Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/07/20)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφει Βρυξέλλες ο Γεράσιμος Θωμάς

Μια μικρή παρένθεση στην ευρωπαϊκή καριέρα του φαίνεται πως αποτέλεσε για τον Γεράσιμο Θωμά η θητεία του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Θωμάς, ο οποίος πριν από περίπου ένα χρόνο απαρνήθηκε τις Βρυξέλλες για να αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Ενέργειας, επιστρέφει για να αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή στη γενική διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης της Ε.Ε. Την παραίτηση του κ. Θωμά από τη θέση του υφυπουργού Ενέργειας και την ανάληψη του νέου χαρτοφυλακίου του ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Υπηρέτησα την κυβέρνηση με προσήλωση και αφοσίωση αυτόν τον χρόνο και προτίθεμαι να υπηρετήσω την Ευρωπαϊκή Ενωση με τον ίδιο τρόπο από τη νέα μου θέση», δήλωσε ο Γεράσιμος Θωμάς ανακοινώνοντας και ο ίδιος λίγες ώρες αργότερα την παραίτησή του. «Χάνω σήμερα έναν πολύτιμο συνεργάτη, αλλά η Ελλάδα κερδίζει μια πολύ σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Δέλεαρ οι δαπάνες του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν εταιρείες του οικοδομικού κλάδου το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», το οποίο, στην τρίτη εκδοχή του, όχι μόνο προβλέπει διευρυμένο προϋπολογισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ, αλλά επιπλέον προσφέρει και μεγαλύτερο εύρος επιλέξιμων δαπανών. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, η δυνατότητα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας μέσω ΑΠΕ και η δυνατότητα εγκατάστασης υποδομής φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Στόχος είναι κάθε χρόνο να αναβαθμίζονται ενεργειακά περίπου 60.000 κατοικίες. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο τρέφουν μεγάλες ελπίδες ανάκαμψης.

Νέος επικεφαλής στο «πηδάλιο» του ΟΛΠ

Νέος «καπετάνιος» αναλαμβάνει το λιμάνι του Πειραιά, καθώς αποχώρησε από το «πηδάλιο» του ΟΛΠ ο Captain Fu. Συγκεκριμένα, χθες υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. του ΟΛΠ ο κ. Fu Chengqiu. Οπως έγινε γνωστό, η παραίτησή του έγινε δεκτή από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και έχει άμεση ισχύ. Ο ΟΛΠ γνωστοποίησε ότι καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο Zhang Anming, ο οποίος εξελέγη και ως εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.

Αλλαξε χέρια το 5,03% της Lamda

Τρία πακέτα μετοχών της Lamda Development, συνολικού ύψους 8,9 εκατ. μετοχών ή του 5,03% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, διακινήθηκαν χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πωλητής των πακέτων είναι η οικογένεια Λάτση ενώ τη συναλλαγή «έτρεξε» η Credit Suisse First Boston. Το πρώτο πακέτο ύψους 5 εκατ. τεμαχίων (28 εκατ. ευρώ) ή του 2,83% της εισηγμένης, το οποίο διακινήθηκε στην τιμή των 5,6 ευρώ ανά μετοχή, πωλήθηκε από την οικογένεια Λάτση στον Τρύφωνα Νάτση, συνιδρυτή του hedge fund Brevan Howard. Τα υπόλοιπα δύο πακέτα (2,8 και 1,1 εκατ. μετοχών) πωλήθηκαν σε άλλους επενδυτές και διακινήθηκαν στην τιμή των 5,8 ευρώ ανά μετοχή.

Εν αναμονή εξαγγελιών στη ΔΕΘ

Η 85η ΔΕΘ θα είναι μια διαφορετική έκθεση, λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της Helexpo – ΔΕΘ Α.Ε. Ωστόσο, σημείωσε πως «η διοργάνωσή της θα μπορέσει να στείλει το μήνυμα για τη δυναμική επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αξιοποιώντας το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα είναι εφέτος η Γερμανία, η οποία βρίσκεται και στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τρέχον εξάμηνο». Εκτός βέβαια από την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας ουσιαστικά στη ΔΕΘ εξαγγέλλεται και το πρόγραμμα της κυβέρνησης για το επόμενο έτος τουλάχιστον. Είναι λοιπόν εξαιρετικά πιθανό να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό για το νέο σχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει μειώσεις φόρων όπως, για παράδειγμα, η εισφορά αλληλεγγύης και εισφορών, που στόχος είναι να υλοποιηθούν από τον Ιανουάριο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή