Μάχη δίνει ο ΑΔΜΗΕ για δύο πυλώνες

Μάχη δίνει ο ΑΔΜΗΕ για δύο πυλώνες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής με την οποία διεκόπησαν οι εργασίες κατασκευής της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης Μεγαλόπολης – Πάτρας υπέβαλε χθες ο ΑΔΜΗΕ. Ο διαχειριστής προέβη στην κίνηση αυτή μετά την αναβολή λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι πέντε καλόγριες της Ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων, και είχε οριστεί για χθες. Το δικαστήριο μάλιστα δεν είναι σε θέση να ορίσει δικάσιμο σε συγκεκριμένη ημερομηνία λόγω της κατάστασης, με αποτέλεσμα το έργο να κινδυνεύει να μείνει στον «πάγο» επ’ αόριστον. Με την αίτηση ανάκλησης που συζητείται στο Πρωτοδικείο αύριο Παρασκευή, ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει να ξαναβάλει μπροστά το έργο και να εγκαταστήσει τους δύο πυλώνες που απομένουν για την ολοκλήρωσή του ώστε να το παραδώσει σε λειτουργία, αίροντας τα πολλαπλά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που έχει δημιουργήσει στην αγορά ηλεκτρισμού λόγω του κορεσμού του συστήματος της Πελοποννήσου. 

Ενεργοποίηση 30 δισ. ευρώ αναμένει ο Θ. Σκυλακάκης

Στα 30 δισ. ευρώ εκτίμησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Capital Link, ότι μπορεί να φτάσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα ενισχυθούν με τα 13 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, απευθυνόμενος στο επιχειρηματικό κοινό του συνεδρίου, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο των επιχορηγούμενων επενδύσεων του Ταμείου. Υπολόγισε ότι τα σχετικά έργα θα φτάσουν τα 5-7 δισ. ευρώ. Συνολικά, είπε, έχουν προταθεί 200 έργα και 60 μεταρρυθμίσεις.

Πρόταση επιστημόνων για το έκτακτο βοήθημα 

Ομάδα εργασίας με στόχο την κατάθεση μιας κοινής πρότασης προς το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να συστήσουν οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, προκειμένου να καθοριστούν τα κριτήρια και το εύρος των δικαιούχων, αλλά και το ύψος του έκτακτου βοηθήματος που προβλέφθηκε πρόσφατα με τροπολογία. Χθες, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη και των προέδρων – εκπροσώπων των επιστημόνων. Η πρόταση πρέπει να κατατεθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ανω των 20.000 δολ. εκτοξεύθηκε το bitcoin

Το bitcoin, το μεγαλύτερο από τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα, υπερέβη χθες για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 20.000 δολάρια. Εφτασε εν ολίγοις στην ισοτιμία που πλησίαζε στα τέλη του 2017, όταν την άνοδό του διέκοψε απότομα μία και μοναδική συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας έχασε τότε το 25% της αξίας του. Σύμφωνα με την Coindesk, εταιρεία δεδομένων για τα κρυπτονομίσματα, χθες σημείωσε άνοδο 7% στη διάρκεια της ημέρας ανερχόμενο σε 20.750 δολάρια. Από τις αρχές του έτους έχει συνολικά ενισχυθεί κατά περίπου 170%. Η άνοδός του επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο και οι υποστηρικτές του την απέδωσαν στο αυξημένο ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών για τη σημαντικότερη από τις ψηφιακές αξίες. 

Η πρόκληση των κόκκινων δανείων

Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας, η πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι επιπτώσεις της πανδημίας, ο νέος πτωχευτικός κώδικας και η συμβολή του στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα διαθέσιμα εργαλεία για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την υποστήριξη της ανάπτυξης, θα βρεθούν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργανώνουν το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Ιδρυμα Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) σε Ελλάδα και Κύπρο. Στη διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Χρηματοδότηση, ιδιωτικό χρέος και επανεκκίνηση της οικονομίας» θα συμμετάσχουν οι Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.), διοικητής ΤτΕ, Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ, Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank, και Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα, ενώ συντονιστής θα είναι ο γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, στις 16.00, και θα μεταδοθεί μέσω ΥouΤube.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή