Ο νεοφιλελευθερισμός, ο Τσακαλώτος και ο Πάπας

Ο νεοφιλελευθερισμός, ο Τσακαλώτος και ο Πάπας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδίασε, όπως άλλωστε το συνηθίζει, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.) τους συμμετέχοντες στη συζήτηση επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021, που διεξήχθη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Κι αυτό, καθώς έκανε αναφορά στις πολιτικές… απόψεις του Πάπα. Συγκεκριμένα, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να διαβάσει την εγκύκλιο του Πάπα Φραγκίσκου «Αδέλφια μου, όλοι» στην οποία, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ασκείται κριτική στον νεοφιλελευθερισμό, για τη φτώχεια, τη στασιμότητα αλλά και τις αιτίες πίσω από αυτή, η οποία –όπως διευκρίνισε– ξεπερνάει την Αριστερά. Εσπευσε δε να προσθέσει ότι ποτέ δεν ακούστηκε από νεοφιλελεύθερο ότι ήρθε η εποχή της αναδιανομής. Εκλεισε δε την ομιλία του λέγοντας, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά του προσχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Ολοι περίμεναν να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αλλά κανείς να επικαλεστεί τον Πάπα!

«Ακούει την αγορά» το οικονομικό επιτελείο

Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τον ρυθμό ανταπόκρισης ιδιοκτητών ακινήτων στη ρύθμιση για την οικειοθελή μείωση των ενοικίων. Σύμφωνα με αυτήν, εφόσον η μείωση είναι τουλάχιστον 30%, το κράτος θα καλύψει την απώλεια του ιδιοκτήτη σε ποσοστό 30%. «Προσπαθούμε να σπρώξουμε τους ιδιοκτήτες και ελπίζω να ανταποκριθούν», έλεγε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σχολιάζοντας την απροθυμία που εμφανίζεται εκ μέρους κάποιων ιδιοκτητών, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι επαγγελματίες. «Ακούμε και μεις την αγορά», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος, με νόημα.

Ελευθερία κινήσεων ζητούν οι λιανεμπορικές αλυσίδες

Μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων ζήτησαν, όπως πληροφορείται η στήλη, οι λιανεμπορικές αλυσίδες. Χθες το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη.  Θεωρείται ότι είναι κομβικής σημασίας, πέρα από τη στήριξη των μικρών εμπορικών, να διατηρήσουν και να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα οι μεγάλες πολυεθνικές, αλλά και ελληνικές αλυσίδες, καθώς δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη εμπόδια και δυσλειτουργίες που δυσκολεύουν τις επενδύσεις.

Επενδυτικό σχέδιο 100 ημερών από ΕΡΓΟΣΕ

Τον ρυθμό υλοποίησης των σιδηροδρομικών έργων επιδιώκει να επιταχύνει η ΕΡΓΟΣΕ, η οποία, έως το τέλος του 2020, δρομολογεί τη δημοπράτηση έργων, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 262 εκατ. ευρώ. Εφαρμόζοντας ένα σχέδιο με ορίζοντα 100 ημερών, η εταιρεία προγραμματίζει και τη δημοπράτηση συμπληρωματικών συμβάσεων αξίας 106 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ευρύτερος σχεδιασμός της ΕΡΓΟΣΕ περιλαμβάνει τη διακήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών ύψους 630 εκατ. ευρώ, όπως και τη δημοπράτηση έργων αξίας 3,3 δισ. ευρώ, μέσω της μεθόδου του ανταγωνιστικού διαλόγου. Τα τελευταία 24 χρόνια, η ΕΡΓΟΣΕ έχει ολοκληρώσει 518 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 6,1 δισ. ευρώ.

Μετά τις αναστολές πληρωμών τα δύσκολα

Από την αρχή της πανδημίας, ένα από τα βασικά μέτρα για τον περιορισμό των σοβαρών επιπτώσεων ήταν οι αναστολές πληρωμών των εξυπηρετούμενων δανείων (μορατόρια), σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χορηγήσει σημαντικό ποσοστό τέτοιων διευκολύνσεων. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών ως προς το επίπεδο των μορατόριουμ που έχουν δοθεί. Οι τράπεζες στην Πορτογαλία (22% του συνόλου των δανείων) και στην Ιρλανδία (13%) έχουν δώσει τον υψηλότερο όγκο μορατόριουμ ως ποσοστό των συνολικών ακαθάριστων δανείων και οι τράπεζες στη Γερμανία (1,6%) και στη Σουηδία (3,2%) το χαμηλότερο. Το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών δανείων σε αναστολή αναμένεται να λήξει το 2020. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα μέτρα παρέχουν βραχυπρόθεσμη μόνο ανακούφιση σε πολλούς δανειολήπτες. Συνεπώς η DBRS αναμένει αύξηση των NPLs στους ισολογισμούς των τραπεζών όταν λήξει η περίοδος αναστολής, από το δ΄ τρίμηνο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή