Ο κορωνοϊός αλλάζει τους κανόνες

Ο κορωνοϊός αλλάζει τους κανόνες

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης φαίνεται πως θα φέρει, μεταξύ άλλων, η κρίση του κορωνοϊού. Μετά τον επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι προχθές, στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτ.) σε ομιλία του στη Γερμανία. Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «την επόμενη χρονιά πρέπει να σκεφτούμε πότε θα επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.», προσθέτοντας ότι πρέπει να επιλεγεί η σωστή στιγμή, καθώς μια πρόωρη επιστροφή θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα ύφεσης, αλλά και μια καθυστερημένη θα οδηγούσε σε υπερχρέωση ορισμένων χωρών. Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε ότι πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι παλιοί κανόνες είναι κατάλληλοι για τη νέα πραγματικότητα. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης, ώστε να γίνουν οι κανόνες πιο «απλοί και αποτελεσματικοί». Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται το σημερινό πλαίσιο με τις πολλές εξαιρέσεις του, υποστήριξε.

Σε θέση μάχης για 17 έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,2 δισ. ευρώ

Την όρεξη των κατασκευαστικών ομίλων άνοιξε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απορροφητικότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα προκηρυχθούν συνολικά 17 νέα έργα ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Πρόκειται για έργα τα οποία θα ξεπεράσουν σε κόστος το 1,2 δισ. και τα οποία δεν έχουν προωθηθεί, ως ώφειλαν, επί σειράν ετών. Οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν λάβει θέσεις μάχης εδώ και χρόνια στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, αναμένοντας την απεμπλοκή των σχετικών έργων, τα οποία προσφέρουν σταθερές ροές εσόδων σε βάθος χρόνου.

Ιατροφαρμακευτική στήριξη ανέργων

Παράταση αναμένεται να δοθεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων που είναι ηλικίας από 29 έως 55 ετών. Μια παράταση που θα ισχύει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Πρόκειται για ένα μέτρο διευκόλυνσης των ανέργων που πρόκειται να κατατεθεί υπό μορφή τροπολογίας από το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή. Επίσης, ανάλογη παράταση θα δοθεί και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων στα ναυπηγεία, όπως επίσης και των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το Euribor

Το επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες της Ευρωζώνης δανείζουν η μία την άλλη για περίοδο τριών μηνών, υποχώρησε χθες σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, το Euribor 3 μηνών, το οποίο και αποτελεί επιτόκιο αναφοράς για την αγορά, υποχώρησε στο χαμηλό του -0,493%, κάτω από το προηγούμενο χαμηλό του -0,491% που σημειώθηκε τον Αύγουστο. Τα επιτόκια της αγοράς χρήματος στην Ευρωζώνη έχουν σημειώσει βουτιά τους τελευταίους μήνες χάρη στα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας που έχει διοχετεύσει η ΕΚΤ. Αξίζει να σημειωθεί πως και τα επιτόκια Euribor 6 και 12 μηνών κινούνται επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Κόκκινα δάνεια 10 δισ. λόγω πανδημίας

Στα 10 δισ. ανεβάζουν οι εκτιμήσεις της ΤτΕ τα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η νέα οικονομική κρίση. Αυτό επισήμανε χθες ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας Γιάννης Μουρμούρας στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Information Management Network με θέμα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Μουρμούρας σημείωσε ότι, με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου, τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 54 δισ. και αντιστοιχούν στο 33% του χαρτοφυλακίου τους. Ο υποδιοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την υποβοήθηση των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, όπως ο «Ηρακλής», αλλά και στην πρόταση για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας». Ο κ. Μουρμούρας επανέλαβε ότι η πρόταση της ΤτΕ θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η κρίση, δίνοντας παράλληλα λύση και στο πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή