Ορκίστηκε ο Θ. Πελαγίδης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ορκίστηκε την Παρασκευή ο κ. Θεόδωρος Πελαγίδης (φωτ.) ως υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Μετά την ορκωμοσία, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ως εξής: Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής, Θεόδωρος Μ. Μητράκος, υποδιοικητής, Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης, υποδιοικητής. Ο κ. Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ΝR senior fellow στο Βrookings Institution στην Ουάσιγκτον, διαδέχθηκε τον υποδιοικητή Γιάννη Μουρμούρα, μετά και τη λήξη της 6ετούς θητείας του τον Αύγουστο. Εχει διατελέσει Fulbright & Onassis Scholar στα Πανεπιστήμια Columbia και CUNY των ΗΠΑ και NBG professorial fellow στο LSE, έχει εργαστεί στο γραφείο εσωτερικής αξιολόγησης του ΔΝΤ ως ειδικός στο ελληνικό πρόγραμμα. Επίσης, είχε αναλάβει καθήκοντα συμβούλου μικροοικονομίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακόμη μία παράταση σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ

Ακόμη μία παράταση πήρε η προθεσμία εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Ν. Καβάλας, έπειτα από αίτημα ενδιαφερόμενων επενδυτών. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες στην ιστοσελίδα του την παράταση της ημερομηνίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου από τις 30 Σεπτεμβρίου που είχε ορίσει με προηγούμενη απόφασή του. Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, καθώς η αρχική διορία που προέβλεπε η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ ήταν η 31η Αυγούστου. 

Υπηρεσίες καθαριότητας στο μετρό αξίας 18 εκατ. ευρώ

Εδώ και πολλά χρόνια είχε να προκηρυχθεί αντίστοιχης κλίμακας διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στο μετρό. Ο λόγος για τον μειοδοτικό διαγωνισμό που έχουν προκηρύξει οι ΣΤΑΣΥ με αντικείμενο την επιλογή εταιρείας παροχής υπηρεσιών καθαρισμού στις γραμμές 2 (Ανθούπολη – Ελληνικό) και 3 (Αγ. Μαρίνα – Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο) του μετρό. Η σύμβαση είναι τριετής –εάν ενεργοποιηθεί το δικαίωμα παράτασης κατά ένα χρόνο–, έχει προϋπολογισμό άνω των 18 εκατ., ενώ η ημερομηνία υποβολής προσφορών εκπνέει στις 19 Οκτωβρίου.

Προσωρινό το ράλι της τουρκικής λίρας

Αν και η τουρκική λίρα σημείωσε ράλι μετά την κίνηση-έκπληξη της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια, η Capital Economics εκτιμά πως πολύ σύντομα θα επιστρέψει στην οδό της βίαιης πτώσης, εκτός εάν η κεντρική τράπεζα προχωρήσει σε πολλές αυξήσεις επιτοκίων στη συνέχεια. Οπως επισημαίνει εξάλλου, όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην υποτίμηση της λίρας παραμένουν: το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το υψηλό εξωτερικό χρέος, η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας και ο πολύ υψηλός πληθωρισμός. Ο οίκος δεν είναι πεπεισμένος ότι αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια αλλαγή διαρκείας, δεδομένης και της άποψης  του Ερντογάν που είναι κάθετα αντίθετος στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Εξαίρεση από πρόστιμα ζητούν οι τράπεζες  

Την εξαίρεση από τα υψηλά πρόστιμα του νόμου 4643/2019 των ακινήτων που αγοράζονται μέσω πλειστηριασμών ζητούν οι τράπεζες, έτσι ώστε να είναι δυνατή η τακτοποίησή τους χωρίς υπερβάλλον κόστος. Οι κυρώσεις του νόμου 4643 τίθενται σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου οπότε και λήγει η προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με τον ισχύοντα νόμο 4495/17 και η ενεργοποίησή του θα επιβαρύνει σημαντικά  την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών που έχουν τα ακίνητα που αποκτώνται μέσω πλειστηριασμών. Οπως επισημαίνουν οι τράπεζες, με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων μεταβιβάζεται μέσω πλειστηριασμών σε ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ξένα επενδυτικά funds, και κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού δεν υπάρχει σαφής εικόνα του ακινήτου όσον αφορά αυθαιρεσίες και την έκτασή τους, το κόστος τακτοποίησης των ακινήτων αυτών θα αυξηθεί σημαντικά, αναθεωρώντας δυσμενώς τους σχετικούς προϋπολογισμούς. Για αυτό ζητούν την εξαίρεση των ακινήτων που αποκτούν μέσω πλειστηριασμών από τα υψηλά πρόστιμα του νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή