Σχέδιο 5 δισ. ευρώ για απολιγνιτοποίηση

Σχέδιο 5 δισ. ευρώ για απολιγνιτοποίηση

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το συνολικό ποσό των 5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το master plan για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, το οποίο έχοντας ενσωματώσει και προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη (φωτ.) στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής. Η χρηματοδότηση θα γίνει από εθνικούς πόρους, το ταμείο Γιούνκερ και την ΕΤΕπ. Οπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, προκειμένου να μην υπάρξει κενό κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2022 έως ότου ενεργοποιηθούν πλήρως τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, έχει ληφθεί μέριμνα για την άμεση αξιοποίηση των ήδη διαθέσιμων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται το κοινωνικό «πακέτο» ύψους 107 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-22 με τέσσερα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ, αλλά και τα επτά στοχευμένα προγράμματα που «τρέχει» ήδη το Πράσινο Ταμείο, συνολικού ποσού 31 εκατ. ευρώ.

Θεαματική υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης φόβου 

Mείωση σημείωσε ο δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ τον Νοέμβριο, κάτι που κατά το Κέντρο «συνάδει με την εντυπωσιακή ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς τον Νοέμβριο του 2020». Συγκεκριμένα, ο δείκτης ήταν 19,89% στις 30/11/2020 από 34,33% στις 30/10/2020. Οπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του Κέντρου, ο δείκτης κινήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι 33,12%. Η πορεία του δείκτη αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α.

Προς αρνητικό επιτόκιο και στα έντοκα ενός έτους

Στην τελευταία έκδοση εντόκων για το έτος προχωράει αύριο Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ, με τίτλους διάρκειας ενός έτους. Στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία 52 εβδομάδων, το επιτόκιο είχε προσγειωθεί στο 0% και οι πιθανότητες δείχνουν προς επίτευξη αρνητικών επιτοκίων και σε αυτούς τους τίτλους. Από τη δημοπρασία αναμένεται να αντληθεί 1 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτό το ποσό δεν πρόκειται να αλλάξει το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς τα κεφάλαια θα διατεθούν για το «ρολάρισμα» άλλων τίτλων. 

Πώληση μετοχών την ώρα της «μάχης»

Την ώρα της «μάχης» δεν ήταν αναμενόμενη η κίνηση του διευθύνοντος συμβούλου της Ελλάκτωρ, Αν. Καλλιτσάντση, να προβεί σε πώληση μετοχών. Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία το fund Reggeborgh Invest κατέθετε αίτημα για σύγκληση γενικής συνέλευσης για την απομάκρυνση της διοίκησης, ο κ. Καλλιτσάντσης πωλούσε το 0,8% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 2,9 εκατ. ευρώ. Αν και δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή να συνιστά τακτικό ελιγμό, το πιο πιθανό είναι να αποτελεί παραδοχή ότι δεν θα μετέχει στη διοίκηση του ομίλου την επόμενη ημέρα και δεν επιθυμεί να χρειαστεί να ψηφίσει στην επικείμενη γενική συνέλευση, «δείχνοντας» με τον τρόπο αυτό κάποια συγκεκριμένη προτίμηση. 

252 δήμοι διεκδικούν χρηματοδότηση 11,5 εκατ. 

«Παρών» στο μέλλον της ηλεκτροκίνησης δηλώνουν 252 δήμοι από τους συνολικά 270 που αφορούσε η πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση σχεδίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ΣΦΗΟ) μέσα στο 2021. Με τη συμμετοχή τους στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί και νησιωτικοί δήμοι, καθώς και οι πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων, διεκδικούν μέσα στο 2021 ποσό χρηματοδότησης που ανέρχεται συνολικά σε 11,5 εκατ. ευρώ και αφορά τη δημιουργία 10.291 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα. Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ακολουθήσει και νέα πρόσκληση, προκειμένου και οι μικρότεροι δήμοι –οι οποίοι με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση έχουν υποχρέωση εκπόνησης ΣΦΗΟ εντός του 2022– να διεκδικήσουν το σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο. Οι δέκα μεγαλύτεροι δήμοι που μπορούν να χωροθετήσουν αναλογικά και τα περισσότερα ΣΦΗΟ είναι: Αθηναίων (664), Θεσσαλονίκης (325), Πατρέων (214), Ηρακλείου (174), Πειραιώς (164), Λαρισαίων (163), Βόλου (144), Περιστερίου (139), Ρόδου (115) και Ιωαννιτών (112).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή