Η EBRD επένδυσε 50 εκατ. στην ΕΤΕ

Η EBRD επένδυσε 50 εκατ. στην ΕΤΕ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή της στην έκδοση του πράσινου ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η EBRD ανακοίνωσε ότι επένδυσε 50 εκατ. ευρώ και τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πράσινων projects με έμφαση στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Οπως επισημαίνει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της, τα κεφάλαια αναμένεται να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της ΕΤΕ στηρίζοντάς τη σε ένα περιβάλλον που έχει επηρεαστεί δυσμενώς από την πανδημία COVID-19 και βοηθώντας τη να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής της. Παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς της χώρας στηρίζοντας την υιοθέτηση νέων εργαλείων για τις ελληνικές τράπεζες, όπως είναι τα senior preferred και πράσινα ομόλογα. H επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, Αντρεα Μοράρου, τόνισε πως πρόκειται για μια «σημαντική και καινοτόμο συναλλαγή, που ενισχύει την κεφαλαιαγορά της Ελλάδας και την ίδια ώρα στηρίζει τον τραπεζικό τομέα της χώρας και τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία».

To πρώτο της πλοίο αγόρασε η «Τεχνική Ολυμπιακή» 

Στην πρώτη επένδυση της «νέας εποχής» για τον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής, μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς, προχώρησε πρόσφατα η διοίκηση Στέγγου. Η εταιρεία είχε προβεί στη σύσταση της ναυτιλιακής εταιρείας Τ.Ο. Shipping Ltd. με έδρα την Κύπρο, με στόχο την εκμετάλλευση ευκαιριών στον κλάδο της ναυτιλίας. Η πρώτη της κίνηση αφορά την απόκτηση του 15% της εταιρείας Akiteta Marine LLC, η οποία εξαγόρασε το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με την επωνυμία «Rio Blackwater», σημαίας Λιβερίας και μεγέθους 65.059 τόνων. Το κόστος της επένδυσης ανήλθε σε 1,54 εκατ. δολάρια.

Ελαφρά άνοδος κόκκινων δανείων στην Ευρώπη

Οι πρώτες ενδείξεις για επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών του τραπεζικού κλάδου λόγω COVID-19 αποτυπώνονται στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) για το β΄ τρίμηνο του έτους. Οπως σημειώνει η EBA, οι δείκτες κεφαλαίου διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η κρίση επηρεάζει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων. Τα κόκκινα δάνεια σταμάτησαν την πολυετή πτωτική τους τάση, σημειώνοντας ελαφρά άνοδο, αλλά λόγω της αύξησης των συνολικών δανείων και προκαταβολών ο δείκτης ρυθμίσεων παρέμεινε περίπου σταθερός στο 2%.

Διαδικτυακές αιτήσεις για τα online παίγνια 

Μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος που έχει δημιουργήσει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΠΠ) είναι σε θέση να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αίτηση για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου. Τη διαδικασία αυτή, που αφορά μόνον όσους δεν έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση, θα πρέπει να διαδεχθεί η υποβολή και σε έντυπη μορφή του φακέλου της αίτησης μαζί με το σύνολο των απαραίτητων δικαιολογητικών. Σημειώνεται ότι το ύψος του τιμήματος για τα δύο είδη αδειών, το διαδικτυακό στοίχημα και τα online τυχερά παίγνια, διαμορφώνεται σε 3 και 2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Επιπλέον αγορές ομολόγων κατά 400 δισ.

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω και του νέου κύματος της πανδημίας, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δείξει μέσα από πρόσφατες δηλώσεις ότι είναι αρκετά ανήσυχοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού, όπως σημειώνει η Goldman Sachs. Ετσι, εκτιμά πως κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέα χρονική επέκταση του προγράμματος PEPP έως τα τέλη του 2021 (από τον Ιούνιο του 2021), ενώ παράλληλα θα αυξήσει και το μέγεθός του κατά 400 δισ. ευρώ, στο 1,75 τρισ. ευρώ συνολικά. Τα παραπάνω αναμένεται να ενισχύουν ιδιαίτερα την οικονομία της περιοχής και ειδικά των χωρών του Νότου, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα. Να σημειώσουμε πως μια τέτοια κίνηση από την ΕΚΤ θα αποτελέσει πολύ σημαντική εξέλιξη για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η στήριξή τους θα παραταθεί, ενώ η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει περισσότερους ελληνικούς τίτλους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή