Tρία V ενισχύουν τις ελληνικές τράπεζες

Tρία V ενισχύουν τις ελληνικές τράπεζες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμβόλια (Vaccines), ορατότητα (Visibility), αποτιμήσεις (Valuations) είναι τα τρία V που αναμένεται να στηρίξουν την πορεία των ελληνικών τραπεζών το 2021, όπως σημειώνει η Eurobank Equities, τηρώντας θετική στάση για τον κλάδο παρά το ράλι άνω του 120% που έχουν σημειώσει οι μετοχές τους από τα χαμηλά του Οκτωβρίου. Οι προσπάθειες για την εκκαθάριση των ισολογισμών και την ανάκαμψη της κερδοφορίας θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω το 2021, με τις τιτλοποιήσεις να διαδραματίζουν βασικό ρόλο. Οπως σημειώνει, ελληνικές τράπεζες σκοπεύουν να «ξεφορτωθούν» NPEs, ύψους 24 δισ. ευρώ τους επόμενους έξι μήνες, και εκτιμά πως η τελική μείωση ενδέχεται να είναι ακόμη υψηλότερη. Τα NPEs που θα προκύψουν από τα μορατόρια θα αγγίξουν το 30% των συγκεκριμένων δανείων, ενώ η κερδοφορία του κλάδου θα ανακάμψει ταχύτερα από ό, τι προβλεπόταν προηγουμένως, αν και θα είναι σχετικά περιορισμένη έως το 2022. Επίσης, αναμένει σταδιακή σύγκλιση των αποτιμήσεων των μετοχών τους σε σχέση με αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο Γιαν Κάρας αναλαμβάνει CEO στον ΟΠΑΠ την 1η Ιανουαρίου

Από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΠΑΠ ο Γιαν Κάρας, ο οποίος σήμερα είναι ο «Acting CEO» της εισηγμένης, εκτελεί, δηλαδή, χρέη διευθύνοντος συμβούλου από τον περασμένο Ιούνιο, σε συνέχεια της τότε αποχώρησης του Νταμιάν Κόουπ. Ο Γιαν Κάρας βρίσκεται στον ΟΠΑΠ από τον Ιανουάριο του 2014, έχοντας βάλει την υπογραφή του στην αναδιοργάνωση και στον εκσυγχρονισμό των περίπου 4.000 καταστημάτων του ομίλου. Εχει ακόμη αναλάβει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που αποφέρουν έσοδα στον ΟΠΑΠ, όπως και την ενίσχυση των πωλήσεων μέσω Διαδικτύου. 

Δημοσίευση μεγεθών γ΄ 3μήνου ζητεί η Επ. Κεφαλαιαγοράς

H δημοσίευση οικονομικών αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου δεν είναι υποχρεωτική για τις εισηγμένες. Ορισμένες, πάντως, δίνουν στη δημοσιότητα κάποια ενδεικτικά οικονομικά μεγέθη, άλλες δεν δίνουν καθόλου. Καμιά 20αριά, όπως οι Cenergy Holdings, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Ιασώ, Forthnet κ.ά., επέλεξαν το δεύτερο. Λόγω των ειδικών συνθηκών, ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε απ’ όλες τις εισηγμένες να δώσουν κάποια στοιχεία, ώστε να έχουν οι επενδυτές μια εικόνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητά τους. 

Για λάθος της Jumbo μίλησε ο Αδ. Γεωργιάδης

Μέχρι και στη Βουλή έφτασε να αναφερθεί το γεγονός ότι η γνωστή αλυσίδα Jumbo δεν εφαρμόζει το μοντέλο click away. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στη Βουλή, υπεραμύνθηκε του μοντέλου του click away, υποστηρίζοντας ότι είναι θετική η ανταπόκριση και από τους καταναλωτές και από τους εμπόρους. Ο κ. Γεωργιάδης θέλοντας να δείξει ότι το μέτρο έχει ευνοήσει τα μικρά καταστήματα παιχνιδιών και όχι απαραιτήτως τις αλυσίδες είπε μεταξύ άλλων: «Το Jumbo αποφάσισε να μην ανοίξει με την “παράδοση εκτός” και δεν χρησιμοποιεί την “παράδοση εκτός” καθόλου. Κατά τη γνώμη μου κάνει πολύ μεγάλο λάθος ο κύριος Βακάκης, είναι, όμως, δικαίωμά του».

Σημαντική αύξηση ανέργων τον Νοέμβριο

Δραματική είναι η αύξηση της εγγεγραμμένης ανεργίας στις λίστες του ΟΑΕΔ μόλις μέσα σε ένα μήνα, τον Νοέμβριο. Από τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδει ο Οργανισμός προκύπτει ότι κατά τον προηγούμενο μήνα 1.153.434 άτομα βρίσκονταν εγγεγραμμένα στη λίστα ανέργων, έναντι 1.043.709 ατόμων τον Οκτώβριο του 2020. Από τα δεδομένα αυτά προκύπτει ότι η ποσοστιαία αύξηση φθάνει το 10,51%. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 109.725 άτομα, γεγονός που προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στους ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ο Νοέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας του δεύτερου κύματος της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισής του. Αλλά και σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019, η αύξηση είναι κατά 69.491 άτομα, ήτοι 6,41%, καθώς τότε στη λίστα βρίσκονταν 1.083.943  άνεργοι. Το καμπανάκι χτυπάει δυνατά, καθώς οι φόβοι των ειδικών, όχι της αγοράς εργασίας αλλά της υγείας, είναι μήπως το τρίτο κύμα της πανδημίας έρθει σφοδρότερο απ’ όλα τα προηγούμενα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή