Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/07/20)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόσχιση του τραπεζικού κλάδου προχωρεί η Πειραιώς

Την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης του τραπεζικού κλάδου και τη δημιουργία ενός νέου πιστωτικού ιδρύματος αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς. Ακολουθώντας το μοντέλο hive down που «λάνσαρε» η Eurobank στην Ελλάδα, η holding κάτω από την οποία θα «κρεμαστεί» η νέα τράπεζα, θα αναλάβει τη ζημία από τις δύο τιτλοποιήσεις που προωθούνται παράλληλα και στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των κόκκινων δανείων. Η ζημία υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς προωθεί δύο τιτλοποιήσεις, που θα ενταχθούν στο σχέδιο «Ηρακλής». Η μία είναι του χαρτοφυλακίου Phoenix, που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και η άλλη του χαρτοφυλακίου Vega, που περιλαμβάνει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια αξίας 5 δισ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, ως ημερομηνία του ισολογισμού μετασχηματισμού της διάσπασης ορίστηκε η 31η Ιουλίου 2020. Ολες οι πράξεις και συναλλαγές που θα διενεργούνται από τη holding ύστερα από αυτή την ημερομηνία και αφορούν τον εισφερόμενο κλάδο τραπεζικής δραστηριότητας, θεωρούνται ότι διενεργούνται για λογαριασμό της τράπεζας. Τα ειδικά δικαιώματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρηθούν και έναντι της νέας τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της διάσπασης. Σύμφωνα με όσα έχει πει η διοίκηση της Πειραιώς, όλη η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

Η Brite Hellas

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ανάμεσα στις 64 νεοσύστατες επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν να λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας. Eιδικότερα, το ΕΣΚ χορήγησε πάνω από 307 εκατ. ευρώ σε 64 καινοτόμες νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες με το έργο τους συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας (green deal) και του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη. Η εταιρεία αναπτύσσει ημιδιάφανα ηλιακά φωτοβολταϊκά γυαλιά για τη δημιουργία ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων και θερμοκηπίων. Οι προτάσεις που επιλέχθηκαν να χρηματοδοτηθούν προωθούν από λύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική και τη ναυτιλία μέχρι προηγμένα υλικά και τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων. 

Σε κάμψη ο εσωτερικός τουρισμός

Ούτε ο εσωτερικός τουρισμός φαίνεται ότι θα μπορέσει να αντισταθμίσει σημαντικά τις απώλειες από τον εισερχόμενο τουρισμό. Σύμφωνα με έρευνα, μόνο το 14% των ερωτωμένων εκτιμά ότι θα κάνει διακοπές όπως κάθε χρόνο. Το 18% θεωρεί ότι θα κάνει μεν διακοπές, πιο περιορισμένα δε, κάτι που μπορεί να σημαίνει είτε μειωμένη δαπάνη είτε αλλαγές στις συνήθειες των διακοπών (π.χ. επιλογή δωματίων αντί μονάδων). Η πλειονότητα, το 44%, θεωρεί βέβαιο ότι δεν θα κάνει διακοπές το φετινό καλοκαίρι, ενώ υπάρχει και ένα 24% που δεν γνωρίζει τι θα πράξει και πιθανόν αναμένει τις εξελίξεις.

Αποχωρεί η Μαριάννα Λάτση από τη Lamda Development

Επειτα από συμφωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας Λάτση, η Consolidated Lamda Holdings (CLH) πώλησε, στις 24/7/2020, 8.900.000 μετοχές της εταιρείας Lamda Development A.E. και θα εκκινήσει άμεσα διαδικασία διάθεσης συμπληρωματικού πακέτου 5.992.760 μετοχών της Lamda Development A.E. προκειμένου να διευκολυνθεί η νέα επενδυτική στρατηγική που η κ. Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της έχουν διαμορφώσει και στην οποία δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή τους στη Lamda Development Α.Ε. και στο έργο του Ελληνικού. Οι οικογένειες Σπύρου Λάτση και Μαργαρίτας Λάτση διατηρούν τη συμμετοχή τους στη CLH και στηρίζουν πλήρως το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού. Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω συναλλαγών, η CLH θα κατέχει ποσοστό 42,2% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development A.E., διατηρώντας τον έλεγχο επί της Lamda Development A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή