Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/08/20)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα καθυστέρηση στο έργο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου

Παράταση κατά ένα μήνα χορηγήθηκε στο έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, το οποίο υλοποιεί η «Ακτωρ» για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο στην Αττική, με την αξία της σύμβασης να προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ, μετά και τη συμπληρωματική σύμβαση που εγκρίθηκε το 2018. Με βάση το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα που εγκρίθηκε με απόφαση της περιφέρειας την 29η Ιουλίου, η ολοκλήρωση του έργου μετατίθεται χρονικά από το τέλος του 2020 στο τέλος Ιανουαρίου του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός λόγος είναι ότι, την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας, υπήρξαν καθυστερήσεις στις εισαγωγές πρώτων υλών και δομικών υλικών που απαιτούνταν για το έργο, παρότι το εργοτάξιο αυτό καθεαυτό παρέμεινε λειτουργικό. Εν τω μεταξύ, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε ύστερα από σημαντική καθυστέρηση και η μετατόπιση των γραμμών του τραμ, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να γεννήσει και νέα αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου. Πάντως, κάποιοι βλέπουν, πίσω από τις καθυστερήσεις αυτές, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική δυσχέρεια της «Ακτωρ», παρότι, εκ πρώτης όψεως, τα προβλήματα στο συγκεκριμένο έργο είναι εξωγενή.

Η Trastor ΑΕΕΑΠ ολοκλήρωσε την Παρασκευή την απόκτηση ενός εμπορικού καταστήματος στο κέντρο του Πειραιά (Σωτήρος Διός), για το οποίο είχε πλειοδοτήσει πριν από έναν και πλέον χρόνο, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για ακίνητο 333 τ.μ., το οποίο είναι μισθωμένο στην αλυσίδα Attrattivo, ενώ το τίμημα διαμορφώθηκε σε 1,465 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η απόκτηση τέτοιων ακινήτων στην παρούσα συγκυρία, παρότι θεωρείται υψηλού ρίσκου συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, δύναται να προσφέρει σημαντικές υπεραξίες στο μέλλον. Από τη στιγμή δε που το κόστος είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με τα διαθέσιμα κεφάλαια, τότε επενδύσεις τέτοιου είδους κρίνονται ως μέτριου ρίσκου/υψηλής απόδοσης. 

Εξοδος στις αγορές το φθινόπωρο

Αλλη μια έξοδο στις αγορές σχεδιάζει να κάνει φέτος το ελληνικό Δημόσιο και δεν θα την αφήσει για το τέλος του χρόνου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου. Και αυτό, γιατί τότε αναμένεται να σχηματίσουν ουρά οι ενδιαφερόμενοι να αντλήσουν κεφάλαια, αφού δεν θα είναι μόνο τα κράτη, αλλά και η Ευρώπη, που θα δανειστεί για να χρηματοδοτήσει στη συνέχεια τα κράτη-μέλη της. Ετσι, λοιπόν, μόλις περάσει ο Αύγουστος, το ελληνικό Δημόσιο μάλλον θα πάρει πρωτοβουλία. Αυτή τη στιγμή, πάντως, τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 31,5 δισ. ευρώ, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Με έλλειμμα 137 εκατ. η αγορά ΑΠΕ

Σωρευτικό έλλειμμα της τάξης των 67,32 εκατ. ευρώ παρουσίασε τον Μάιο ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Αν προστεθούν τα 70 εκατ. του ειδικού αποθεματικού, τότε φτάνει τα 137 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το σύνολο του έτους ο ΔΑΠΕΕΠ αναμένει έλλειμμα 154 εκατ. ευρώ και, μαζί με το αποθεματικό ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ, θα φθάσει στα 224 εκατ. ευρώ. Στα επιμέρους στοιχεία του λογαριασμού, τα έσοδα από τα δικαιώματα CO2 υποχώρησαν σε μηνιαία βάση από τα 23 στα 17 εκατ. ευρώ, με τις εισροές στο σύνολό τους να μειώνονται από 97 σε 90 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι εκροές παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στα 160 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο διπλάσιο των εισροών. Παράλληλα, η οριακή τιμή συστήματος τον Μάιο υπολογίστηκε σε 34,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 28,51 τον Απρίλιο και 43,65 τον Μάρτιο, ως αποτέλεσμα της έκτακτης κατάστασης που έφερε η πανδημία και τα σχετικά μέτρα. Τέλος, όσον αφορά τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ο ΔΑΠΕΕΠ αναφέρει ότι έφτασαν τις 7.326 μεγαβάτ στο σύνολο της επικράτειας. Η μεσοσταθμική τιμή ενέργειας ΑΠΕ ανήλθε σε 156 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Εβδομάδα Τεχνολογίας» στο Χρηματιστήριο Αθηνών 

O υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την ερχόμενη Τρίτη 4 Αυγούστου, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Τεχνολογίας» του Χ.Α. που ξεκινάει στις 3 και ολοκληρώνεται στις 7 του μήνα. Στο πλαίσιο των δράσεών του για την ανάδειξη και προβολή στο οικοσύστημα της κεφαλαιαγοράς αλλά και στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό των εισηγμένων εταιρειών, το Χρηματιστήριο ετοίμασε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στις εισηγμένες εταιρείες τεχνολογίας. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει factsheet για κάθε μία εταιρεία με χρηματιστηριακά και οικονομικά μεγέθη αυτής αλλά και video στο οποίο υψηλόβαθμο στέλεχος της κάθε εταιρείας θα κάνει μία σύντομη παρουσίαση, ενώ θα αναφέρεται και στις εκτιμήσεις για τις προοπτικές της επόμενης τριετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή