Ομολογιακό 27 εκατ. εξασφάλισε η Forthnet

Ομολογιακό 27 εκατ. εξασφάλισε η Forthnet

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον βασικό μέτοχό της, το σχήμα NewCo United Group, θα καλυφθεί το κοινό ανακυκλούμενο ομολογιακό δάνειο, ύψους 27 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να λάβει η Forthnet. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και την ευρύτερη βελτίωση της ρευστότητάς της. Οπως αναφέρει η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών Deloitte, που αξιολόγησε τη σύμβαση του ομολογιακού δανείου της Forthnet, η παροχή πίστωσης από την United κρίνεται «απαραίτητη και επιβεβλημένη για την εταιρεία και θα βοηθήσει ουσιαστικά τη ρευστότητά της, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών της οικονομίας και της χρηματοοικονομικής της θέσης». Κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, η Forthnet παρουσίασε κάμψη ενοποιημένων εσόδων κατά 6,2%, που ανήλθαν στα 125,2 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 18 εκατ. ευρώ με οριακή πτώση 0,5%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, ενώ η εταιρεία εμφάνισε καθαρές ζημίες ύψους 14,55 εκατ. ευρώ. 

Ανοιγμα αλυσίδων τις Κυριακές μόνο με υπουργική απόφαση

Βάσει υπουργικής απόφασης θα επιτρέπεται η λειτουργία των σούπερ μάρκετ και των λοιπών καταστημάτων τροφίμων στις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στην «κόκκινη» ζώνη αυξημένου κινδύνου. Αυτό επισημαίνουν αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε έπειτα από τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων, όπου αναφέρθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ότι τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά τα Σαββατοκύριακα. Τα καταστήματα θα είναι βεβαίως ανοιχτά τα Σάββατα, ενώ εάν κριθεί ότι πρέπει να ανοίξουν και Κυριακή, θα εκδίδεται υπουργική απόφαση. 

Κάθετη μείωση κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια

Υστερα και από το διάρκειας 14 ημερών «κλείσιμο» της Θεσσαλονίκης, η κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece εκτιμάται ότι μετά βίας θα μπορούσε να αγγίξει τα 9 εκατ. επιβάτες για το σύνολο της χρονιάς. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μέχρι 10 εκατ. άτομα, όμως η έξαρση της πανδημίας οδηγεί σε επιδείνωση των προοπτικών και υποβάθμιση των εκτιμήσεων για επιβατική κίνηση από 8,5 έως 9 εκατ. ευρώ το 2020. Το μέγεθος αυτό είναι μικρότερο από το 1/3 σε σχέση με το 2019. 

Τρεις μνηστήρες για το φράγμα Χαβρία

Τρεις θα είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το ΣΔΙΤ για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική. Πρόκειται για την Ακτωρ Παραχωρήσεις και τις κοινοπραξίες των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Κωνσταντινίδης και Intrakat – Suez Eua France – ΕΥΑΘΕΥΑΠΣ. Αφορά το πρώτο ιδιωτικό φράγμα της χώρας, καθώς, στο πλαίσιο των έργων ΣΔΙΤ, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα προέλθει από τον ιδιώτη που θα αναδειχθεί ανάδοχος του έργου. Η αξία της σύμβασης υπολογίζεται σε περίπου 106 εκατ. ευρώ. (με ΦΠΑ). Η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής στην πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού.

Αναμένεται αξιολόγηση χωρίς εκπλήξεις

Αμετάβλητη αναμένουν οι αναλυτές ότι θα διατηρήσει ο οίκος Moody’s την αξιολόγηση της Ελλάδας στο B1 με σταθερές προοπτικές κατά την «ετυμηγορία» της, την οποία θα δημοσιεύσει την Παρασκευή, όπως ακριβώς έκαναν οι S&P και DBRS πριν από μερικές ημέρες. Οπως σημειώνει η Danske Bank, η Moody’s βαθμολογεί την ίδια ημέρα Ελλάδα και Ιταλία και αναμένεται να ακολουθήσει τα χνάρια της S&P σε ό,τι αφορά την Ελλάδα (καμία αλλαγή), αλλά όχι σε ό,τι αφορά την Ιταλία (με αναβάθμιση των προοπτικών), διατηρώντας έτσι τα ratings σταθερά και για τις δύο χώρες. Πάντως, να σημειώσουμε, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εκτιμήσεις του οίκου για την ελληνική οικονομία, μετά και τα νέα αυστηρά περιοριστικά μετρά, με μερικά ή πλήρη lockdowns που ανακοινώθηκαν στη χώρα. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις τελευταίες της προβλέψεις (Μάιος), η ύφεση φέτος θα κινηθεί στο 9,5%, ενώ το 2021 θα σημειωθεί ανάκαμψη 7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή