Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/08/20)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει στιγματιστεί η προσφυγή στον ESM

Αν και σύμφωνα με αναφορές, το αίτημα της Ισπανίας για την άντληση πόρων από το πρόγραμμα SURE θα μπορούσε να ακολουθηθεί από αίτημα της χώρας για τα δάνεια του ESM, ωστόσο η Citi εκτιμά πως καμία χώρα δεν θα προσφύγει τελικά στην πιστωτική γραμμή του Μηχανισμού, τουλάχιστον εντός 2020.  Οπως σημειώνει, ένα τέτοιο αίτημα από την Ισπανία θα μπορούσε να γίνει μόνον εάν και άλλες χώρες της περιφέρειας αποφάσιζαν όλες μαζί να προσφύγουν έτσι ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο του στιγματισμού. Ωστόσο, η επείγουσα ανάγκη για ένα τέτοιο αίτημα έχει σαφώς μειωθεί, χάρη στη σημαντική συρρίκνωση των spreads μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνο ένα σοκ από τους οίκους αξιολόγησης κατά το β΄ εξάμηνο του 2020 θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια χώρα στον ΕSM, τονίζει η Citi με το βασικό της σενάριο πλέον να είναι πως καμία κυβέρνηση δεν θα χτυπήσει την πόρτα του Μηχανισμού φέτος.

Εξοικονόμηση 10 εκατ. για το ελληνικό Δημόσιο

Κόστος 10 εκατ.. ευρώ εξοικονόμησε το Δημόσιο λόγω των μονάδων αφαλάτωσης σε Πάτμο, Αρκιούς και Καστελλόριζο. Οπως υπολογίζει η Watera Ελλάς, που λειτουργεί τις εν λόγω εγκαταστάσεις, από την άνοιξη του 2017 και του 2018 οπότε εγκαινιάστηκε η μονάδα στο Καστελλόριζο, έως σήμερα, έχουν παραχθεί 1 εκατ. κυβικά μέτρα ποιοτικού πόσιμου νερού. Ετσι, το Δημόσιο απαλλάχθηκε από δαπάνη 10 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά της ίδιας ποσότητας νερού με υδροφόρα πλοία στα τρία αυτά ακριτικά νησιά. H εταιρεία έχει κατασκευάσει μονάδες αφαλάτωσης  ετήσιας δυναμικότητας άνω των 200 χιλ. κ.μ.

Χρηματοδότηση έργων σε λιγνιτικές περιοχές

Ανοιχτή πρόσκληση προς φορείς του δημόσιου τομέα που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές, να υποβάλουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων στο πλαίσιο του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης 2020-2023, απευθύνουν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ Κωστής Μουσουρούλης. Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων δημόσιων φορέων θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και να ολοκληρωθούν εντός της τριετίας.

Προστασία της Folli από τους πιστωτές

Δεκτό έκανε η Δικαιοσύνη το αίτημα λήψης προληπτικών μέτρων της Folli Follie, διατάσσοντας τα κατ’ άρθρον 106Α παρ. 6 του Πτωχευτικού Κώδικα προληπτικά μέτρα, που απαγορεύουν κάθε μέτρο –εκκρεμές ή μη– ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης των πιστωτών κατά της εταιρείας. Οπως και τη λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της, συμπεριλαμβανομένων της συντηρητικής κατάσχεσης και της εγγραφής προσημείωσης υποθήκης, και την κήρυξη της εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης. Κατόπιν αιτήματος της Folli Follie εξαιρέθηκαν από τα προληπτικά μέτρα οι εταιρείες χρηματοδοτικών μισθώσεων, το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ. Τα προληπτικά μέτρα ισχύουν μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της ανωτέρω αίτησης της Folli Follie.

Αίτημα για ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις

Αίτημα επαναρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις θέτει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας με στόχο να επανέλθει η αγορά σε συνθήκες ισορροπίας, να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και να αρχίσει να εισρέει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Προτείνει στη ρύθμιση αυτή να ενταχθούν οφειλές που για διάφορους λόγους δεν είχαν ρυθμιστεί στο παρελθόν, εκείνες που λόγω προσωρινής αδυναμίας και στη συνέχεια λόγω της κρίσης της COVID-19, έχουν ήδη απολεσθεί, αλλά και την επαναρύθμιση σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων όσων επιχειρήσεων είναι ήδη ενταγμένες στο ισχύον καθεστώς ρύθμισης και δεν έχουν τώρα πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τη μηνιαία καταβολή που είχαν αποδεχθεί. Ζητεί επίσης να παραμείνει ενεργή η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων για τις τρέχουσες οφειλές που θα δημιουργηθούν μετά την επανένταξη στην επαναρύθμιση των 120 δόσεων, προκειμένου να τακτοποιούνται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που δεν θα μπορούν να εξοφληθούν εντός των νόμιμων προθεσμιών, από το φθινόπωρο και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή