Συστάσεις προς τις τράπεζες για βελτίωση αποτελεσματικότητας

Συστάσεις προς τις τράπεζες για βελτίωση αποτελεσματικότητας

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοποθέτηση με ενδιαφέρον και με κάποιες «μπηχτές» για τις τράπεζες έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε διαδικτυακή ημερίδα της Τράπεζας Πειραιώς με θέμα «Βιώσιμη Τραπεζική: Χρηματοδοτώντας το αύριο», την περασμένη Τρίτη. Ο κ. Σκυλακάκης θύμισε στα τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στην ημερίδα και στους ακροατές ότι η Ελλάδα συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια δανείζει τις επιχειρήσεις της με υψηλότερα επιτόκια από τις χώρες της Ε.Ε. Αυτό δυσχεραίνει τις επενδύσεις και επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, σημείωσε. Δυστυχώς, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν από τράπεζες της Ε.Ε., γιατί η ενοποίηση δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό. Μάλιστα, στο σημείο αυτό του απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας ότι τα υψηλά επιτόκια οφείλονται στη μεγάλη συσσώρευση κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Γεγονός που αναγνώρισε ο κ. Σκυλακάκης. Είπε, όμως, και κάτι ακόμη για τις τράπεζες ο αναπληρωτής υπουργός: ότι μια επιχείρηση χρειάζεται 1-2 μήνες για να ανοίξει λογαριασμό σ’ ένα πιστωτικό ίδρυμα, ενώ για την ίδρυσή της αρκεί πλέον σε πολλές περιπτώσεις μία εβδομάδα. Με άλλα λόγια, το κράτος φαίνεται να έχει προχωρήσει περισσότερο από τα πιστωτικά ιδρύματα. Πρέπει να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά σας, υπέδειξε ο κ. Σκυλακάκης.

Η ανακοίνωση

του carve-out των διευθύνσεων διαχείρισης κόκκινων δανείων της Alpha Bank και η μεταφορά 800 υπαλλήλων προς τη Cepal δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία». Ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης έχει κάνει εδώ και καιρό σαφή την επιδίωξή του να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση του Project Galaxy, ώστε να ελαφρύνει το βιβλίο της τράπεζας από τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο, μέχρι και την επισημοποίηση των όρων μεταφοράς του προσωπικού προς τον servicer, μια κάποια ανησυχία υπήρχε. Πλέον αυτή μοιάζει να έχει διαλυθεί, εάν κρίνει κανείς από τις θετικές ανακοινώσεις των εκπροσώπων των   υπαλλήλων. Ο αντιπροσωπευτικός σύλλογος προσωπικού ήταν άλλωστε αυτός που δημοσιοποίησε τη συμφωνία, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει χρηματική παροχή 10 μεικτών μισθών (οι οποίοι είναι περισσότεροι σε όρους «καθαρών» αποδοχών), με ελάχιστο όριο τις 25.000 ευρώ.

Σύμφωνο για βιώσιμο τουρισμό

Με δωρεά της εταιρείας ΤΕΜΕΣ, που έχει αναπτύξει και λειτουργεί το ξενοδοχειακό θέρετρο της Μεσσηνίας Costa Navarino, θα εκπονηθεί η μελέτη για την ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού. Πρόκειται για το Σύμφωνο για τον Βιώσιμο Τουρισμό 2021-2030, που θα περιλαμβάνει τους άξονες του εθνικού στρατηγικού πλάνου για τον τουρισμό κατά την προσεχή δεκαετία. H ΤΕΜΕΣ χρηματοδοτεί με 100.000 ευρώ τη συγκεκριμένη μελέτη, που θα περιλαμβάνει επτά πυλώνες. Για την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για τον τουρισμό, τον περασμένο Μάρτιο δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας με πρόεδρο τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη.

Μονόδρομος η πράσινη ανάπτυξη

Ως παγκόσμιο «μονόδρομο» χαρακτήρισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα της Τράπεζας Πειραιώς. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι οι αλλαγές που πραγματοποιούνται θα αλλάξουν όλη μας τη ζωή: τα τρόφιμα και τα προϊόντα που καταναλώνουμε, τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, τα κτίρια στα οποία ζούμε, τον τρόπο και τον σκοπό για τον οποίο συναλλασσόμαστε. «Δεν πρόκειται για απλή αλλαγή σελίδας, αλλά για αλλαγή υποδείγματος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αλλάζουν πολλές από τις βασικές συνιστώσες της καθημερινότητάς μας και αλλάζουν όχι μόνο γιατί μας το ζητάνε οι καιροί ή το επέβαλε η πανδημία, αλλά αλλάζουν γιατί βρισκόμαστε σε ένα κλίμα ευρύτερο πολιτικής μετάβασης προς τη νέα οικονομία, με τη νέα γενιά στο προσκήνιο». Ενα από τα συμπεράσματα της ημερίδας ήταν ότι η πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι τόσο ισχυρή, που δεν ανακόπηκε από την πανδημία, αλλά αντιθέτως επιταχύνθηκε. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου επισήμανε ότι «η ατζέντα της Ε.Ε. για τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».

Αλλαγή εταιρικής ταυτότητας και λογότυπου για τη ΔΕΗ 

Με νέα εταιρική ταυτότητα και λογότυπο που θα αντανακλά τη στροφή της από τον λιγνίτη στις μορφές καθαρής ενέργειας θα κάνει εμφάνιση από αύριο η ΔΕΗ. Σε μια ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, λόγω συνθηκών πανδημίας, στην οποία θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιάσει τη νέα της εταιρική ταυτότητα και το νέο σήμα της. Το γνωστό σε όλους σήμα της ΔΕΗ που φιγουράρει στους λογαριασμούς ρεύματος ξηλώθηκε ήδη από την πρόσοψη του κτιρίου της διοίκησης της εταιρείας, στην οδό Χαλκοκονδύλη, για να τοποθετηθεί το νέο σήμα της ΔΕΗ του μέλλοντος. Η μακρά ιστορία της ΔΕΗ, που άνοιξε με την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων λιγνίτη, κλείνει με τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή