Η εστίαση δεν κλείνει και ανοίγει με ένα κουμπί

Η εστίαση δεν κλείνει και ανοίγει με ένα κουμπί

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν είναι να ανοίξουμε και να λειτουργούμε με μέγιστη πληρότητα 30%, να πρέπει να βάλουμε διαχωριστικό γυαλί ή πλεξιγκλάς ανάμεσα στα τραπέζια και τον Ιανουάριο να μας κλείσουν ξανά, καλύτερα να μην ανοίξουμε καθόλου τα Χριστούγεννα». Αυτό επισημαίνουν άνθρωποι του κλάδου της εστίασης με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει σε αναστολή ο κλάδος της εστίασης και την περίοδο των Χριστουγέννων. «Η εστίαση δεν είναι μηχάνημα να ανοίγει και να κλείνει με ένα κουμπί», λένε χαρακτηριστικά οι επιχειρηματίες του κλάδου, τονίζοντας το υψηλό κόστος που έχει η διαδικασία αυτή, καθώς και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αυτό όμως που φαίνεται να ενοχλεί ακόμη περισσότερο είναι ότι κάθε ημέρα ακούγονται διαφορετικές εκδοχές από κυβερνητικά στελέχη για την άρση του lockdown. Ο λόγος; Οι αντικρουόμενες δηλώσεις προκαλούν σύγχυση κι εμποδίζουν οποιονδήποτε προγραμματισμό από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Σε περισσότερους δήμους η υπηρεσία myKEPlive

Σε 137 και 180 διαμορφώνονται οι δήμοι και τα ΚΕΠ που συμμετέχουν στην πλατφόρμα myKEPlive, αντίστοιχα. Αυξήθηκαν ύστερα από την ένταξη, πρόσφατα, επιπλέον 41 δήμων και 47 ΚΕΠ, με 870 υπάλληλους να έχουν εκπαιδευθεί στο νέο σύστημα. Τα ψηφιακά ραντεβού διεξάγονται κατόπιν ραντεβού, από τις 08.00 έως τις 14.30, μέσω του myKEPlive.gov.gr. Μέσω βιντεοκλήσης διεκπεραιώνονται τέσσερις κατηγορίες υπηρεσιών, δηλαδή πληροφόρησης – αίτησης, εξυπηρέτησης από τον οικείο δήμο, εξυπηρέτησης ΑμεΑ και προς επιχειρήσεις. Εως τις 20 Νοεμβρίου είχαν διεκπεραιωθεί 3.949 περιπτώσεις.

Αδεια βάσει νέου θεσμικού πλαισίου έλαβε η Sarmed

Αδεια λειτουργίας που είναι εναρμονισμένη με το θεσμικό πλαίσιο 4302/2014 εξασφάλισε η εταιρεία Sarmed, η οποία αποτελεί πάροχο υπηρεσιών logistics τρίτου μέρους (3PL). Η νέα νομοθεσία ορίζει τον κλάδο των logistics ως ξεχωριστή και ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, διακριτή από τις αντίστοιχες βιομηχανικές ή εμπορικές. Oι εγκαταστάσεις της Sarmed, τόσο στο Τρύπιο Λιθάρι όσο και στα Σφαγεία, αδειοδοτήθηκαν ως δραστηριότητες μέσης όχλησης. Γι’ αυτές ωστόσο στο Τρύπιο Λιθάρι δόθηκε και περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Νέα γενιά κόκκινων δανείων

Την εκτίμησή του ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω COVID θα αυξηθούν κατά 8-10 δισ. ευρώ, επανέλαβε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Α.Ε. και ΕΠΕ με θέμα «Επιχειρήσεις, τράπεζες και ανάπτυξη». Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών φτάνουν σήμερα τα 60 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 36% στο σύνολο των δανείων, όταν ο αντίστοιχος δείκτης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη κινείται στο 2,6%. Επιπλέον, δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 20% των ενήμερων δανείων ή 12,5% του συνόλου των δανείων, έχουν τεθεί από τις τράπεζες σε καθεστώς αναστολής πληρωμών.

Μελέτη για την εποχή των μνημονίων 

Μελέτη με θέμα το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό μονοπάτι που ακολούθησε η Ελλάδα στη διάρκεια των μνημονίων, 2010-2018, θα παρουσιαστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο 2ο Digitalk του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η μελέτη εκπονήθηκε από τους διεθνείς οργανισμούς CEPS και ΝΙESR, ύστερα από ανάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την παρουσίαση θα κάνουν η διευθύντρια ερευνών του CEPS Cinzia Alcidi (φωτ.), ο επικεφαλής ερευνητής του NIESR Corrado Macchiarelli και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΝIESR, Cyrille Leonel. Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχουν αρκετοί υπουργοί Οικονομικών των μνημονιακών χρόνων, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα γεγονότα: ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και θα προλογίσει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του ΟΕΕ στο YouTube και στη σελίδα του ΟΕΕ στο Facebook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή