Πιθανόν να επεκταθεί το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Πιθανόν να επεκταθεί το πρόγραμμα «Γέφυρα»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 75.000 έχουν φτάσει οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών, που επιδοτεί για εννέα μήνες τη δόση των δανείων που έχουν δοθεί με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Απαντώντας στο πλαίσιο της ΔΕΘ σε σχετική ερώτηση για τυχόν επέκταση του προγράμματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.) σημείωσε ότι «το πρόγραμμα έχει πολύ θετική ανταπόκριση» και εφόσον αυτό συνεχιστεί, συμπλήρωσε, «είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της περαιτέρω ενίσχυσής του». Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου και στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν τόσο οι συνεπείς όσο και οι ασυνεπείς –κατά το ξέσπασμα της πανδημίας– δανειολήπτες υπό την προϋπόθεση ότι πλήττονται από την κρίση. Η επέκταση του προγράμματος θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς και, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ένα τυχόν νέο πρόγραμμα θα έχει άλλα χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτό που «τρέχει» σήμερα. 

Ενας «λογικός» φόρος ακινήτων για το μέλλον

Ρωτήθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αν η κυβέρνηση σκοπεύει κάποια στιγμή να καταργήσει πλήρως τον ΕΝΦΙΑ. Η απάντησή του ήταν πολύ προσεκτική και ισορροπημένη. Είπε ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει πολλά στοιχεία αδικίας, ότι πρέπει να μειωθεί, αλλά και ότι η χώρα θα έχει ασφαλώς κάποιον φόρο ακίνητης περιουσίας. Το θέμα είναι, τόνισε, να είναι λογικός και να μπορεί να τον αντιμετωπίσει ο πολίτης. Ολα αυτά για το μέλλον, φυσικά, γιατί επί του παρόντος το μόνο νέο είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα πολύ μικρά νησιά.

Περιθώριο 12 μηνών για την εκκαθάριση του ΙΓΜΕ

Μέσα σε ένα χρόνο καλείται να ολοκληρώσει την αποστολή του ο εκκαθαριστής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το οποίο τέθηκε σε λύση και εκκαθάριση τον Μάρτιο του 2019. Το έργο του περιλαμβάνει την πλήρη απογραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του φορέα, αλλά και την είσπραξη των απαιτήσεων και την εξόφληση των υποχρεώσεων του ΙΓΜΕ. Η αμοιβή του εκκαθαριστή ανέρχεται σε 44.600 ευρώ. Προβλέπεται η καταβολή ακόμη 13.400 ευρώ μετά το πέρας της διαδικασίας.

Αττική Οδός χωρίς αυξήσεις διοδίων 

Αποκλείεται επί του παρόντος κάποια κίνηση αύξησης των διοδίων της Αττικής Οδού, παρά το γεγονός ότι η κρίση λόγω της πανδημίας έχει περιορίσει εκ νέου τον κυκλοφοριακό όγκο. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η «Ελλάκτωρ» αναμένει πτώση της τάξεως του 8%-9% για το σύνολο του 2020, χωρίς να αποκλείει βέβαια περαιτέρω επιδείνωση, εφόσον εντατικοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Η μείωση αυτή της κυκλοφορίας αναμένεται να κρατήσει την απόδοση του έργου σε χαμηλό επίπεδο. Πάντως, η διοίκηση της «Ελλάκτωρ» αποκλείει προς το παρόν κάτι τέτοιο, καθώς «δεν θα ήταν επιχειρηματικά σωστή μια τέτοια κίνηση, καθώς βρισκόμαστε εν μέσω μιας νέας κρίσης».

Νέες δράσεις της Ε.Ε. για τα κόκκινα δάνεια 

Αν και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ορατές μόνο μερικώς στα αποτελέσματα τριμήνου, είναι ήδη σαφή τα σημάδια επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προειδοποίησε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (φωτ.) σε ομιλία του στο χρηματοοικονομικό φόρουμ Eurofi, προαναγγέλλοντας νέες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε. Αν και ακόμη δεν έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των NPEs, αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί, όπως τόνισε. Στόχος είναι να μη συσσωρευτούν ξανά στους ισολογισμούς των τραπεζών και η ιστορία δείχνει ότι είναι καλύτερο να αντιμετωπίζονται νωρίς και αποφασιστικά, όπως συμπλήρωσε. Ετσι, ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., τις τράπεζες και τους επενδυτές θα αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποτραπεί η συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε πως αυτόν τον μήνα θα υπάρξει συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή τραπεζών και κρατών-μελών προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή