Προβλέψεις με αβεβαιότητα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 7,8% προβλέπει το ΚΕΠΕ ότι θα διαμορφωθεί η ύφεση φέτος, ποσοστό που ταυτίζεται με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα), είπε ότι η ύφεση θα είναι «πέριξ του 8%». Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι μεγάλες και το υπουργείο διατηρεί την πρόβλεψή του για 8% βασιζόμενο στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου. Για το 2021 ο υπουργός αναμένει ισχυρή ανάκαμψη, η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω χάρη στους πόρους των ευρωπαϊκών ταμείων. «Στο τέλος του 2021 θα έχουμε καλύψει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ύφεσης του 2020», είπε. Για μεγάλη αβεβαιότητα μιλάει και το ΚΕΠΕ. Αυτή οφείλεται, πρώτον, στην αδυναμία πρόβλεψης της εξάπλωσης, της έντασης και της διάρκειας της πανδημίας τους επόμενους μήνες και, δεύτερον, στο ότι παραμένει δύσκολη η ποσοτικοποίηση των αντισταθμιστικών επιδράσεων των εκτεταμένων μέτρων θωράκισης της οικονομίας.

Ακόμη περιμένουν στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις 

Νέα επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη έστειλε χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επισημαίνοντας ότι δεν έχει λάβει ακόμη τα στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ. Θυμίζουμε ότι περίπου δύο εβδομάδες πριν, όταν το Γραφείο Προϋπολογισμού διαμαρτυρήθηκε γιατί ο ΕΦΚΑ δεν του έστελνε τα στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις, παρενέβη με επιστολή του ο κ. Χάλαρης, δίνοντας εξηγήσεις και υποσχόμενος ότι θα τα στείλει έως το τέλος του μήνα. Δεν το έκανε και έτσι το Γραφείο Προϋπολογισμού επανήλθε. 

Ανθεκτικότητα επέδειξαν οι εξαγωγές γαλακτοκομικών

Θετικά μπορεί να κλείσει η χρονιά για την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» παρά την πανδημία, καθώς, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο τζίρος σημείωσε μια αύξηση της τάξεως του 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι πωλήσεις της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», υπό την «ομπρέλα» της οποίας βρίσκονται τα brands «Ολυμπος», «Ροδόπη», «Τυράς», στην εγχώρια αγορά σημείωσαν κάμψη τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της πτώσης του τουρισμού, ωστόσο οι εξαγωγές διατήρησαν την ανθεκτικότητά τους.

Υψηλότερο κόστος κατά 14 εκατ. ευρώ 

Τη δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, ύψους 7,62 εκατ. ευρώ, χορήγησε στην ανάδοχο «Ακτωρ» η Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για ένα κονδύλι που κρίθηκε απαραίτητο, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης του έργου, το οποίο θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2021. Η νέα σύμβαση αφορά τις προσαρμογές που έγιναν στο αντιπλημμυρικό έργο. Η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση είχε χορηγηθεί λίγους μετά την έναρξη του έργου και ήταν ύψους 6,3 εκατ. ευρώ. Ετσι, το τελικό κόστος θα είναι υψηλότερο κατά 14 εκατ. ευρώ, προσεγγίζοντας πλέον τα 87 εκατ. ευρώ, από τα 73 εκατ. ευρώ που ήταν προϋπολογισμένα αρχικά.

Μόνιμες οι αλλαγές σε οικονομία, πολιτική 

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ένα σοκ εξίσου πολιτικό όσο και οικονομικό, σημειώνει η Citigroup. Ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις χειρίστηκαν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην υγεία έχει ήδη αντίκτυπο στη δημοτικότητα των ηγετών, κάτι που άρχισε να μετράει στην «κάλπη», όπως είδαμε, για παράδειγμα, στην Ιταλία ή στην Ελβετία. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η αλλαγή που έχει προκαλέσει η πανδημία στην αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής. Η δημοσιονομική πολιτική και ο ρόλος των τραπεζών έχουν επανεκτιμηθεί, οι ψηφοφόροι απαιτούν περισσότερη ευημερία και προστασία και ήδη υπάρχει μια ανανεωμένη και πιο ριζική στροφή προς την πράσινη ατζέντα. Η Ε.Ε., με τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, συμφιλίωσε προς το παρόν τον Βορρά και τον Νότο. Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει καταφέρει να ελέγξει το κόστος δανεισμού στον βαθμό που ακόμη και η Ιταλία και η Ελλάδα μπόρεσαν να στηρίξουν χρηματοδοτικά τις οικονομίες τους σε παρόμοιο βαθμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή