Στο ΔΝΤ στραμμένα όλα τα βλέμματα

Στο ΔΝΤ στραμμένα όλα τα βλέμματα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα ΔΝΤ είναι αυτή που διανύουμε, με την ετήσια σύνοδο του Ταμείου να πραγματοποιείται διαδικτυακά για δεύτερη φορά και το θέμα του κορωνοϊού να κυριαρχεί. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συμμετείχε χθες σε κλειστή συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης, μαζί με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (φωτ.). Επίσης, την προσεχή Παρασκευή 16 Οκτωβρίου ο κ. Σταϊκούρας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον νέο διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Αλφρεντ Κάμερ. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας θα πραγματοποιήσει διαδικτυακές συναντήσεις με επενδυτικούς και τραπεζικούς ομίλους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η HSBC, η Citigroup, η Nomura, η Société Générale, η BNP Paribas, η Morgan Stanley, η Barclay’s και η Pimco. Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται η έκθεση του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook). Για την Ελλάδα αναμένεται ύφεση 9,5%, σύμφωνα τουλάχιστον με την εκτίμηση της αποστολής του στην Αθήνα στις αρχές του μηνός.

Μετακομίζει στον Ταύρο η Γενική Γραμματεία Υποδομών

Ενας ακόμα φορέας του Δημοσίου αναμένεται να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες του μέσω ΣΔΙΤ. Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπ. Υποδομών και Μεταφορών πρόκειται για στεγαστεί σε κτίριο στην περιοχή του Ταύρου (οδ. Πειραιώς 166), το οποίο θα αναπτυχθεί μέσω ΣΔΙΤ, με το κόστος να εκτιμάται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες της Γεν. Γραμματείας Υποδομών υπό μία ενιαία στέγη. Οι ιδιώτες θα κληθούν να καταθέσουν τις προσφορές τους, ενώ στο πλαίσιο της σύμβασης θα αναλάβουν και τη διαχείριση του κτιρίου.

«Καμπάνες» για μη τήρηση μέτρων κατά της COVID-19

Πρόστιμα συνολικού ύψους 9.250 ευρώ επιβλήθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας για τη μη τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19. Συνολικά από την 1η Ιουλίου 2020 έως και προχθές Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο των 413.343 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, βεβαιώθηκαν 14.832 παραβάσεις που αφορούν τη μη τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και επιβλήθηκαν 27.182 πρόστιμα, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 7.083.430 ευρώ. Οπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει… πρόστιμο.

Διαδικτυακό roadshow στο Χ.Α.

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου θα διενεργηθεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών το roadshow των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ATHEX Mid Cap Conference. Θεσμικοί επενδυτές και αναλυτές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τις διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών τόσο για τη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου όσο και για τις προοπτικές τους. Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν και αυτό το roadshow θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφεται ήδη αυξημένο ενδιαφέρον για τις 11 εταιρείες που θα παρουσιαστούν στην επενδυτική κοινότητα. Οι 11 εισηγμένες είναι οι: ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Cenergy, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΕΥΑΘ, Quest Holdings, ΟΛΠ και Πλαστικά Θράκης.

Επιστολή ΤΧΣ για τον νέο πτωχευτικό

Σειρά βελτιώσεων στον νέο πτωχευτικό κώδικα προτείνει με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η διοίκηση του ΤΧΣ. Συγκεκριμένα, το Ταμείο ζητεί μεταξύ άλλων να περιοριστεί η περίμετρος των οφειλετών φυσικών προσώπων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών τους και η δυνατότητα αυτά να αφορά φυσικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Στη βάση αυτή προτείνεται να συμπεριληφθεί ως πρόσθετο κριτήριο επιλογής των δικαιούχων η σημαντική, πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό, μείωση του οικογενειακού εισοδήματος εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (π.χ. 3 ή 6 μήνες). Στην επιστολή σημειώνεται ότι η προσφυγή ενός δανειολήπτη στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης δεν θα πρέπει να αποτελεί αναγκαστικά ένδειξη ή κριτήριο πιθανής αδυναμίας πληρωμής οφειλών και αλλαγής του χαρακτηρισμού του δανειολήπτη, ενώ τονίζεται η ανάγκη να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην ημερομηνία που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή