Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/08/20)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα καθεστώς στρεβλώσεων

Την αντίθεσή της με τους περιορισμούς που θέτει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος στην εκτός σχεδίου δόμηση εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Με το νομοσχέδιο «κλείνουν» –σε βάθος διετίας– όλα τα «παράθυρα» για δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων. Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει πως μικρότερα οικοδομήσιμα οικόπεδα θα «ξεπουληθούν σε μεγαλοεπενδυτές» που θα τα συνενώσουν και θα κτίσουν. Θα ήταν πιο χρήσιμο, αντί η ΠΟΜΙΔΑ να δίνει μάχες οπισθοφυλακών για να διατηρηθεί ένα καθεστώς που οδήγησε στη δημιουργία οικισμών αμφίβολης νομιμότητας, περιβαλλοντικά επαχθών και χωρίς υποδομές, να διεκδικήσει να αρθούν οι στρεβλώσεις που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Πρωτίστως, να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης περιοχών σε σχέδια πόλης, που θα προβλέπουν σαφείς και απαράβατους όρους δόμησης –χωρίς παρεκκλίσεις– και κυρίως την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών για όσους αποφασίσουν να χτίσουν σπίτι σε αυτές. Ολα τα άλλα είναι απλώς προσπάθεια να διαιωνιστεί μια άθλια πραγματικότητα.

«Μάχη» πέντε επενδυτών στην Πανεπιστημίου 66

Σήμερα, άνευ απροόπτου, θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές για το πενταώροφο κτίριο στη συμβολή της Πανεπιστημίου 66 και Πατησίων 2 στην Αθήνα, που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης. Οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η λίστα των υποψηφίων περιλαμβάνει πέντε σχήματα, κάτι που θα φανεί από την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να αποσφραγιστούν οι προσφορές. Ο πήχυς του ζητούμενου τιμήματος για το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 1.243 τ.μ., τοποθετείται στα 4 εκατ. ευρώ.

Μέσω ΟΠΑΠ η πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Σε κάποιο από τις 3.000 καταστήματα του ΟΠΑΠ έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος, του οποίου η πρώτη και η δεύτερη δόση λήγουν στις 31 Αυγούστου. Οπως έκανε γνωστό χθες ο εισηγμένος όμιλος, η πληρωμή των δόσεων ή των ρυθμίσεων πραγματοποιείται ανέπαφα, καθημερινά, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Η υπηρεσία πληρωμών είναι διαθέσιμη μέσω της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΟΠΑΠ tora Wallet, ενώ μέσω αυτής πραγματοποιείται μια ευρύτατη γκάμα πληρωμών που καλύπτει περισσότερους από 200 λογαριασμούς ενέργειας, ύδρευσης κ.λπ.

Συνωστισμός για δάνεια του ΤΕΠΙΧ

Λιγότερα από 20 εκατ. σε σύνολο 1,8 δισ. είναι τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ, για τα οποία οι επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αίτηση έχουν υπαναχωρήσει. Οι λιγοστές υπαναχωρήσεις που υπάρχουν αποδίδονται και στο γεγονός ότι τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ συνοδεύονται και από την υποχρέωση διατήρησης του ίδιου αριθμού προσωπικού, υποχρέωση που δεν μπορεί να τηρηθεί από ορισμένες. Το γεγονός άλλωστε ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση τραπεζών και υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσουν στη β΄ φάση του ΤΕΠΙΧ, στο οποίο οι τράπεζες θα εισφέρουν το 95% των κεφαλαίων έναντι 60% στην α΄ φάση, επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα έχει υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις.

Οι ενεργειακές εταιρείες λαμβάνουν τα μέτρα τους

Το καθεστώς τηλεργασίας τουλάχιστον για το κρίσιμο διάστημα των επτά ημερών μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και αυξημένα μέτρα προστασίας, επαναφέρουν οι εταιρείες του κλάδου της ενέργειας για τη θωράκισή τους έναντι του νέου κύματος της πανδημίας COVID-19. Στα νέα μέτρα προστασίας οι εταιρείες εντάσσουν και τα τεστ κορωνοϊού τουλάχιστον για υπαλλήλους τους που επιστρέφουν από προορισμούς που βρέθηκαν στο «κόκκινο», αλλά και τη θερμομέτρηση κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας. Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, πραγματοποιεί από την περασμένη εβδομάδα τεστ σε εργαζομένους που πέρασαν τις διακοπές τους σε περιοχές με υψηλά κρούσματα και απασχολούνται στη διεύθυνση εμπορίας και στις μονάδες παραγωγής, ενώ αναμένεται να επεκτείνει το μέτρο για το σύνολο του προσωπικού ανεξάρτητα από τον τόπο διακοπών. Το μέτρο του υποχρεωτικού τεστ, το οποίο μάλιστα για τα μέλη της διοίκησης θα πρέπει να είναι δύο φορές αρνητικό για να προσέλθει στην εργασία, εφαρμόζει και η «Mytilineos», αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ. Καραντίνα επτά ημερών εφαρμόζει ο ΑΔΜΗΕ, καθώς και θερμομέτρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή