Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/08/20)

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «απαγορευτικό» μετά τις 00.00 προκάλεσε πτώση του τζίρου 25%

Μείωση του τζίρου της τάξεως του 25% έχει προκαλέσει, μέχρι στιγμής, στον κλάδο εστίασης το μέτρο της απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, το μέτρο πιέζει ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις σε μια δύσκολη συγκυρία, ενώ οδηγεί και σε μείωση των θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, υπάρχει προβληματισμός για τους εργαζομένους που δουλεύουν το απόγευμα – βράδυ (6 μ.μ. – 2 π.μ.), δεδομένου ότι ο περιορισμός του ωραρίου μειώνει αυτόματα και τις ώρες εργασίας τους. «Το μέτρο είναι καταστροφικό», λένε επιχειρηματίες του κλάδου, επισημαίνοντας ότι αρκετές επιχειρήσεις, στο άκουσμά του και μόνο, αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους για να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα. Εκτιμούν μάλιστα ότι περίπου το 20%-25% των επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχικά (Μάιος – Οκτώβριος) δεν άνοιξε καθόλου φέτος, ενώ 160.000 εποχικοί εργαζόμενοι δεν προσελήφθησαν. Μάλλον προετοιμάζουν το έδαφος για να ζητήσουν μέτρα στήριξης.

Επένδυση της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου The Mall Athens ετοιμάζει η Lamda Development, στο πλαίσιο της διαδικασίας τακτοποίησης των χωροταξικών/πολεοδομικών εκκρεμοτήτων για το συγκεκριμένο ακίνητο. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση του πράσινου αποτυπώματος του εμπορικού κέντρου και η αναβάθμισή του στην ανώτατη ενεργειακή κλάση. Μεταξύ άλλων, θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε χώρους που δεν αξιοποιούνται εμπορικά, ώστε να μετατραπούν σε φυτεμένα δώματα με ελεύθερη πρόσβαση από τους επισκέπτες. Συνολικά θα αυξηθεί η επιφάνεια φύτευσης, ενώ θα τοποθετηθούν και φωτοβολταϊκά πάνελ 1.810 τ.μ., μέσω των οποίων θα μειωθεί κατά σχεδόν 50% η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ζητούν μέτρα στήριξης της Helexpo

Την ανάγκη λήψης αντισταθμιστικών μέτρων για τη στήριξη της ΔΕΘ – Helexpo A.E. λόγω της ματαίωσης της 85ης φετινής διοργάνωσης, υπογράμμισε ο Ιωάννης Μασούτης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος πρότεινε την πλήρη φοροαπαλλαγή και εισφοροαπαλλαγή της εταιρείας για 12 μήνες «ως αντιστάθμισμα της απώλειας εσόδων της». Ειδικότερα, πρότεινε την απαλλαγή της από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για 12 μήνες, φόρου εισοδήματος για το 2020, ΕΝΦΙΑ για το 2020 καθώς και εργοδοτικών εισφορών για 12 μήνες. Παράλληλα, τόνισε ότι «θα πρέπει να γίνει μία γενναία έκπτωση σε χρεώσεις ΔΕΗ και ΕΥΑΘ για 12 μήνες».

Δύσκολο καλοκαίρι και ακόμη δυσκολότερο φθινόπωρο 

Η Χαλκιδική δεν έχει lockdown αλλά αυξημένα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η ευρύτερη χρήση της προστατευτικής μάσκας, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, που διατηρεί μονάδες στην περιφέρεια. Σχολιάζοντας τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή, έσπευσε να το διευκρινίσει, «διότι έχουμε σωρηδόν ακυρώσεις εξαιτίας παραπληροφόρησης. Φοράμε μάσκα στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους και τη βγάζουμε όταν φτάσουμε στις οργανωμένες παραλίες που τηρούν όλα τα υγειονομικά μέτρα». Περιγράφοντας την κατάσταση με μελανά χρώματα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ απηύθυνε έκκληση για λήψη άμεσων εμπροσθοβαρών μέτρων και γενναίων ρυθμίσεων εξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο σε περισσότερες δόσεις. «Η εποχικότητα τελειώνει έτσι κι αλλιώς με 35%-40% μέση πληρότητα για Ιούλιο και Αύγουστο. Μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία από τον Σεπτέμβριο, καθώς ματαιώνονται εκθέσεις και συνέδρια. Οι πληρότητες που κάνουν σήμερα οι μεγάλες πόλεις δεν αγγίζουν ούτε το 10%», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή