Πράσινα ομόλογα άνω του 1 τρισ. δολ.

Πράσινα ομόλογα άνω του 1 τρισ. δολ.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ξεπέρασαν συνολικά οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων διεθνώς, από την πρώτη έκδοση που έγινε το 2007, σύμφωνα με στοιχεία της BloombergNEF. Μόνο εντός του 2020 (εννεάμηνο) έχουν εκδοθεί πράσινα ομόλογα άνω των 200 δισ. δολαρίων, μια αύξηση της τάξεως του 12% σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2019, ενώ μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν εκδόσεις 50 δισ., συμπεριλαμβανομένου του ντεμπούτου της Γερμανίας σε αυτή την αγορά, καθώς και εκδόσεων από τις Volkswagen και JPMorgan Chase & Co. Και η Εθνική Τράπεζα έγινε προ ημερών η πρώτη ελληνική τράπεζα που εξέδωσε πράσινο ομόλογο, με τη ζήτηση από τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η τάση θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις και εταιρείες θα στρέφονται προς τίτλους που σχετίζονται με δραστηριότητες στους τομείς του περιβάλλοντος, των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Ενισχύεται η αβεβαιότητα των επενδυτών στο Χ.Α.

Aύξηση σημείωσε ο δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, φτάνοντας το 27,4% στις 30/9 έναντι 25,67% στις 31/8. «Η πορεία του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά, δεδομένης της επιδείνωσης των υγειονομικών δεδομένων σε σχέση με την COVID-19 και των συνεπαγόμενων κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, αλλά και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στη σχέση της με την Τουρκία», όπως αναφέρει το δελτίο του ΚΕΠΕ.

Επιστροφή στο χαρτί λόγω ανωτέρας βίας 

Με το online σύστημα καταχωρίσεων αδειών οδήγησης (G-link) να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, μονόδρομο αποτελεί η επιστροφή στο χαρτί. Ως εκ τούτου, με εγκύκλιο το υπουργείο Υποδομών προβλέπει την προσωρινή έκδοση χειρόγραφων δελτίων εκπαίδευσης εξέτασης (ΔΕΕ), ωσότου το πρόβλημα αποκατασταθεί και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός μηνός. Μετά την αποκατάσταση του προβλήματος, τα στοιχεία του ΔΕΕ, που έχει εκδοθεί χειρόγραφα, καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα πριν από τον προγραμματισμό εξετάσεων.

Εμπρακτη στήριξη της οικονομίας

Πολύ θετικό νέο για την ελληνική οικονομία και έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα «έχει τις δυνατότητες να προσελκύει σημαντικές διεθνείς επενδύσεις μεγάλης προστιθέμενης αξίας, όταν υπάρχει όραμα και καλός σχεδιασμός», χαρακτήρισε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) την ανακοίνωση για τη μεγάλη επένδυση που πρόκειται να πραγματοποιήσει η Microsoft στην Ελλάδα. «Τα data centers αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και η συγκεκριμένη επένδυση αναβαθμίζει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη των επενδύσεων στις τεχνολογίες αιχμής», αναφέρει ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι η επένδυση της Microsoft ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις στη χώρα μας, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Κρίνεται η εξυγίανση της Euromedica

Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται το μέλλον της Euromedica, καθώς σήμερα συζητείται από το πρωτοδικείο η αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της, σύμφωνα με το άρθρο 106, και στρατηγικό επενδυτή τη Healthcare Investors. Οι υγειονομικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία μαζί με τις ούτως ή άλλως πάγιες ανάγκες βελτίωσης του ελληνικού συστήματος υγείας καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υπαγωγής της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, αλλά εξαιτίας του lockdown καθυστέρησε επί μήνες. Στη Euromedica, εργαζόμενοι και διοίκηση ελπίζουν να μην υπάρξει νέα αναβολή, ώστε να μπορέσει πλέον η εταιρεία να προχωρήσει μπροστά. Το business plan που συνοδεύει τη συμφωνία εξυγίανσης και αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ προβλέπει ένα συνολικό πλάνο επενδύσεων ύψους 55,3 εκατομμυρίων. Ηδη δε από πέρυσι η Healthcare Investors έχει καταβάλει 18,5 εκατομμύρια σε εργαζομένους, εξοπλισμό κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή