Νέα νομοθεσία για ξέπλυμα χρήματος

Νέα νομοθεσία για ξέπλυμα χρήματος

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν χθες οι τεχνικές διαδικτυακές συναντήσεις για την αξιολόγηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, κατ’ εφαρμογήν της 4ης οδηγίας. Η αξιολόγηση γίνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Εποπτική Αρχή. Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.) τόνισε την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης στην εφαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Εκτός από την ενσωμάτωση της 5ης οδηγίας, για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, που ψηφίστηκε πρόσφατα, προχωράει είπε και στην ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/1153 για τη διευκόλυνση της χρήσης χρηματοοικονομικών και άλλων πληροφοριών για την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη ορισμένων ποινικών αδικημάτων. Στις συναντήσεις μίλησαν, επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χρήστος Τριαντόπουλος. Να δούμε τι θα βγάλει και η αξιολόγηση.

Χωρίς επίδομα 440.000 μακροχρόνια άνεργοι

Εκτός του επιδόματος των 400 ευρώ μένουν 440.000 μακροχρόνια, καθώς όπως και την προηγούμενη φορά που δόθηκε το έκτακτο επίδομα, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, δικαιούχοι είναι μόνον όσοι συμπλήρωσαν 12μηνη εγγεγραμμένη ανεργία, μετά την 1η Μαρτίου του 2020. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας υπαλλήλων ΟΑΕΔ, Γιώργος Μακράκης, τα 400 ευρώ θα λάβουν περίπου 130.000 άνεργοι, ενώ οι εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στον ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 578.668. Μένουν απ’ έξω όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι για πάνω από δύο χρόνια, επισημαίνει ο κ. Μακράκης. 

Ολοκληρώθηκε ο διοικητικός μετασχηματισμός της Pasal

«Τέλος εποχής» και τυπικά για την Pasal Development, καθώς ολοκληρώθηκε και ο διοικητικός μετασχηματισμός της. Συγκεκριμένα, αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο και ο κ. Σ. Θεοδωρίδης, ιδρυτής της εταιρείας το 1991, μετά την ολοκλήρωση των μετοχικών αλλαγών στην εταιρεία και την ανάληψη του ελέγχου της εισηγμένης από τον ομογενή επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, επικεφαλής της σουηδικής Sterner Stenhus. Πλέον, τη διοίκηση ασκεί ως πρόεδρος ο κ. Γεωργιάδης και ως διευθύνων σύμβουλος ο κ. Κων. Μαρκάζος.

Διπλή έκδοση ομολόγων από την Ε.Ε.

Στη δεύτερη διπλή έξοδο στις αγορές προχωράει πιθανόν σήμερα, εκτός απροόπτου, η Ε.Ε. με την έκδοση ομολόγων υπό το πρόγραμμα SURE. Σύμφωνα με το Refinitiv IFR, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη δώσει εντολή σε διεθνείς τράπεζες να «τρέξουν» την έκδοση, η οποία θα αφορά 5ετείς και 30ετείς τίτλους. Αν και όπως αναφέρεται, η έκδοση «θα γίνει στο εγγύς μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά», αυτή η φράση συνήθως χρησιμοποιείται μία ημέρα πριν από την «έξοδο» από τους οργανισμούς διαχείρισης χρέους. Οπως εκτιμά η Danske Bank, η Ε.Ε. αναμένεται να αντλήσει 13 δισ. ευρώ συνολικά από αυτή τη διπλή έξοδο, ενώ οι προσφορές πρόκειται να είναι δεκαπλάσιες αυτού του ποσού. 

Εθελουσία έξοδος στην ΕΤΕ

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας, μέσω του οποίου επιδιώκεται η μείωση του προσωπικού της ΕΤΕ κατά 700-800 άτομα. Το πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του ΤΧΣ και η διοίκηση της Εθνικής έχει ήδη εγγράψει στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου πρόβλεψη 90 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα έχει ολοκληρώσει στα τέλη του 2019 ένα ακόμη πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού, που οδήγησε στην αποχώρηση 836 υπαλλήλων. Το πλάνο μετασχηματισμού που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΕΤΕ προβλέπει τη μείωση του αριθμού του προσωπικού σε 8.000 άτομα στα τέλη του 2020, αλλά ο στόχος αναμένεται να υπερκεραστεί, καθώς, με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του έτους, η τράπεζα έχει μειώσει το προσωπικό της στην Ελλάδα σε 8.238. Σε επίπεδο ομίλου, περαιτέρω μείωση μπορεί να προέλθει μέσω της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην οποία εργάζονται περίπου 900 υπάλληλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή