Διευρύνεται το έλλειμμα στον λογαριασμό ΑΠΕ

Διευρύνεται το έλλειμμα στον λογαριασμό ΑΠΕ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πονοκέφαλο στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη (φωτ.) και αγωνία στους φορείς των ΑΠΕ προκαλούν τα νεότερα στοιχεία για τον ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Το έλλειμμα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, διογκώνεται στο τέλος του έτους και φτάνει στα 217,6 εκατ. ευρώ, μαζί δε με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ του ειδικού αποθεματικού ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος ανέρχεται στα 287,6 εκατ. ευρώ, από έλλειμμα ύψους 224 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις. Η διόγκωση του ελλείμματος έχει ανάψει κυριολεκτικά φωτιά στην αγορά ηλεκτρισμού και έχει κορυφώσει την αντιπαράθεση σχετικά με το ποιος θα πρέπει να συνδράμει για να κλείσει ο λογαριασμός. Ο κ. Χατζηδάκης και το επιτελείο του αναζητούν λύση βάζοντας στο τραπέζι όλα τα σενάρια, μηδέ εξαιρουμένου και του «ψαλιδίσματος» των εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ με τη μορφή της επιβολής έκτακτης εισφοράς προκειμένου να ξεπεραστούν πιθανά εμπόδια από την Ε.Ε.

Εκτιμήσεις για βελτίωση των μεγεθών της ΤΙΤΑΝ

Στους «ωφελημένους» της κρίσης φαίνεται πως ανήκει ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, καθώς η λειτουργική δραστηριότητά του εμφάνισε αξιοσημείωτες αντοχές, ενώ πρόκειται να επωφεληθεί σημαντικά από τα προγράμματα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημαντικό μέρος των οποίων προβλέπει επενδύσεις σε έργα υποδομής. Στο πλαίσιο αυτό, ανάλυση της Citi προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεών της για τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου, προβλέποντας άνοδο κατά 5% στα λειτουργικά κέρδη EBITDA της φετινής χρήσης, αναβαθμίζοντας και την τιμή-στόχο της μετοχής στα 16,5 ευρώ (από 16 ευρώ), διατηρώντας τη σύσταση «αγοράς».

Πάει πίσω η εξυγίανση του πάρκου Οινοφύτων

Την άνοιξη του 2021 θα πυκνώσουν οι εξελίξεις σχετικά με το έργο της εξυγίανσης του επιχειρηματικού πάρκου Οινοφύτων Ασωπού. Η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού εξασφάλισε παράταση μέχρι τον Μάιο του 2021 για την υποβολή του φακέλου – αίτησης ανάπτυξης στη Γεν. Γραμματεία Βιομηχανίας του έργου που θα οδηγήσει στην εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής. Πρόκειται για επένδυση 85 εκατ. ευρώ που θα μετατρέψει τις σημερινές εγκαταστάσεις, όπου βρίσκεται το ¼ της βιομηχανίας της Ελλάδας, σε σύγχρονο βιομηχανικό πάρκο.

Το ΔΝΤ συνιστά μικρής διάρκειας lockdowns

Τα αυστηρά, έγκαιρα και μικρής διάρκειας lockdowns μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα κρούσματα του κορωνοϊού και να οδηγήσουν πιο γρήγορα στην ανάκαμψη της οικονομίας, τονίζει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις να μη βιάζονται να τα άρουν για να δώσουν ώθηση στην οικονομία όταν ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι υψηλός. «Τα lockdowns έχουν βραχυπρόθεσμο κόστος, ωστόσο μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη λόγω της πιο αποτελεσματικής μείωσης των κρουσμάτων και της πιο γρήγορης επιστροφής των ανθρώπων στις δραστηριότητές τους χωρίς εκτεταμένα ατομικά μέτρα προστασίας που εμποδίζουν πολλές από τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες», σημειώνει το Ταμείο σε κεφάλαιο του φετινού World Economic Outlook. 

Διάλογο με τους πολίτες ξεκίνησε η ΕΚΤ

«Η ΕΚΤ σας ακούει» ονομάζεται η διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλεί το κοινό να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε για την επανεξέταση της στρατηγικής της για τη νομισματική πολιτική. Σε ένα δύσκολο και πολιτικά εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, η Φρανκφούρτη βάζει στο παιχνίδι το κοινό, ζητώντας τις απόψεις και τις ιδέες του για τον τρόπο που ασκείται η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη. Μεταξύ άλλων, θέλει να σταθμίσει τη σημασία παραμέτρων όπως η απασχόληση, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στη διαδικτυακή πύλη η συμμετοχή είναι ελεύθερη, ενώ η εφαρμογή διατίθεται σε όλες τις γλώσσες. Οι ενδιαφερόμενοι θα απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις: 1. Τι σημαίνει για εσάς η σταθερότητα των τιμών. 2. Ποιες είναι οι οικονομικές προσδοκίες και ανησυχίες σας. 3. Ποια άλλα θέματα έχουν σημασία για εσάς. 4. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνούμε μαζί σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή