Η Alpha ενισχύει την κεφαλαιακή θέση της

Η Alpha ενισχύει την κεφαλαιακή θέση της

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφαλαιακό όφελος 170 εκατ. ευρώ θα έχει η Alpha Bank από το swap των ελληνικών κρατικών ομολόγων που πραγματοποίησε με το ελληνικό Δημόσιο, ενισχύοντας περαιτέρω τα κεφάλαιά της. Η ανταλλαγή συμφωνήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου και βάσει της συμφωνίας, η Alpha Βank έδωσε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), ονομαστικής αξίας 1,67 δισ. ευρώ, παίρνοντας ως αντάλλαγμα νέους τίτλους, 30ετούς διάρκειας, με λήξη στις 20/03/2050, με τιμή διακανονισμού 146,52% και απόδοση στη λήξη 1,32%, καθώς και μετρητά. Η κίνηση προσθέτει 30 μονάδες βάσης στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, που μετά τη συναλλαγή και τις αλλαγές στον κανονισμό για τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας αναφορικά με προγράμματα λογισμικού διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 19% από 18,3% στο τέλος του 9μήνου. Με την πρωτοβουλία αυτή, η τράπεζα αξιοποιεί την ευνοϊκή συγκυρία για να ισχυροποιήσει την κεφαλαιακή θέση της, ενώ για το ελληνικό Δημόσιο η ανταλλαγή βελτιώνει το προφίλ του χρέους, επεκτείνοντας τη μέση διάρκειά του.

Πέντε «μνηστήρες» για έργο 373 εκατ. στη Θεσσαλονίκη

Απαντες οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας δήλωσαν το «παρών» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αναβάθμιση της ανατολικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης, ένα έργο προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ, η κατασκευή του οποίου προωθείται μέσω ΣΔΙΤ. Το έργο θα διεκδικήσουν οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αβαξ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat και η κοινοπραξία του ομίλου Μυτιληναίου με την Intertoll Europe. Το εν λόγω είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο έργο ΣΔΙΤ που προωθείται στη χώρα αυτήν την περίοδο, ενώ ανάδοχος είναι το υπουργείο Υποδομών.

10,5 εκατ. λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν σε κοντέινερ

Κοντέινερ, το οποίο είχε δηλωθεί ότι μεταφέρει υφάσματα, περιείχε 10,5 εκατ. λαθραία τσιγάρα. Χρησιμοποιώντας το σύστημα X-RAY και τον ειδικό σκύλο ανιχνευτή καπνικών προϊόντων, με το όνομα Kal, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι το εμπορευματοκιβώτιο περιείχε λαθραία τσιγάρα, τα οποία είχαν φορτωθεί από χώρα της Μέσης Ανατολής. Υστερα από έρευνα των παραστατικών, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το φορτίο ανήκει σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο. Οι αναλογούντες φόροι και δασμοί των λαθραίων φτάνουν τα 2,238 εκατ. ευρώ.

Πρόεδρος της Forthnet ο κ. Νίκος Σταθόπουλος

Το νέο διοικητικό συμβούλιο, που, εξαιρουμένου ενός νέου μέλους παραμένει ίδιο παρά τις περί αντιθέτου προσδοκίες και ώς ένα βαθμό διαρροές, εξέλεξε, χθες, Παρασκευή η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Forthnet. Ετσι, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, που καταλαμβάνει από τις 20 Νοεμβρίου, παραμένει ο Δημήτρης Τζελέπης, ενώ πρόεδρος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών θα είναι ο Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος ηγείται της διεθνούς επενδυτικής εταιρείας BC Partners, που ελέγχει το 84,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet. Να σημειωθεί ότι η νέα «άφιξη» στο Δ.Σ. προέρχεται από τον καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργο Δουκίδη.

5.378 αιτήσεις υποβλήθηκαν σε 23 λεπτά 

Σε λιγότερο από μισή ώρα δεσμεύθηκε το ποσό των 61,8 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Ηπείρου και σε μία ώρα και 40 λεπτά περίπου τα 9,1 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τα Ιόνια Νησιά. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Περιφέρεια Ηπείρου, η πλατφόρμα άνοιξε στις 10 το πρωί, έκλεισε στις 10.23 και υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761, δεσμεύοντας 61,8 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται σε 22.344 ευρώ. 

Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η πλατφόρμα έκλεισε στις 11.43 το πρωί. Υποβλήθηκαν 1.057 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 430, δεσμεύοντας τα 9,1 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται σε 21.216 ευρώ. Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος είναι ενδεικτική της υψηλής ζήτησης που θα ακολουθήσει στις περιφέρειες όλης της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή