Αναμένεται κάμψη 50% στο εμπόριο τον Νοέμβριο

Αναμένεται κάμψη 50% στο εμπόριο τον Νοέμβριο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη μεγαλύτερη συμβολή στη συνολική ετήσια πτώση του κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας, δηλαδή η βιομηχανία και οι κατασκευές (-4,6 μονάδες), επισημαίνει η Alpha Bank στο χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο της. Ειδικότερα, τονίζει, ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας μειώθηκε κατά 13,8% σε ετήσια βάση και των κατασκευών κατά 2,8%. Δεύτερος ήρθε ο κλάδος υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης με συμβολή 2,3 ποσοστιαίων μονάδων στην πτώση του κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων, παρότι αυτή καθαυτή η πτώση σε ετήσια βάση του συγκεκριμένου κλάδου τον Σεπτέμβριο ήταν 46,8% (μικρότερη πάντως από την πτώση Ιουνίου, 87%, Ιουλίου, 71,4%, και Αυγούστου, 55,4%). Η τράπεζα σημειώνει ότι το δ΄ τρίμηνο αναμένεται νέα μεγάλη κάμψη, λόγω lockdown, όπως προκύπτει από τα δεδομένα κινητικότητας της Google, που κατέγραψαν 50% πτώση σε επισκέψεις σε χώρους λιανικού εμπορίου και ψυχαγωγίας το διάστημα 1-20 Νοεμβρίου.

Σε χρηματική μετατράπηκε η ποινή του Μπ. Βωβού

Δεν θα περάσει χρόνο στη φυλακή τελικά ο 87χρονος Μπάμπης Βωβός, ο οποίος συνελήφθη για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Οπως προκύπτει, ο κ. Βωβός, ο οποίος νοσηλεύθηκε για δύο ημέρες στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, αναμενόταν να αποφυλακιστεί αργά χθες το απόγευμα, αφού οι δικηγόροι του κατόρθωσαν, έπειτα από προσφυγή, να επιτύχουν συγχώνευση ποινών, μετατροπή σε χρηματική ποινή και εξόφληση των οφειλών μέσω δόσεων στην εφορία. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο κ. Βωβός συλλαμβάνεται για λόγους οφειλών, καθώς είχε βρεθεί σε ανάλογη περίσταση και το 2012.

Η MLS ζητεί αλλαγή των όρων του ομολογιακού 

Ως αναμενόταν, η MLS δεν προχώρησε στη δημοσιοποίηση της ημέρας προσδιορισμού των δικαιούχων του τοκομεριδίου, ύψους 83.000 ευρώ, του ομολόγου ΜΛΣΟ2 της Euroxx. Ως εκ τούτου, χθες, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει από τη χρηματιστηριακή την τρίμηνη μετάθεση πληρωμής του κουπονιού που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα. Δεδομένου όμως ότι, ελλείψει απαρτίας της γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων, αντίστοιχο αίτημα για τα δύο ομόλογα με σύμβουλο την Beta δεν εγκρίθηκε, δεν αναμένεται διαφορετικό αποτέλεσμα για το ΜΛΣΟ2.

Εντοπισμός έργων για απορρόφηση πόρων

Στις πρωτοβουλίες που έλαβαν οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο πλαίσιο του CEO Initiative, με θέμα «A new Growth Strategy for Greece». Εκτός από τα μορατόριουμ, ύψους 20 δισ. ευρώ, στο μέτωπο της ρευστότητας «υποστηρίχθηκαν υγιείς επιχειρήσεις με προοπτική, με συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας, σημειώνοντας ότι ζητούμενο είναι «να εντοπίσουμε ποια είναι τα συγκεκριμένα έργα που θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια και που τελικά θα δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα για την οικονομία».

Νέα αξιολόγηση δημοσιονομικών κανόνων 

Η μεγάλη εξάρτηση των αγορών από την ΕΚΤ, μετά και την τεράστια στήριξη που έχει προσφέρει εν μέσω πανδημίας, πρέπει να οδηγήσει σε νέα αξιολόγηση των δημοσιονομικών κανόνων, εκτιμά η Societe Generale. H Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει ξανά το 2021 τα αποδεκτά επίπεδα για το χρέος των χωρών. Ενώ ο τρέχων στόχος είναι στο 60% του ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλά επιτόκια και το υψηλό ποσοστό που θα κατέχει η ΕΚΤ σε αυτό, θα πρέπει να οριστεί ένα νέο πιο βιώσιμο επίπεδο, ίσως και διπλάσιο. Το περιθώριο στήριξης της ΕΚΤ ωστόσο θα είναι τότε περιορισμένο, ενώ η εκτιμώμενη άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων θα οδηγήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε χώρες με χαμηλή ανάπτυξη ΑΕΠ, προκαλώντας sell-off και νέα ύφεση. Ετσι, η συζήτηση για τους μελλοντικούς δημοσιονομικούς κανόνες και τις δυνατότητες αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ενταθεί το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή