Υπεραισιοδοξία για τα έσοδα του 2021

Υπεραισιοδοξία για τα έσοδα του 2021

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή είναι τουλάχιστον υπεραισιόδοξος ως προς το σκέλος των εσόδων. Ηδη από τον πρώτο μήνα του έτους το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ, όταν το 2020 υπολόγιζε (πριν δηλαδή από την πανδημία) έσοδα ύψους 4,58 δισ. ευρώ. Προφανώς τα στοιχεία αυτά θα αναθεωρηθούν, καθώς ακόμη και εάν έχουν ανοίξει οι αγορές, οι πολίτες είναι ιδιαίτερα μαζεμένοι και προτιμούν να αποταμιεύουν από το να ξοδεύουν. Είναι επίσης εξαιρετικά πιθανό οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων να συνεχισθούν κατά τον πρώτο μήνα του έτους, όπως και οι αναστολές συμβάσεων, κάτι που θα οδηγήσει στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους εργαζομένους. Και για τον Φεβρουάριο, όμως, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται υπεραισιόδοξο και υπολογίζει να εισπράξει περισσότερα έσοδα από ό,τι το 2020. Συνολικά, το πρώτο δίμηνο εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα εισπραχθούν περίπου 8,25 δισ. ευρώ έναντι 8 δισ. ευρώ που είχαν εκτιμηθεί αρχικώς για το 2020.

Εκτακτο επίδομα σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους 

Οσοι συμπληρώνουν 12 μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας από την 1η Μαρτίου 2020 και δεν έλαβαν το αντίστοιχο έκτακτο επίδομα που δόθηκε την άνοιξη, θα λάβουν από τον ΟΑΕΔ τα 400 ευρώ. Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη χθες από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για να πληρωθεί εντός Νοεμβρίου στους περίπου 130.000 μακροχρόνια ανέργους. Το κονδύλι του ΟΑΕΔ γι’ αυτήν την έκτακτη ενίσχυση υπολογίζεται σε 52 εκατ. ευρώ, ενώ τα επόμενα 24ωρα θα ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους δικαιούχους.

Νέες δηλώσεις COVID από ιδιοκτήτες ακινήτων 

Προθεσμία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια, για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις COVID. Mε την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης COVID έως την ανωτέρω ημερομηνία, θα ξεκλειδώσει η έκπτωση φόρου που δικαιούνται για το 30% των «χαμένων» ενοικίων. Οσοι όμως δεν σπεύσουν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, θα χάσουν την έκπτωση φόρου. Μέχρι σήμερα, περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν αποζημιωθεί για τη ζημία που έχουν υποστεί.

Αλλάζει το διοικητικό συμβούλιο στη Forthnet

Τις αλλαγές συνεχίζει στη Forthnet το ευρωπαϊκό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners, που ελέγχει με 85% την εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Στις 11 Δεκεμβρίου η εισηγμένη θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση, με ένα από τα θέματα ημερησίας διάταξης να περιλαμβάνει την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Αν και δεν επιβεβαιώνεται αρμοδίως, σύμφωνα με την επικρατέστερη υπόθεση εργασίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet και αντιπρόεδρος του Δ.Σ., από τον Φεβρουάριο του 2011, Πάνος Παπαδόπουλος, ενδεχομένως να απομακρυνθεί. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας απαρτίζεται από οκτώ άτομα, εκ των οποίων πέντε είναι ξένοι και είναι κατ’ αναλογία με τους μέχρι πρότινος μεγαλομετόχους από το εξωτερικό (π.χ. Tunisia Telecoms) της εταιρείας.

Καταλύτης ανάπτυξης η διπλή ανάπλαση 

Τη σημαντική συμβολή που αναμένεται να έχει το έργο της διπλής ανάπλασης στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, τόνισε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης (φωτ.), συνυπογράφοντας σήμερα, ως εκπρόσωπος της ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς), μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για την εκκίνηση του έργου. «Η διπλή ανάπλαση δεν περιορίζεται στην κατασκευή ενός σύγχρονου γηπέδου για μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα και, βεβαίως, λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, που έχει ανάγκη η Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ψάλτης. Η Alpha Bank αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και πρωταγωνιστεί σε έργα αστικής ανάπλασης, έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Η διπλή ανάπλαση είναι μια τέτοια μεγάλη χωροταξική παρέμβαση με στόχο τη δημιουργία δύο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή