Ερχονται εισηγήσεις για την bad bank

Ερχονται εισηγήσεις για την bad bank

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητικότητα  σημειώνεται γύρω από την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία Asset Management Company σχετικά με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, γνωστής ως bad bank. Δύο σύμβουλοι δουλεύουν πάνω σ’ αυτήν: η Lazard, για το υπουργείο Οικονομικών και η Axia Ventures, για το Γραφείου του Πρωθυπουργού. Oι σύμβουλοι διάβασαν το σχέδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσουν την πρώτη εισήγησή τους την ερχόμενη εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, με βάση τις παρατηρήσεις που θα γίνουν, θα αποφασιστεί ποια θα είναι η συνέχεια. Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα πάρει τον χρόνο της. Αυτό που διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, πάντως, είναι ότι επί της αρχής τουλάχιστον η κυβέρνηση υποστηρίζει την πρόταση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης κάθε πρόσφορου μέσου για τη μείωση των κόκκινων δανείων. «Πρέπει να πάμε ενωμένοι» στο θέμα αυτό, διαμηνύεται από κυβερνητικά χείλη και ο νοών νοείτω.

Η Επιτρ. Ανταγωνισμού έκλεισε 120 υποθέσεις σε 12 μήνες 

Στα δύο χρόνια έχει μειωθεί πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των εν εξελίξει υποθέσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έναντι οκτώ που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ανέλαβε η νέα ηγεσία της Αρχής. Μέσα σε 12 μήνες η Ε.Α. έκλεισε 120 υποθέσεις, είτε ολοκληρώνοντας την έρευνα είτε βάζοντάς τις στο αρχείο, καθώς έκρινε ότι δεν έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης. Ταυτόχρονα η Ε.Α. άνοιξε νέες υποθέσεις, ξεκινώντας καινούργιες έρευνες. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 οι νέες υποθέσεις με έτος εισαγωγής το 2020 ανέρχονταν σε 48, εκ των οποίων δύο έχουν κληρωθεί σε εισηγητή.

Γραμμή ενημέρωσης για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Ανοίγει αύριο η ειδική γραμμή ενημέρωσης για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»,  με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερομένων, ενόψει του ανοίγματος της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων στις 30 Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-62.41.829 (20 γραμμές), το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά –εργάσιμες ημέρες– από τις 07.00 έως τις 21.00. Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση θα καλύπτει τα «βασικά» ερωτήματα (ποιοι είναι δικαιούχοι, οδηγίες για την υποβολή αίτησης κ.λπ.) αλλά και εξειδικευμένα θέματα.

Παραχώρηση κατοικιών από ΟΑΕΔ

Κατοικίες του πρώην Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών που παραμένουν κενές και αδιάθετες θα παραχωρεί ο ΟΑΕΔ σε οικογένειες που στερούνται στέγης. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Προβλέπει δε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης εργατικών κατοικιών, εφόσον υπάρχουν αδιάθετες κατοικίες, θα μπορούν να παραχωρούνται κατά κυριότητα και άνευ ανταλλάγματος με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας. Τέτοιες ανάγκες θεωρούνται, ενδεικτικά, τα σοβαρά προβλήματα υγείας των ίδιων ή προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, το χαμηλό καθαρό οικογενειακό εισόδημα κ.ά.

Βελτίωση κερδοφορίας μέσω συγχωνεύσεων 

Μήνυμα για περισσότερες συγχωνεύσεις και μειώσεις κόστους στις τράπεζες της Ευρωζώνης έστειλε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας του κλάδου, που έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα. «Η μείωση του υπερβολικού κόστους και η μείωση του αριθμού των τραπεζών είναι περισσότερο αναγκαίες από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία. Οι συγχωνεύσεις είναι ένα εργαλείο, δεν αποτελούν αυτοσκοπό, μπορεί όμως να είναι χρήσιμες στην εξοικονόμηση κόστους και στη μείωση των υποκαταστημάτων», ανέφερε ο Ντε Γκίντος σε συνέδριο που διοργάνωσαν η εφημερίδα Expansion και η KPMG. Οπως προσέθεσε, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών της Ευρωζώνης έχει μειωθεί στο 2% λόγω της πανδημίας, η οποία και έχει οδηγήσει σε υψηλότερες προβλέψεις και χαμηλότερα έσοδα. Προ πανδημίας ο δείκτης ήταν 5%. Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα νέων lockdowns, είπε ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι πρόθυμες να προχωρήσουν σε ανάλογα μέτρα με αυτά που επιβλήθηκαν στα τέλη Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή