Χαλάρωση κανόνων για άντληση κεφαλαίων
Τη χαλάρωση των αυστηρών κριτηρίων της οδηγίας Mifid ΙΙ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Κομισιόν, ως αποτέλεσμα της κρίσης λόγω της πανδημίας, έτσι ώστε να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των εταιρειών. Τις αλλαγές προανήγγειλε χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις (φωτ.), χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ωστόσο τόνισε πως θα παρουσιαστεί ένα νέο στοχευμένο πακέτο μέτρων που θα επιτρέπει στις εταιρείες να απευθυνθούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές για την άντληση κεφαλαίου, θα περιλαμβάνει απλουστεύσεις για τις τιτλοποιήσεις, ενώ θα εξεταστεί επίσης το θέμα του διαχωρισμού των υπηρεσιών έρευνας και πώς επηρεάζει τις μικρές και μεσαίες εταιρείες. Οι κανόνες θεσπίστηκαν το 2007 και στη συνέχεια αυστηροποιήθηκαν το 2018, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, σε διαχωρισμό ανάμεσα στις υπηρεσίες έρευνας και συναλλαγών των χρηματιστηριακών εταιρειών. Ωστόσο, αυτό είχε ως συνέπεια να σταματήσουν οι δημοσιεύσεις εκθέσεων για μικρότερες εισηγμένες εταιρείες, στην προσπάθεια των χρηματιστηριακών να μειώσουν τα κόστη τους.
Τιμές καυσίμων σε πραγματικό χρόνο σε ψηφιακή πλατφόρμα
Τις τιμές των καυσίμων στο σύνολο της επικράτειας θα μπορούν να παρακολουθούν οι καταναλωτές σε πραγματικό χρόνο μέσω της εφαρμογής (e-καταναλωτής) της γενικής γραμματείας Εμπορίου. Μέσω αυτής της εφαρμογής, που συμπλήρωσε ήδη 4 μήνες λειτουργίας, καταναλωτές και θεσμικοί φορείς της αγοράς παρακολουθούν καθημερινά τη μέση τιμή πώλησης σε πάνω από 1.400 βασικά αγαθά. Μέχρι σήμερα, 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που έχουν πάνω από 2.400 καταστήματα αναρτούν καθημερινά τις μέσες τιμές πώλησης 1.400 προϊόντων, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν πάνω από 200 νέοι κωδικοί.
Υφεση 16% στο β΄ τρίμηνο προβλέπει η Εθνική Τράπεζα
Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους αφήνει το ισχυρότερο αποτύπωμά της στην οικονομία η πανδημία. Οπως εκτιμά η Εθνική Τράπεζα, το εγχώριο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 16% σε ετήσια βάση από αρχική εκτίμηση για ύφεση της τάξης του 13,5%. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που ενσωμάτωσε η ΕΤΕ αποτύπωσαν μια πιο αδύναμη τάση ανάκαμψης – ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Πάντως η ύφεση του Ιουνίου θα είναι σημαντικά πιο ήπια, στο 7,7%, σε σχέση με το Μάιο, οπότε και εκτιμάται στο 17,3%.
Θα μειωθεί ο πλέον απεχθής φόρος
Ερίζουν κόμματα και επαγγελματικοί φορείς για την πατρότητα της ιδέας να μειωθεί, ακόμη και να μηδενιστεί, η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις. Η προκαταβολή είναι ίσως ο φόρος που απεχθάνονται περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, ακόμη και σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας της οικονομίας. Πόσο μάλλον όταν η οικονομική δραστηριότητα έχει διαταραχθεί από μια κρίση όπως η σημερινή. Η αλήθεια είναι ότι από πολύ νωρίς στο υπ. Οικονομικών είχε ληφθεί η απόφαση να περικοπεί δραστικά η προκαταβολή, ώστε να μην χρειαστεί να την επιστρέψουν του χρόνου. Γιατί επίσης από πολύ νωρίς είχαν αποφασίσει να επιβαρυνθεί δημοσιονομικά το 2020, ώστε να είναι υπό έλεγχο η κατάσταση το 2021.
Ενίσχυση μεγεθών εν μέσω πανδημίας
Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία, κατέγραψε το α΄ εξάμηνο του έτους η ΕΔΑ ΘΕΣΣ.
Η εταιρεία μέσα στο πρώτο εξάμηνο ανέπτυξε 8.293 νέες συνδέσεις και μέσω του δικτύου της διανεμήθηκαν 277,9 εκατ. κυβικά φυσικού αερίου, ποσότητα αυξημένη κατά 4,4% από το εξάμηνο του 2019. Υλοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 12 εκατ. ευρώ για τη ανάπτυξη του δικτύου και τη σύνδεση των νέων καταναλωτών.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στο α΄ εξάμηνο του 2020 ξεπέρασε τα 39,15 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) άγγιξαν τα 30,54 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,3% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.