάζεται μια ad hoc επιτροπή με ημερομηνία λήξης; Αν δεν προχωρεί γρήγορα η διαδικασία με τους θεσμούς που υπάρχουν, το σωστό θα ήταν να ενισχυθούν οι θεσμοί. Γιατί και το όφελος θα είναι μόνιμο τόσο για τα δημόσια ταμεία όσο και για τους φορολογουμένους.
Εκπνέει η προθεσμία για επιστρεπτέα προκαταβολή
Εκπνέει την Τετάρτη η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής του 2ου κύκλου. Η παράταση που είχε δοθεί αφορούσε όσες επιχειρήσεις είχαν δηλώσει κανονικά και εντός προθεσμίας τα έσοδά τους, αλλά ξέχασαν να κλικάρουν προκειμένου να αιτηθούν και τη χορήγηση των σχετικών ποσών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που πιέζουν να ανοίξει εκ νέου η επιστρεπτέα προκαταβολή του 2ου κύκλου αλλά και να γίνουν αλλαγές επί το ευνοϊκότερο, έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν και αυτές κρατικό δάνειο.
Η έκδοση ομολόγων που δεν έγινε ποτέ
Στη στήλη του Δήκτη, στο φύλλο της Κυριακής, παρεισέφρησε μια ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς του περασμένου… Φεβρουαρίου με την οποία ενημέρωνε για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης. Προφανώς, η Πειραιώς δεν βγήκε εκ νέου στις αγορές μέσα στο κατακαλόκαιρο και την πανδημία. Το πού βρήκε ο δαίμων του τυπογραφείου την παλιά εκείνη ανακοίνωση και την αναδημοσίευσε είναι προς διερεύνηση. Αυτό που απέδειξε, ωστόσο, είναι ότι στην ψηφιακή εποχή έχει αποκτήσει μεγάλες –και επικίνδυνες– δυνατότητες.
Ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς έκπτωση φόρου
Ανοιξε χθες η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων μείωσης ενοικίου για τον μήνα Ιούλιο, προκειμένου να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων να λάβουν την έκπτωση φόρου 30% για τα απολεσθέντα εισοδήματα. Το μόνο πρόβλημα είναι πως την ίδια ημέρα έληξε και η σχετική προθεσμία! Δεδομένων των ασφυκτικών χρόνων, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) αιτήθηκε την παράταση της προθεσμίας δήλωσης των μειωμένων ενοικίων, τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου. Επίσης, πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με πληθώρα δηλώσεων για την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου, για την οποία η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έληξε την 1η Ιουλίου. Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη μείωση του φόρου, με αποτέλεσμα η ΠΟΜΙΔΑ να αιτείται παράταση και για εκείνους.
Η οικονομία στο επίκεντρο
Δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, πραγματοποιεί το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE). Για την κατάσταση στην Ευρώπη και τις προοπτικές της Ελλάδας στη μετά πανδημία εποχή θα συζητήσουν σήμερα διαδικτυακά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Ακολουθεί αύριο, Τετάρτη 22 Ιουλίου, εκδήλωση, επίσης διαδικτυακά, που διοργανώνουν από κοινού το ΙΟΒΕ και ο ΟΟΣΑ με αφορμή τη δημοσίευση της Εκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Στην εκδήλωση ο διευθυντής του τμήματος Οικονομικών του ΟΟΣΑ κ. Αλβαρο Περέιρα και οι συγγραφείς κ. Μάουρο Πίσου και Τιμ Μπούλμαν θα παρουσιάσουν την Εκθεση, ενώ θα ακολουθήσει σχολιασμός της και συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχουν ο κ. Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς και η κ. Δάφνη Νικολίτσα, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.