Αντίστροφα ο χρόνος για τον ΟΛΠ

Αντίστροφα ο χρόνος για τον ΟΛΠ

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα ο χρόνος για τον ΟΛΠ

Ενώ ο χρόνος για τη νέα αποκρατικοποίηση στον ΟΛΠ άρχισε να μετρά αντίστροφα, χρήσιμο θα ήταν, στο σημείο αυτό, να γίνουν δύο σημαντικές διευκρινίσεις. Συγκεκριμένα: α) Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, θέτοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο τέλος στα εναλλακτικά σενάρια που έχουν «πέσει» στο τραπέζι από τη διοίκηση του Οργανισμού για τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων, πώληση μειοψηφικού πακέτου κ.λπ.

Οσον αφορά τις πληροφορίες που θέλουν να προχωρά η υιοθέτηση ευρωπαϊκού κανονισμού για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στα λιμάνια, που κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να δημιουργούσε πρόβλημα, από το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας τονίζεται καταρχήν ότι: 1) δεν αφορά τις εργασίες φορτοεκφόρτωσης, 2) το ενδεχόμενο να περάσει από το ευρωκοινοβούλιο είναι περιορισμένο, δεδομένων τόσο των αντιδράσεων πολλών χωρών, αλλά και ναυτεργατικών σωματείων της Ευρώπης, όσο και κορυφαίων αξιωματούχων των Βρυξελλών που αμφιβάλλουν για την επιτυχή προώθησή του και 3) γενικότερα, οι ευρωεκλογές δεν παρέχουν επαρκή περιθώρια χρόνου. Διευκρινίζεται αρμοδίως ότι ο συζητούμενος κανονισμός απελευθερώνει ουσιαστικά μόνον υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, ο ανεφοδιασμός καυσίμων και όχι το επίμαχο έργο της φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων. Σε ό,τι αφορά τέλος τα τρέχοντα, αναφορικά με το ίδιο project, αξίζει να αναφερθεί πως η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ στο χρηματιστήριο είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, ενώ του ΟΛΘ (που ακολουθεί), κοντά στα 240 εκατ. Υπενθυμίζεται πως ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ εξεδήλωσε πρόσφατα και επενδυτικό σχήμα νεοζηλανδικών συμφερόντων που συγκροτούν οι Morrison & Co και ICM Limited.

Επειτα από 15 χρόνια ως επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου κεφαλαίου διαχείρισης ομολόγων του κόσμου, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν αποχώρησε για να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίου και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του. Η κούραση -η μέρα του άρχιζε στις 4 τα ξημερώματα- αλλά και οι τριβές με τον ιδρυτή της Pimco, Μπιλ Γκρος, περιγράφονται ως οι κύριοι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως «απώλεια» για τους επενδυτές. Ηταν από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες στον κόσμο των αγορών λόγω των συχνών παρεμβάσεών του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών και στην «Κ» όπου είχε επανειλημμένα παραχωρήσει εκτενείς συνεντεύξεις για την ελληνική οικονομία.

Εξαίρεση στον κανόνα

Ουδείς αμφιβάλλει ότι ο τραπεζικός κλάδος, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, παραμένει υπό την απρόβλεπτη επενέργεια τεκτονικών αλλαγών. Ομως πολλοί αμφέβαλλαν για το εάν θα κατόρθωνε να μειώσει δίκτυα και προσωπικό τόσο αθόρυβα και ομαλά, όπως έγινε στην πράξη. Ηδη, ο κλάδος έχει μειώσει περίπου 12% έως 15% του προσωπικού του όχι μόνο αναίμακτα αλλά και με πολύ ικανοποιητικά –για τους υπαλλήλους– προγράμματα εθελουσίας. Κανείς δεν τα αρνήθηκε και δεν τα επέκρινε, συμπεριλαμβανομένων και γνωστών συνδικαλιστικών στελεχών που, ενώ απείχαν δεκαετίες από το τραπεζικό κατάστημα, αποχωρούν με ένα καλό ποσό. Ηχηρή εξαίρεση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος μετά 42 έτη προϋπηρεσίας θα μπορούσε να αποχωρήσει με ποσό που αγγίζει τις 300.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν το έπραξε όσο και αν άσπονδοι φίλοι τον παρότρυναν προκειμένου να αποχωρήσει από την ενεργό δράση… με αμοιβή.

Η λίστα της επιστροφής

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει. Οι πληροφορίες, μάλιστα, που έρχονται από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι οι επικεφαλής ελεγκτές έρχονται, έχοντας διαμορφώσει μια «μικρή λίστα» υποχρεώσεων που θα πρέπει να εκπληρωθούν από ελληνικής πλευράς, στο διάστημα μεταξύ των δύο Eurogroup (Ιανουάριος – Φεβρουάριος). Κατά τον τρόπο αυτό, η τρόικα στοχεύει:

Στο να περιορίσει το πεδίο των διαπραγματεύσεων. Τα θέματα είναι πολλά, αλλά όχι της ίδιας βαρύτητας. Εκτιμάται ότι εάν περιοριστεί ο αριθμός θα είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί συμφωνία.

Στο να πιεστεί η κυβέρνηση να προωθήσει τις παρεμβάσεις, καθώς αυτή η λίστα θα έχει την πολιτική «βούλα» του Eurogroup και δεν θα είναι απλώς μία επιδίωξη της τρόικας. Επί της ουσίας, η τρόικα θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αποφάσεις της Ελλάδας «α λα ΦΠΑ», όπου η κυβέρνηση νομοθέτησε χωρίς την έγκριση της τρόικας επί ενός ζητήματος που υπάρχουν ακόμα και σήμερα διαφωνίες.

Μικροί και μεγάλοι στις ομολογιακές εκδόσεις

Μετά τις μεγάλες και οι μικρότερες επιχειρήσεις προσφεύγουν φέτος στις ομολογιακές αγορές, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ρευστότητας. Η υαλουργία Γιούλα, για παράδειγμα, ετοιμάζεται να αναχρηματοδοτήσει ομόλογό της και έχει προσλάβει γι’ αυτό τη Citigroup Global Markets για μια έκδοση της τάξης των 165 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών για έκδοση ομολόγων βαίνει διαρκώς αυξανόμενο, όπως αποκάλυψε και η προ εβδομάδος μεγάλη συμμετοχή σε παρουσίαση της HSBC, που έγινε στην Αθήνα υπό την αιγίδα του ΣΕΒ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος αγοράς χρέους της HSBC, Ράσελ Μπέζερ, ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξεκίνησε το 2008 σε ελληνικές εκδόσεις και συνολικά 4,3 δισ. ευρώ από το 2006. Οσον αφορά την ταυτότητα αυτών των επενδυτών, σημείωσε πως είναι τόσο ιδιωτικά κεφάλαια και θεσμικοί επενδυτές, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά ταμεία και hedge funds, όσο και ιδιώτες προερχόμενοι από τις μονάδες wealth management και private banking ξένων και ελληνικών τραπεζών. Ολοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την αγορά, πάντως, υπογραμμίζουν ότι η επιτυχής έκβαση νέων εκδόσεων συναρτάται ευθέως από το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα. Οπότε…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή