Ήρθαν οι πρώτοι μετανάστες της COVID

Ήρθαν οι πρώτοι μετανάστες της COVID

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πόλεμο για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων ή –πιο ήπια– κούρσα για την προσέλκυση ταλέντων μιλάει χθεσινό δημοσίευμα του Forbes, με αφορμή την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, προχθές από την ελληνική Βουλή. Μια φωτογραφία του πρωθυπουργού με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης εικονογραφεί το κείμενο, που εξηγεί το νέο καθεστώς μειωμένου κατά 50% φόρου εισοδήματος για επτά χρόνια για όσους ξένους εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Μιλούν μάλιστα και κάποιοι πρώτοι «μετανάστες της COVID-19», που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, χάρη στην τηλεργασία. «Μπορείς να έχεις μια πολύ ωραία ζωή για το 1/3 του κόστους στο Λονδίνο», επισημαίνει ο Αλέξης Πατέλης (φωτ.) στο δημοσίευμα. Και πράγματι, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι βόρειες πόλεις είναι πλέον λιγότερο δημοφιλείς από αυτές του ευρωπαϊκού Νότου, κυρίως ισπανικές και πορτογαλικές. Ανάλογα κίνητρα προσέλκυσης εργαζομένων από ξένες χώρες ψήφισαν η Κροατία, η Εσθονία και η Ιταλία, που προσβλέπει –όπως και η Ελλάδα– στο brain gain. 

276 εκατ. ευρώ για 99.012 δικαιούχους της επιστρεπτέας

Πιστώθηκαν χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 99.012 δικαιούχων του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής 276 εκατ. ευρώ. Μέσα σε σχεδόν δύο εβδομάδες από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 418.847, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών. Οι πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς απομένουν περίπου 40.000 δικαιούχοι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σήμα κινδύνου για επιταγές στο χονδρικό εμπόριο 

Την ένταξη και των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων στο μέτρο προστασίας των επιταγών ζητεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, αν και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, η πλειονότητα αυτών υπολειτουργεί, καθώς οι περισσότεροι πελάτες τους – λιανεμπορικές επιχειρήσεις είναι κλειστές, ενώ ακόμη και όταν αποστέλλουν παραγγελίες έχουν να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές καθυστερήσεις στις μεταφορές.

Μετοχικές αλλαγές στην «Αβαξ»

Μπορεί το τελευταίο διάστημα η προσοχή του επενδυτικού κοινού να είναι στραμμένη στη «μάχη» για τον έλεγχο του ομίλου «Ελλάκτωρ», ωστόσο, χθες σημειώθηκαν μετοχικές μεταβολές σε μία ακόμη εισηγμένη του κατασκευαστικού κλάδου. Ο λόγος για την «Αβαξ», στην οποία ελέγχει πλέον ποσοστό 8,532% ο κ. Στέλιος Χριστοδούλου, ξάδελφος του προέδρου της εταιρείας, Χρίστου Ιωάννου. Με τη σειρά του, το ποσοστό συμμετοχής του τελευταίου υποχώρησε από το 19,817% στο 11,285%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 16.286.111 μετοχές και δικαιώματα ψήφου. Αντίστοιχα, ο κ. Χριστοδούλου ελέγχει έμμεσα, μέσω της εταιρείας ΜΜLN 12 Ltd, 12.313.889 μετοχές και δικαιώματα ψήφου. 

Παράταση ενός μηνός στην πληρωμή δόσεων

Στο τέλος του Δεκεμβρίου μπορούν να πληρώσουν τη δόση Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που με κρατική εντολή παραμένουν «κλειστοί». Η σχετική υπουργική απόφαση, που μεταφέρει την προθεσμία καταβολής των δόσεων από ενεργές ρυθμίσεις σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ ένα μήνα μετά, υπεγράφη χθες. Και αφορά μόνο τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις και δραστηριότητες. Προβλέπει, δε, ότι οι επιχειρηματίες που έβαλαν προσωρινό λουκέτο με το lockdown δικαιούνται να μεταχρονολογήσουν μια μηνιαία δόση της ασφαλιστικής ρύθμισής τους, ώστε να πληρώσουν τη δόση Νοεμβρίου στα τέλη Δεκεμβρίου. Προσοχή όμως: Σε περίπτωση που εργαζόμενοι των εν λόγω επιχειρήσεων απολυθούν, καθώς και στην περίπτωση που κατά την ολοκλήρωση του μέτρου οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση παύει. Και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως ισχύει για παράδειγμα σε εποχικές επιχειρήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή