Προσκλητήριο σε ξένους επενδυτές

Προσκλητήριο σε ξένους επενδυτές

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση στους διεθνείς επενδυτές να αξιοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης (φωτ.). «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή για business», έγραψε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε εκτενώς στα οικονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές αλλαγές που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και η επέκταση της επιδότησης επενδύσεων έρευνας και καινοτομίας και σε κεφαλαιουχικές δαπάνες. «Ολα αυτά θα ισχύσουν έως και το τέλος του 2021. Τους επόμενους μήνες θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να τις επεκτείνουμε περαιτέρω, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε, ενώ τόνισε πως η νομισματική στήριξη θα πρέπει να αξιοποιηθεί με έξυπνο τρόπο.

Οι εκκρεμείς συντάξεις και τα τεχνικά προβλήματα

Τεχνικά υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι είναι τα αίτια της καθυστέρησης παράδοσης στοιχείων στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους για τις εκκρεμείς συντάξεις. Το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνουν, έχει δώσει χρήματα σε ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και δήμους, αλλά το lockdown οδήγησε σε περαιτέρω καθυστερήσεις. «Εμείς πιέζουμε να τα δώσουμε», ανέφερε η πηγή του υπουργείου. Οσο για τον ισχυρισμό της τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφης Αχτσιόγλου ότι τριπλασιάστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις επί Ν.Δ., η απάντηση της εν λόγω πηγής ήταν ότι η κ. Αχτσιόγλου ως υπουργός Εργασίας δεν τις είχε καταγράψει όλες…

Από την Τράπεζα της Αγγλίας πήρε… μεταγραφή στην Pimco

Στο δυναμικό της Pimco, του παγκόσμιου «γίγαντα» της αγοράς ομολόγων, εντάσσεται ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας του Καναδά, ο οικονομολόγος Μαρκ Κάρνεϊ, ως σύμβουλος. Ο Κάρνεϊ αποτελεί έτσι μέλος της Παγκόσμιας Συμβουλευτικής Επιτροπής της Pimco, της οποίας πρόεδρος, ως γνωστόν, είναι ο πρώην επικεφαλής της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάκι, ενώ μέλη μεταξύ άλλων είναι και ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Γκόρντον Μπράουν καθώς και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ.

Μαζικές διαγραφές στα αρχεία της ΑΑΔΕ

Μαζική διαγραφή θανόντων φορολογουμένων από το μητρώο της εφορίας πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η διαγραφή, όπως τονίζεται από την ΑΑΔΕ, έγινε στο πλαίσιο της διασύνδεσης των μητρώων του δημοσίου τομέα. Πλέον, με την άντληση των στοιχείων των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου από το Μητρώο Πολιτών, καταχωρείται η απώλεια ζωής στα προσωπικά στοιχεία του φορολογουμένου στο Φορολογικό Μητρώο, χωρίς να χρειάζεται πλέον η υποβολή σχετικής δήλωσης μεταβολής στοιχείων στη ΔΟΥ. Επίσης, με βάση την ημερομηνία απώλειας ζωής, διακόπτονται αυτομάτως και οι σχέσεις του θανόντος με άλλα πρόσωπα που εμφανίζονται στο Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ και ειδικότερα η τυχόν οικογενειακή σχέση γάμου ή συμφώνου συμβίωσης και η συμμετοχή σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Χαμηλές πτήσεις για τις αεροπορικές

Τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, μετά και το πέρας της τουριστικής περιόδου, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στον εγχώριο κλάδο των αερομεταφορών. Είναι ενδεικτικό ότι η καλύτερη ημέρα των τελευταίων μηνών για την Aegean, από πλευράς πτητικού έργου, ήταν η 24η Αυγούστου, οπότε ο αριθμός των πτήσεων διαμορφώθηκε σε 277. Το μέγεθος αυτό όμως ωχριά σε σχέση με τις αντίστοιχες επιδόσεις του 2019, οπότε κατά την «peak day», την 9η Αυγούστου 2019 ο αριθμός των πτήσεων είχε διαμορφωθεί σε 455. Εξίσου χαμηλές είναι και οι επιδόσεις της επιβατικής κίνησης. Στο οκτάμηνο ο αριθμός των επιβατών, σε όλα τα αεροδρόμια, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, συρρικνώθηκε κατά 70%, με μόλις 13,4 εκατ. επιβάτες να διακινούνται από 44,8 εκατ. επιβάτες πέρυσι. Τον Αύγουστο διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 4,5 εκατ. επιβάτες, έναντι 10,2 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή