Η απάντηση της «Ακτωρ»

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει παρασκήνιο η αίτηση πτώχευσης εναντίον θυγατρικής της «Ακτωρ» στην Τσεχία, όπως αναφέρει η διοίκηση του ομίλου «Ελλάκτωρ». «Ως προς τα περί “παγωμένων” λογαριασμών στη Σερβία και φερόμενων ως αιτήσεων πτώχευσης εναντίον εταιρείας του ομίλου στη Τσεχία, οι απαιτήσεις που έχει η “Ακτωρ” στις συγκεκριμένες χώρες είναι πολλαπλάσιες αυτών που διεκδικούν διάφοροι προμηθευτές της, καταφεύγοντας κατά καιρούς σε ακραίες ή ακόμα και καταχρηστικές μεθόδους πίεσης, οι οποίες μετέπειτα καταπίπτουν. Η εταιρεία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της και για αυτό έχει κινήσει και σχετικές νομικές διαδικασίες στην Τσεχία, όπου όλως τυχαίως οι δήθεν οφειλές –που η εταιρεία στην Τσεχία ουδόλως αναγνωρίζει– σχετίζονται με προμηθευτή που συνδέεται στενά με πρόσωπο που η προηγούμενη διοίκηση της “Ακτωρ” είχε επιλέξει ως διαμεσολαβητή και αναπληρωτή εκπρόσωπό της», αναφέρει.  

«Βροχή» εκδόσεων ομολόγων στην Ευρώπη

Κύμα εκδόσεων ομολόγων από τις χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται έως το τέλος του έτους και κυρίως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, κάτι που εξηγεί εν μέρει και τη σωστή –όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα– απόφαση του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα στην επανέκδοση του 10ετούς. Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται έντονη κινητικότητα, με τις Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ιταλία, πιθανώς και τις Ιρλανδία και Ισπανία, να βγαίνουν στις αγορές, ενώ έως το τέλος του έτους πρόκειται να εκδοθούν ομόλογα ύψους περίπου 640 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως έως τον Αύγουστο οι εκδόσεις χρέους είχαν φτάσει τα 565 δισ. ευρώ.

Μονάδα μετασχηματισμού από την Τράπεζα Πειραιώς

Στη σύσταση μονάδας μετασχηματισμού και επιχειρησιακού σχεδιασμού (Transformation & Business Strategy Unit) προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς. Επικεφαλής της νέας μονάδας τοποθετήθηκε ο γενικός διευθυντής Γιώργος Καραμουσαλής, Deputy CFO της τράπεζας. Αντικείμενο της νέας μονάδας είναι η ολοκλήρωση του σχεδιασμού και η επιτυχής υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού και της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο να δημιουργηθεί επιπρόσθετη αξία για τους μετόχους της, τους εργαζομένους της τράπεζας, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.

Ερχονται τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους

Αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. αναμένεται να δοθούν σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους ακόμη και έως το τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου. Οι σχετικές πιστώσεις ήδη ενεγράφησαν στον λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο, στο Thessaloniki Helexpo Forum. Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή με μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία αυξάνονται οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού κατά 6 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1,4 δισ. θα κατευθυνθεί στην πληρωμή των αναδρομικών για το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. 

Οι προσδοκίες και οι επιλογές

Με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω δημόσιας εγγραφής, συνεχίζει η διοίκηση της Εθνικής τις διαπραγματεύσεις με το CVC Capital Partners. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη βάση του επικαιροποιημένου business plan που κατήρτισε η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά οι προσδοκίες σε σχέση με το προσφερόμενο τίμημα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ψαλιδισμένες. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην αναθεώρηση του αρχικού τιμήματος που έχει προσφέρει το CVC προς το κάτω, γεγονός που σημαίνει ότι η διοίκηση της ΕΤΕ θα υποχρεωθεί να εγγράψει μεγαλύτερη ζημία από αυτή που είχε προεξοφλήσει, μειώνοντας στα βιβλία της την αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ετσι η λύση του IPO επανέρχεται στο προσκήνιο, αν όχι ως προτιμητέα, αλλά ως λύση ανάγκης, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με το CVC δεν ευοδωθούν. Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής άλλωστε η υποχρέωση είναι μέσω δημόσιας εγγραφής να δοθεί σε πρώτη φάση το 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής και στη συνέχεια ένα πρόσθετο ποσοστό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή