Αυξημένη αποταμίευση και μετά την πανδημία

Αυξημένη αποταμίευση και μετά την πανδημία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περιορισμοί στις δαπάνες λόγω της πανδημίας, είτε αυτοί επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις είτε προήλθαν από την αλλαγή της καταναλωτικής στάσης, και η μεγάλη δημοσιονομική στήριξη συνέβαλαν στην αύξηση της αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ευρώπη σε πρωτοφανή επίπεδα, σημειώνει η Citi. Από αυτούς τους παράγοντες, οι περιορισμοί δαπανών έπαιξαν πιθανώς τον μεγαλύτερο ρόλο στο α΄ εξάμηνο και, αν και είναι μικρότεροι τώρα, πιθανότατα εξακολουθούν να παραμένουν το κύριο εμπόδιο στην ταχύτερη αύξηση της κατανάλωσης. Από το τέλος του καλοκαιριού, μετά και τα αυξανόμενα κρούσματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η κοινωνική αποστασιοποιητική συμπεριφορά είναι πιθανό να γίνει πιο συντηρητική ξανά. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι περιορισμοί χαλαρώσουν, η άφθονη δημοσιονομική στήριξη καθώς και οι λόγοι πρόληψης, εν μέσω εκτεταμένων ανησυχιών για τα μελλοντικά εισοδήματα, πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να υποδηλώνουν ότι το ποσοστό αποταμίευσης θα παραμείνει υψηλότερο από τα επίπεδα προ πανδημίας για αρκετό διάστημα, τονίζει η Citi. 

Στα 21,5 δισ. τα μέτρα στήριξης εντός του 2020 

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την πανδημία υπολόγισε στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Alpha Bank. Σύμφωνα με την επεξεργασία της, το 2020 έχουμε συνολικά μέτρα 21,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,7 δισ. ευρώ είναι δαπάνες, τα 4,3 είναι παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων (αναστολές φόρων κ.λπ.), τα 2,6 δισ. ευρώ παροχή ρευστότητας, τα 5,9 δισ. ευρώ μόχλευση χρηματοοικονομικών εργαλείων και το 1,4 δισ. αναδρομικά περικοπών συντάξεων. Το 2021 θα έχουμε μόνο 2,7 δισ. μέτρων, εκ των οποίων δαπάνες 0,9 δισ. ευρώ και 1,8 δισ. έσοδα.

Από τα σχέδια πουλήθηκαν παραθεριστικές κατοικίες

Για το καλοκαίρι του 2022 προγραμματίζονται τα εγκαίνια του ξενοδοχείου One&Only στο νησί της Κέας, με ελαφρά, δηλαδή, καθυστέρηση καθώς η πανδημική κρίση επιβράδυνε τον ρυθμό υλοποίησης των έργων. Πρόκειται για επένδυση 150 εκατ. που αφορά ξενοδοχειακή μονάδα 75 δωματίων, χώρους θαλασσοθεραπείας και Beach Club, αλλά και παραθεριστικές κατοικίες, τη διαχείριση των οποίων θα έχει η αλυσίδα «One & Only». Αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη πουλήθηκαν από τα σχέδια δύο πολυτελείς κατοικίες.

Πράσινες επενδύσεις 200 εκατ. από τη ΔΕΠΑ

Eπέκταση δραστηριοτήτων σε νέους τομείς της πράσινης οικονομίας περιλαμβάνει το business plan της ΔΕΠΑ για την περίοδο 2020-2024, επενδύοντας συνολικά 200 εκατ. ευρώ με στόχο τη μετατροπή της από εταιρεία αερίου σε εταιρεία ενέργειας. Αρχικά η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες στο συνέδριο του Athens Investment Forum ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Ξιφαράς, θα επεκταθεί στις ΑΠΕ και πιλοτικά στην παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, καθώς θα επενδύσει 120 εκατ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία ενός πράσινου χαρτοφυλακίου ισχύος άνω των 200 MW, συμμετέχοντας σε φωτοβολταϊκά ή σε αιολικά έργα που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης ή σε λειτουργία.

Η δύσκολη απόφαση του Τιμ Ανανιάδη 

«H απόφαση δεν ήταν εύκολη για έναν άνθρωπο μαθημένο να δουλεύει από νέος, που η εργασία του ήταν συγχρόνως το χόμπι του, που η καθημερινότητά του ήταν η επαφή με τον κόσμο, που η επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν συνυφασμένη με τον τομέα των ξενοδοχείων, έναν κλάδο απαιτητικό, χωρίς στασιμότητα, αλλά με συνεχείς αλλαγές και προκλήσεις». Με αυτά τα λόγια ανακοινώθηκε και επισήμως την Παρασκευή η αποχώρηση από την ενεργό δραστηριότητα ενός από τους γνωστότερους και πλέον αναγνωρισμένους γενικούς διευθυντές ξενοδοχείων, του Τιμ Ανανιάδη. Από το 2003 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και αργότερα στο King George, χαρακτηρίζει αυτό το τελευταίο πόστο του «το επιστέγασμα της καριέρας μου, και ευχαριστώ την τύχη μου γι’ αυτό», όπως ο ίδιος ανέφερε. Τον κ. Ανανιάδη περιέβαλλαν πάντα με εμπιστοσύνη οι ιδιοκτήτες, οι εργαζόμενοι, οι συνεργάτες και πολλοί πελάτες. Θα συνεχίσει ως senior consultant της οικογένειας Λασκαρίδη στον τομέα της φιλοξενίας και παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Λάμψα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή