Προβλέψεις σε ρεαλιστική βάση

Προβλέψεις σε ρεαλιστική βάση

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεαλιστικό χαρακτήρισε  χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.) τον προϋπολογισμό του 2021, αντικρούοντας την κριτική της αντιπολίτευσης ότι είναι ανεδαφικός και υπεραισιόδοξος. Ειδικοτερα, ο κ. Σταϊκούρας είπε, στη Βουλή, ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ύφεση φέτος 8,2% είναι παραπλήσια με το consensus των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών για ύφεση 7,9% και των ελληνικών τραπεζών για ύφεση 7,8%. Κανείς δεν υποστηρίζει την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα διαμορφωθεί σε διψήφια ποσοστά, τόνισε. Οσο για το 2021, υποστήριξε ότι η ανάκαμψη 7,5% που προβλέπει η κυβέρνηση είναι μετά την απορρόφηση πόρων 5,5 δισ. ευρώ απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ χωρίς αυτό προβλέπεται στο 5,5%. Την ίδια ώρα, σημείωσε, το consensus των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, χωρίς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, κάνει λόγο για μεγέθυνση 5,2% και των ελληνικών τραπεζών για μεγέθυνση 5,8%. Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούν ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης, είπε. Μακάρι.

Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί τη ΔΕΗ με 330 εκατ. ευρώ

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ για επενδύσεις της περιόδου 2021-2023, που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του δικτύου διανομής στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Ο όμιλος ΔΕΗ διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία με την ΕΤΕπ, η οποία αποτελεί στρατηγικό χρηματοδοτικό εταίρο, υποστηρίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου σε έργα μεγάλης σημασίας για την οικονομία, τους καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και το περιβάλλον, αναφέρει η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.

Αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω πανδημίας 

Η πανδημία έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των ευρωπαϊκών NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), όπως τονίζει η Debtwire, κορυφαία εταιρεία παροχής στοιχείων και αναλύσεων για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οπως σημειώνει, το συνολικό επίπεδο των NPLs στην περιοχή στο τέλος του β΄ τριμήνου διαμορφώθηκε στα 526,3 δισ. ευρώ, από το χαμηλό ρεκόρ των 522,8 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου και σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό του 1,2 τρισ. ευρώ που σημειώθηκε το 2014. 

Περιμένοντας… το υπ. Εργασίας

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν να διαχειριστούν φέτος και το «βασανιστήριο της σταγόνας» με τις προθεσμίες των μέτρων στήριξης και την παράτασή τους ή όχι. Σύμφωνα με τις έως τώρα υπουργικές αποφάσεις, η μεν προθεσμία για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» λήγει σήμερα Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, η δε αντίστοιχη προθεσμία για τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, που «καίνε» επιχειρήσεις και εργαζομένους σε έναν κλάδο που δοκιμάζεται, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση από τους αρμοδίους του υπουργείου Εργασίας για τις μελλοντικές προθέσεις τους, που θα επηρεάσουν τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και τη βιωσιμότητα ορισμένων εξ αυτών. Μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης. Ή συμβαίνει κάτι άλλο; 

Ανοίγουν οι προσφορές για τη γραμμή 4

Τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, η «Αττικό Μετρό» θα ανοίξει τις οικονομικές προσφορές για τη γραμμή 4 του μετρό. Η συνέχιση του διαγωνισμού αποφασίστηκε μετά την απόσυρση των προσφυγών που είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι δύο συμμετέχουσες κοινοπραξίες. Οι προσφορές αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μερίδα της αγοράς υποστηρίζει ότι το έργο είναι ήδη υποκοστολογημένο και «δεν βγαίνει» ούτε με ακέραιο τον προϋπολογισμό του 1,8 δισ. ευρώ. Μερίδα της αγοράς, επίσης, υποστηρίζει ότι οι δύο κοινοπραξίες δεν θα λάβουν εύκολα εγγυητικές επιστολές, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.
Παράλληλα, η «Αττικό Μετρό» ξεκινάει τη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης (με την ΕΡΕΤΒΟ) για τις πρόδρομες εργασίες του ίδιου έργου. Πρώτο στάδιο, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμού, είναι η αποστολή των στοιχείων στην Επιτροπή Επανορθωτικών Μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να διαπιστωθεί αν η εταιρεία έχει συμμορφωθεί με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή