Επαφές HSBC με Optima Bank

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συζητήσεις για την εξαγορά της δραστηριότητας της HSBC στην Ελλάδα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Optima Bank. Η πώληση της δραστηριότητας της HSBC στην Ελλάδα, η οποία ανήκει στη θυγατρική του ομίλου στη Γαλλία, εντάσσεται στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο που επιχειρεί ο όμιλος της HSBC με στόχο τη δημιουργία μιας πιο λιτής και κερδοφόρου τράπεζας. Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί συζητήσεις του διεθνούς ομίλου με την Eurobank, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, και νέος διεκδικητής είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Optima Bank. Ισχυρό δέλεαρ αποτελούν οι καταθέσεις που διατηρεί η HSBC στην Ελλάδα, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ και μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την καταθετική βάση της Optima, που πραγματοποιεί διεύρυνση της παρουσίας της με νέα καταστήματα και συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων μέσω και των προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας. 

Ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω του directmarket.gr του ΕΒΕΑ

«Συνεταιριστικό» market place υποστηρίζει το ΕΒΕΑ, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να κάνουν άμεσα ηλεκτρονικές πωλήσεις ακόμη και αν δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις στην πλατφόρμα directmarket.gr έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τα προϊόντα τους και να παρέχουν την υπηρεσία click away, να αποκτήσουν «ηλεκτρονικό ράφι», ενώ μπορούν να ξεκινήσουν και το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα, με δυνατότητα αναβάθμισης στη συνέχεια. Το directmarket.gr υποστηρίζει σήμερα σε πανελλαδικό επίπεδο πάνω από 1.600 επιχειρήσεις και 1.600.000 προϊόντα.

Εως 26 Φεβρουαρίου υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιών

Παρατείνεται μέχρι και την 26η Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγει εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020, καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε ή λήγει η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξαρτήτως εάν έχει υποβληθεί αυτή. Η παράταση προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πρόδρομες εργασίες στη νέα γραμμή 4 

Χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια, ωστόσο, εντέλει, ο διαγωνισμός για τις πρόδρομες εργασίες της νέας γραμμής 4 του μετρό οδεύει προς ολοκλήρωση. Ανάδοχος θα είναι, εκτός απροόπτου, η εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ, η οποία προσέφυγε κατά της ΤΕΡΝΑ, που ήταν ο αρχικός μειοδότης. Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή και η ΕΡΕΤΒΟ αναμένεται πλέον να αναλάβει το έργο των 48,3 εκατ. ευρώ, με έκπτωση 14,1%. Το έργο είναι ιδιαίτερα κομβικό, καθώς αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά και την πορεία υλοποίησης του κυρίως έργου της γραμμής 4 του μετρό. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται να εκτελεστούν όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες, όπως π.χ. οι μετατοπίσεις των δικτύων κοινής ωφελείας. 

Τα 5 «αστέρια» της αγοράς ομολόγων

Τα ομόλογα του Μεξικού, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιταλίας και της Ελλάδας αποτελούν την πεντάδα με τη μεγαλύτερη πτώση των spreads από τις αρχές του 2020. Με λίγα λόγια, με μόλις μία εβδομάδα να απομένει για το τέλος του έτους, αναμένεται να αποτελέσουν τα «αστέρια» της αγοράς ομολόγων για φέτος. Η πτώση στα τρία πρώτα διαμορφώνεται από τις 140 έως τις 90 μονάδες βάσης, ενώ σε Ιταλία και Ελλάδα στις 84 μ.β. και 78 μ.β. αντίστοιχα. Προβάδισμα ωστόσο για τις επιδόσεις του 2021, και μάλιστα ισχυρό, έχουν τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, δηλαδή τα ιταλικά και τα ελληνικά,. Δεν είναι τυχαίο πως οι διεθνείς οίκοι (βλ. Citigroup) έχουν τοποθετήσει την αγορά των δύο τίτλων στα κορυφαία «στοιχήματα» του επόμενου έτους, εκτιμώντας πως θα καταγράψουν το ισχυρότερο ράλι. Κύριος σύμμαχός τους δεν είναι άλλος από το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, το οποίο θα συνεχιστεί για 15 μήνες ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή