Συμμαχίες στην αγορά ενέργειας

Συμμαχίες στην αγορά ενέργειας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κινητικότητα αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας. Ενόψει της 19ης Οκτωβρίου, που λήγει έπειτα από δύο συνεχόμενες παρατάσεις η προθεσμία εκδήλωσης μη δεσμευτικών προσφορών, οι επαφές μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών έχουν πυκνώσει και, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, έχουν «κλειδώσει» και οι πρώτες συμμαχίες. Μία από αυτές είναι η συνεργασία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ΔΕΣΦΑ για κοινή κάθοδο στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναζήτησε νέο εταίρο μετά την απόφαση της γαλλικής Storengy (Engie) να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό. Σε συζητήσεις με εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει, βρίσκεται η Energean, ο έτερος βασικός διεκδικητής του έργου. Δεν αποκλείεται, πάντως, σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων, στο τέλος της ημέρας οι ενδιαφερόμενοι να συνενωθούν σε ένα σχήμα, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ.

Αξιολόγηση εισηγμένων μέσω ερωτηματολογίου

Εκτενές ερωτηματολόγιο, το οποίο σχετίζεται με τον βαθμό υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης στη λειτουργία τους, παρέλαβαν όλες οι εισηγμένες εταιρείες. Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία του Χ.Α., της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση ενός συστήματος κατάταξης και αξιολόγησης των εταιρειών και θα αποτελέσουν εργαλείο για τη δημιουργία χρηματιστηριακών δεικτών ή άλλων προϊόντων. Το τρίπτυχο ESG (Environmental, Social, Governance) αποτελεί για όλο και περισσότερους ξένους επενδυτές ιδιαιτέρως κρίσιμο σημείο αξιολόγησης των εταιρειών.

Εγκρίθηκε το ενημερωτικό για το ομολογιακό του ΟΠΑΠ

Το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου του ομίλου ΟΠΑΠ για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 200 εκατ. ευρώ ενέκρινε, χθες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το επταετούς διάρκειας ομολογιακό αναμένεται κατά το ποσό των 150 εκατ. ευρώ να χρηματοδοτήσει υφιστάμενες υποχρεώσεις, ενώ το υπολειπόμενο ποσό (50 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθεί σε νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το εύρος απόδοσης θα ανακοινωθεί στις 20 Οκτωβρίου, ενώ η έναρξη και η λήξη της δημόσιας προσφοράς ορίζεται για τις 21 και 23 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Τέσσερα σχήματα διεκδικούν τον ΟΛΑ

Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον –ένδειξη των ισχυρών προοπτικών που εμφανίζει– εκδηλώθηκε, χθες, για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Συνολικά, τέσσερα επενδυτικά σχήματα ενδιαφέρονται για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για την κοινοπραξία των εταιρειών Cameron, Goldair και Bolloré Africa Logistics, το σχήμα Black Summit Financial Group, Euroports, EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείρισης εταιρειών Quintana Infrastructure & Development. Η Cameron Α.Ε. ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, ο όμιλος Βolloré αποτελεί μία από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα των logistics, η EFA Group δραστηριοποιείται στην υψηλή τεχνολογία και η Euroports είναι διεθνής εταιρεία λιμενικών υποδομών.

Αποχωρεί ο CEO της Public – Media Markt

Την αποχώρησή του από το τιμόνι της Public – Media Markt ανακοίνωσε χθες ο Χρήστος Καλογεράκης (φωτ.), ύστερα από εννέα χρόνια στον όμιλο Olympia (συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού), εκ των οποίων τα έξι ως διευθύνων σύμβουλος της Public. Πηγές κοντά στον Χρ. Καλογεράκη ανέφεραν ότι η απόφασή του δεν σχετίζεται με πρόσφατες διοικητικές αλλαγές στην εταιρεία και στον όμιλο, αλλά πως ο ίδιος θεωρεί ότι πλέον ο κύκλος του στην Public έχει κλείσει και ότι θα αναζητήσει νέες επαγγελματικές προκλήσεις. Υπενθυμίζεται πως τα δύο τελευταία επιτεύγματα του Χρ. Καλογεράκη είναι η δημιουργία του market place και η απόκτηση του ελέγχου της Media Markt από την Public. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο διάδοχος του κ. Καλογεράκη στο αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου και ο ίδιος γνωστοποίησε στη διοίκηση του ομίλου ότι θα παραμείνει για όσο χρειαστεί και θα βοηθήσει τη διάδοχη κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή