Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/08/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναλλαγές εκτός τραπεζικού γκισέ

Εκτός του τραπεζικού γκισέ μεταφέρεται από σήμερα λόγω COVID-19 σειρά συναλλαγών έπειτα από απόφαση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επισκέψεις στα καταστήματα. Πρόκειται για τις αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ, που θα πραγματοποιούνται πλέον από τα ATM με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας και τις καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ, οι οποίες επίσης θα πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας. Οπως ανακοίνωσε η ΕΕΤ, από σήμερα δεν θα μπορούν να γίνονται στο γκισέ πληρωμές λογαριασμών τρίτων, όπως πληρωμές Δημοσίου, ενέργειας, ύδρευσης, τηλεφωνίας, συνδρομητικής τηλεόρασης, ασφάλειες κ.λπ. Οι πληρωμές αυτές θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω Ιnternet, mobile banking ή στα ΑΤΜ. Αντίστοιχα η ενημέρωση λογαριασμών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω Ιnternet, mobile banking ή στα ΑΤΜ και όχι στο κατάστημα. Η ΕΕΤ καλεί το κοινό να περιορίσει τις επισκέψεις στα καταστήματα και στις περιπτώσεις που η προσέλευση είναι αναγκαία, προτρέπει για τη χρήση προστατευτικής μάσκας και την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Με σφραγίδα Κομισιόν η επιστρεπτέα προκαταβολή

Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκε η επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι ορισμένες τροποποιήσεις για τη στήριξη των εταιρειών που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού συνάδουν με το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα κοινοποίησε ορισμένες τροποποιήσεις του αρχικού καθεστώτος, και συγκεκριμένα: την αύξηση του προϋπολογισμού από το 1 δισ. στα 2 δισ. ευρώ και τη συμπερίληψη περισσότερων κατηγοριών εταιρειών στις επιλέξιμες.

Προβλέψεις για επιστροφή της Πειραιώς σε κερδοφορία

Κερδοφόρο αναμένουν οι αναλυτές ότι θα είναι το β΄ τρίμηνο για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα. Οπως σημειώνει η Beta Securities, η τράπεζα έλαβε σημαντικές προβλέψεις το α΄ τρίμηνο για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας και έτσι το κόστος κινδύνου αναμένεται να ομαλοποιηθεί αφήνοντας περιθώρια για θετική κερδοφορία. Η Axia Research αναμένει πως τα κέρδη της Πειραιώς το β΄ τρίμηνο θα διαμορφωθούν στα 66 εκατ. ευρώ, φέρνοντας έτσι τις ζημίες του α΄ εξαμήνου στα 163 εκατ. ευρώ.

Σταδιακή αύξηση αφίξεων στη Ρόδο

Ικανοποιητικές επιδόσεις, τηρουμένων των αναλογιών, εμφανίζει η Ρόδος ως προς την προσέλκυση ξένων τουριστών. Σύμφωνα με όσα φανερώνουν τα στοιχεία αφίξεων στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού «Διαγόρας» για το διάστημα 1η Ιουλίου – 29 Ιουλίου 2020, οι αφιχθέντες επιβάτες, που ταξιδεύουν μόνο με απευθείας πτήσεις, διαμορφώθηκαν συνολικά σε 104.000. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου (25 και 26 Ιουλίου), ο ρυθμός αφίξεων ήταν υψηλότερος κατά 32%, συγκριτικά με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με 14.968 άτομα και συνολικά 99 πτήσεις. Αφίχθησαν δηλαδή το Σάββατο και την Κυριακή 7.351 και 7.617 επιβάτες μέσω 54 και 45 πτήσεων αντίστοιχα.

Οι επιφυλάξεις δεν θα σταθούν εμπόδιο

Οπως προχωράει η διαδικασία του διαγωνισμού της ειδικής διαχείρισης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) με μοναδικό υποψήφιο την ισραηλινή κοινοπραξία της SK Group με την Plasan, έτσι αρχίζουν και να γίνονται γνωστά διάφορα δεδομένα. Ειδικότερα, γίνονται αναφορές στην αγορά στο προ ετών κλείσιμο θυγατρικών της  Plasan στις ΗΠΑ, αλλά και στο γεγονός πως ένας από τους συχνά-πυκνά εταίρους της, μαζί με τον οποίο μάλιστα συζητούν αυτό το διάστημα την προοπτική ανάληψης σύμβασης προμήθειας εξοπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, υπήρξε στο παρελθόν εκ των αρωγών της ανάπτυξης της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας. «Ολα αυτά αξιολογούνται», αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, οι οποίες πάντως αισιοδοξούν πως οι σχετικές επιφυλάξεις δεν θα σταθούν εμπόδιο στην επανεκκίνηση της ΕΛΒΟ. Η πρόταση της SK Group με την Plasan για την ΕΛΒΟ κατατέθηκε στις 13 Ιουλίου και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του επιχειρηματικού σχεδίου, που αποτελεί μέρος της διαγωνιστικής διαδικασίας, αναμένεται να γίνει έως τις 27 Αυγούστου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή