Υπό έλεγχο η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων

Υπό έλεγχο η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Morgan Stanley σε ό,τι αφορά τα νέα NPEs των ελληνικών τραπεζών λόγω της πανδημίας, χάρη στις εξελίξεις με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και την αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οπως επισημαίνει, μόνο μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμών των δόσεων των δανείων θα φανεί η πραγματική επίδραση της πανδημίας στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών.

Ο σχηματισμός νέων NPEs θα αργήσει ωστόσο να φανεί, όπως εκτιμά, λόγω του ότι σημαντικό μέρος του δανειακού  χαρτοφυλακίου των τραπεζών είναι σε μορατόριουμ, ενώ παράλληλα είναι σε ισχύ και κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Οι προοπτικές όμως της ελληνικής οικονομίας, για τις οποίες η ίδια δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξη – κυρίως λόγω του μεγάλου οφέλους που θα έχει η Ελλάδα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να περιορίσουν τις εισροές νέων κόκκινων δανείων.

Τέλος, όπως τονίζει, τα πρόσφατα νέα σχετικά με τα εμβόλια βοηθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ότι το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει σημαντικά, πράγμα που θα βοηθήσει στον περιορισμό του νέου σχηματισμού NPEs.

Με αφορμή την έγκριση

των καταστατικών δύο νέων Ταμείων, η Ελληνική Ενωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) διοργανώνει την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Σε ανοδική πορεία η επαγγελματική ασφάλιση». Με δεδομένη την κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει στην ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης αλλά και την ύπαρξη σημαντικού αριθμού εκκρεμών φακέλων καταστατικών νέων ΤΕΑ στις αρμόδιες εποπτικές αρχές προς αδειοδότηση από μεγάλες επαγγελματικές ομάδες και δυναμικές εταιρείες της ελληνικής οικονομίας, η Ενωση εκτιμά ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για την ανάδειξη της ανοδικής πορείας του θεσμού. Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ Χρήστος Νούνης, αλλά και οι δύο πρόεδροι των νέων ΤΕΑ.

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στο φάρμακο 

Επενδύσεις που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας προγραμματίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν παραγωγικές μονάδες αλλά και δραστηριότητα στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που διατηρούν εργοστάσια στη χώρα μας αλλά και οι πολυεθνικές που επενδύουν μέσω της διενέργειας κλινικών μελετών σχεδιάζουν επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ από το 2020 έως και το 2024. Οπως έχουν κατά καιρούς επισημάνει εκπρόσωποι των εταιρειών, ο συμψηφισμός του clawback με τις δαπάνες σε παραγωγή αλλά και σε έρευνα και ανάπτυξη αποτελεί κίνητρο για τη δρομολόγηση επενδύσεων. Φέτος το ποσό του συμψηφισμού θα ανέλθει στα 100 εκατ., από 50 εκατ. που ήταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. 

Περιζήτητη η νέα υπηρεσία 

Εντονο ενδιαφέρον μεταξύ των υπαλλήλων του Δημοσίου προκάλεσε η νεοσύστατη Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, που θα λειτουργεί ως αυτοτελής υπηρεσία, υπαγόμενη στον υπουργό Οικονομικών, με αποστολή να συντάξει τις προτάσεις και να «τρέξει» τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Περίπου 100 υπάλληλοι υπέβαλαν αίτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις τουλάχιστον 20 από τις συνολικά 40 θέσεις της υπηρεσίας που προορίζονται για δημοσίους υπαλλήλους, έως την Παρασκευή που έληξε η προθεσμία.  

Οι υπόλοιπες 20 θέσεις πρόκειται να αναληφθούν από εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, με σύμβαση τριών ετών και δυνατότητα παράτασης κατά άλλα τρία χρόνια, έως τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης. Εν τω μεταξύ, έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα ο διοικητής της υπηρεσίας, Νίκος Μαντζούφας, συμμετέχοντας στις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή για τις ελληνικές προτάσεις, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, με δύο συνεδριάσεις εβδομαδιαίως. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο που έχει υποβληθεί έχει υπερκάλυψη 75%, κάτι που σημαίνει ότι πολλές από τις προτάσεις θα αποσυρθούν από το τραπέζι λίαν συντόμως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή