Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/07/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχωρισμός δραστηριοτήτων 

Oλοκληρώθηκε η αποεπένδυση της Μαριάννας Λάτση (φωτ.) από τη Lamda Development και το έργο του Ελληνικού, έπειτα από την πώληση, χθες, του συμπληρωματικού πακέτου 5.992.759 μετοχών ή του 3,39% της εισηγμένης, όπως είχε άλλωστε προαναγγελθεί. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως την Παρασκευή 24/7 είχε πωληθεί από την πλευρά της κ. Λάτση ένα πρώτο συνολικό πακέτο ύψους 8,9 εκατ. μετοχών ή του 5,03% της εισηγμένης εταιρείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης των μελών της οικογένειας Λάτση για τον διαχωρισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ετσι, πέρυσι η κ. Λάτση είχε αποχωρήσει από την EFG International, ενώ οι Σπύρος και Μαργαρίτα Λάτση αποσύρθηκαν από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, τις οποίες ανέλαβε ο κ. Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης. Η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα και εξετάζει διάφορες εναλλακτικές.

Αλλάζει το μοντέλο ανάληψης δημοσίων έργων

Αισιοδοξούν στον κατασκευαστικό κλάδο ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις θα επιλύσει χρόνιες παθογένειες, όπως η δημοπράτηση έργων χωρίς «ώριμες» μελέτες, οι υπερβολικές εκπτώσεις και οι συμπληρωματικές συμβάσεις, με τις οποίες συχνά πυκνά «ρεφάρουν» όσοι έχουν αναλάβει έργα με πολύ χαμηλό κόστος. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες (πιθανώς την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου), προβλέποντας σημαντικές τομές στον τρόπο διεκδίκησης και ανάληψης έργων και εισάγοντας νέα εργαλεία, όπως αυτό της παρακολούθησης της πορείας των έργων ακόμα και από ιδιώτες συμβούλους.

Στο Ισραήλ αναζητούν ελληνικά προϊόντα 

Ελληνικά προϊόντα αναζητεί αλυσίδα σούπερ μάρκετ από το Ισραήλ. Πρόκειται για τη Shufersal η οποία διαθέτει 420 καταστήματα. Η πρόθεση αυτή γνωστοποιήθηκε με επιστολή του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ προς τα ελληνικά επιμελητήρια. Σημειώνεται ότι η εν λόγω αλυσίδα το τελευταίο πεντάμηνο έχει εντάξει ορισμένα ελληνικά προϊόντα στα ράφια της, κυρίως μπισκότα. Με την επιστολή δηλώνεται η πρόθεση να εντάξει, άμεσα, προϊόντα από τους κλάδους διατροφής, καλλυντικών και υγιεινής.

Στήριξη EBRD σε εγχώριες ΜμΕ

Την υποστήριξή τους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ενισχύουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) και το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρατείνοντας την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το «SME Pre-listing Support Programme» έως 30 Σεπτεμβρίου 2020. H EBRD αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή την περίοδο εξαιτίας της πανδημίας και των επιπτώσεών της και ως εκ τούτου προσφέρει την ευκαιρία σε περισσότερες εταιρείες να υποβάλουν την αίτησή τους μέσα στο επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα βοηθάει τις ΜμΕ να προετοιμαστούν για έκδοση εταιρικών ομολόγων ή/και μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς στο Χ.Α.

Σταθερά υψηλή πιστοληπτική ικανότητα

Θετική ήταν για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η πρόσφατη επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την ICAP Group, βάσει της οποίας η εταιρεία κατετάγη εκ νέου στη διαβάθμιση Α, η οποία υποδηλώνει πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόμα και υπό δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και επομένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραμένει σταθερά υψηλή. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξασφάλισε κέρδος που ξεπέρασε τα 26 εκατ. ευρώ (30 εκατ. δολάρια) από την πώληση του αιολικού πάρκου Mountain Air ισχύος 138 MW, το οποίο βρίσκεται στην πολιτεία Αϊνταχο των ΗΠΑ. Η συνολική αξία του τιμήματος πώλησης του πάρκου ανήλθε σε 188,5 εκατ. ευρώ (215 εκατ. δολάρια), ποσό το οποίο ισοδυναμεί με σχεδόν 12 φορές το ύψος των ετήσιων λειτουργικών κερδών του πάρκου το 2019, καθώς αυτά είχαν διαμορφωθεί σε 15,4 εκατ. ευρώ (17,6 εκατ. δολάρια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή