Προχωρεί η αλλαγή διοίκησης στο υπερταμείο

Προχωρεί η αλλαγή διοίκησης στο υπερταμείο

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση των προσώπων που θα στελεχώσουν τη διοίκηση του υπερταμείου, της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) όπως είναι η επίσημη ονομασία του, βρίσκεται η κυβέρνηση. Η θητεία των υφιστάμενων μελών του διοικητικού συμβουλίου λήγει τον Φεβρουάριο του 2021. Ετσι, το εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου απευθύνθηκε σε δύο εταιρείες επιλογές στελεχών (Egon Zehnder και Spengler Fox) για να συγκεντρώσουν βιογραφικά και να προτείνουν υποψηφίους για τη θέση των δύο εκτελεστικών μελών (του διευθύνοντος και του εντεταλμένου συμβούλου) και των υπολοίπων μη εκτελεστικών (του προέδρου και τεσσάρων απλών) μελών του Δ.Σ. Στην αρχή της θητείας της, η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει κάποια μέλη της διοίκησης του υπερταμείου, μεταξύ αυτών και της διευθύνουσας συμβούλου Ράνιας Αικατερινάρη. Ωστόσο, οι θεσμοί δεν είδαν με πολύ καλό μάτι την πρόθεση της πολιτικής εξουσίας, καθώς αντιμετωπίζουν πάντα με καχυποψία έκτακτες διοικητικές αλλαγές σε φορείς όπως η ΕΕΣΥΠ, που θεωρητικώς έχουν στόχο να περιορίσουν την επιρροή της εκάστοτε κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι οι προτεραιότητες εκείνη την εποχή ήταν άλλες, π.χ. η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάποιες φοροελαφρύνσεις που απαιτούσαν το πράσινο φως από τους θεσμούς, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αναλώσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο για τη διοίκηση του υπερταμείου. Ετσι, η αλλαγή θα γίνει με θεσμικώς ορθό τρόπο.

Στο προτελευταίο 

άρθρο του πτωχευτικού νομοσχεδίου, προβλέπεται αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων στα ιδιωτικά προγράμματα υγείας. Οπως έγραψε η «Κ», η διάταξη επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα παλαιά ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας που έχουν ισόβια διάρκεια, συνδέοντας τις αυξήσεις με συγκεκριμένους δείκτες, που βασίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα, όπως η ηλικία του ασφαλισμένου. Ετσι όμως ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις πέραν των ορίων που τίθενται με βάση αυτούς τους συγκεκριμένους δείκτες, εφόσον η εταιρεία το αιτιολογήσει, απελευθερώνοντας με αυτό τον τρόπο τις αναπροσαρμογές στα ασφάλιστρα αυτής της κατηγορίας. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, ο καταναλωτής που θα υποχρεωθεί, λόγω της αύξησης του ασφαλίστρου, να διακόψει μια ασφαλιστική σύμβαση υγείας, δεν θα μπορεί να βρει ανάλογη κάλυψη σε άλλη εταιρεία.

Νέα έργα μέσω συμπράξεων

Ενα ακόμα κτιριακό έργο ΣΔΙΤ «τροχιοδρομείται» προς υλοποίηση, καθώς πριν από λίγες ημέρες ελήφθη η έγκριση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ για την κατασκευή 13 κέντρων της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ενός σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 131,5 εκατ. και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με όλα τα σχετικά έργα που προκηρύχθηκαν το τελευταίο διάστημα. Το κάθε κέντρο επιχειρήσεων θα είναι επιφάνειας 1.500 τ.μ. Το επόμενο έργο ΣΔΙΤ που αναμένεται να προχωρήσει αφορά την κατασκευή 12 δικαστικών μεγάρων, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. 

«Μονομαχία» για τη γραμμή 4 του μετρό 

«Πυξίδα» για το αν το άμεσο μέλλον τους θα είναι πιο ρόδινο ή πιο «ζοφερό» αναμένεται να αποτελέσει για τους ομίλους «Αβαξ» και «Ελλάκτωρ» η Δευτέρα 19 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την ημέρα που θα ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές των δύο ομίλων για το έργο της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του μετρό, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μέγεθος που θα διπλασιάσει εν μια νυκτί το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο όποιου από τους δύο ομίλους αναδειχθεί νικητής. Με δεδομένο ότι έχει ήδη προκύψει η βαθμολογία της τεχνικής προσφοράς, με το άνοιγμα και των οικονομικών προσφορών τους θα αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων ετών, μετά τρία και πλέον χρόνια από τότε που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός. Στο μεσοδιάστημα παρεμβλήθηκαν προσφυγές μέχρι και στο ΣτΕ από το σύνολο των σχημάτων που διεκδίκησαν το έργο, ενώ υπήρξαν και αποκλεισμοί, όπως εκείνος του ομίλου Μυτιληναίου (για λόγους τεχνικής επάρκειας ενός από τους ομίλους που συμμετείχαν στην κοινοπραξία). Αντίστοιχα, το σχήμα στο οποίο συμμετείχε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επέλεξε να μην καταθέσει πλήρη φάκελο.

385 συναντήσεις επενδυτών με στελέχη 10 εισηγμένων

Ισχυρό ήταν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στο 3ο roadshow των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., στο οποίο συμμετείχαν 119 επαγγελματίες της αγοράς από 46 εταιρείες, ενώ έγιναν 385 συναντήσεις μεταξύ των επενδυτών και των υψηλόβαθμων στελεχών 10 εισηγμένων επιχειρήσεων. Οι συναντήσεις με τους εγχώριους αλλά και ξένους θεσμικούς επενδυτές κινήθηκαν γύρω από την ενημέρωση της πορείας των εισηγμένων σε αυτή τη δύσκολη για την οικονομία χρονιά, καθώς και τις προοπτικές τους για τη συνέχεια. Οι εταιρείες που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση ήταν οι: ΑΔΜΗΕ, Cenergy, Eλβάλ Χαλκόρ, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ, Κρι Κρι, ΟΛΠ, Quest και Πλαστικά Θράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή