Στην Ελλάδα φυσικό αέριο μέσω του TAP

Στην Ελλάδα φυσικό αέριο μέσω του TAP

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έφθασαν χθες σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία μέσω του αγωγού TAP. H ευρωπαϊκή αγορά έχει πλέον πρόσβαση σε μία ακόμη πηγή φυσικού αερίου, εξέλιξη που ενισχύει τη στρατηγική της διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων από το ρωσικό αέριο. Για την Ελλάδα ο στόχος μετεξέλιξης σε ενεργειακό κόμβο αποκτάει σάρκα και οστά, καθώς 10 δισ. αζερικού φυσικού αερίου θα μεταφέρονται μέσω των εδαφών της και εν συνεχεία υποθαλασσίως στην Ιταλία, για να φθάσουν από εκεί στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Παράλληλα η ΔΕΠΑ θα παραλαμβάνει μέσω του TAP ποσότητες 1 δισ. αζερικού φυσικού αερίου ετησίως, ενισχύοντας σημαντικά τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της και τη δυνατότητα μιας πιο ελκυστικής εμπορικής πολιτικής για τους πελάτες της. Ο διευθύνων σύμβουλος του TAP, Luca Schieppati, χαρακτήρισε ιστορική για τον αγωγό τη χθεσινή ημέρα παράδοσης των πρώτων ποσοτήτων αζερικού αερίου.

Δημοφιλής παραμένει η τηλεργασία στην Αττική

Hρθε για να μείνει καθώς φαίνεται η τηλεργασία στην Ελλάδα, κυρίως όμως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ετσι, και το 2021, τουλάχιστον έως τις 31 Ιανουαρίου, παρατείνεται  η υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία,  για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, στην Αττική για τον Δεκέμβριο έχουν δηλωθεί περίπου 309.254 εργαζόμενοι σε τηλεργασία, ενώ το σύνολο των εργαζομένων που έχουν υπαχθεί από τον Οκτώβριο ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. Στον αντίποδα, φαίνεται πως στην Περιφέρεια η  τηλεργασία δεν είναι τόσο… δημοφιλής.

Αύξηση εξαγωγών φρούτων, λαχανικών εν μέσω πανδημίας

Στους κερδισμένους από την πανδημία συγκαταλέγεται ο κλάδος των εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών, καθώς το 2020 θα κλείσει με ρεκόρ της τάξης του 1,35 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση κατά 15% στην αξία των εξαγωγών του συγκεκριμένου κλάδου, σε σύγκριση με το 2019, ενώ άνοδος καταγράφεται και στον όγκο εξαγωγών, της τάξης του 5%, με αυτόν να διαμορφώνεται σε 1,67 εκατ. τόνους. Η μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών καταγράφηκε στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Κατέθεσε τη συμφωνία εξυγίανσης η Folli Follie

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2020, την πολυαναμενόμενη αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, βάσει των άρθρων 106 β και 106 δ του πτωχευτικού κώδικα, κατέθεσε χθες η Folli Follie. Η μερικών εβδομάδων καθυστέρηση αποδίδεται σε γραφειοκρατικούς λόγους. Επρεπε, για παράδειγμα, να εξασφαλιστεί βεβαίωση τέλους ακίνητης περιουσίας, διαδικασία που μπορεί να αποδειχθεί αρκούντως χρονοβόρος λόγω και της πανδημίας. Η εταιρεία, κατά πληροφορίες, έχει λάβει δικάσιμο για την εκδίκαση της συμφωνίας εξυγίανσης τον προσεχή Φεβρουάριο, έχοντας εξασφαλίσει ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 13 εκατ. ευρώ. Στον απόηχο των πρόσφατων αποκαλύψεων των κακώς κειμένων των ιδρυτών της Folli Follie, η νέα διοίκηση, υπό τον Γ. Σάμιο, επιδιώκει η εταιρεία να γυρίσει οριστικά σελίδα.

Φωτοβολταϊκό έργο ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κοζάνη, ισχύος 200 MW, που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του cluster τριών μονάδων που αναπτύσσει η θυγατρική της ΔΕΗ στην περιοχή, με άλλες τις δύο μικρότερες μονάδες (ισχύος 15 MW) να βρίσκονται ήδη υπό κατασκευήν. Η θυγατρική της ΔΕΗ ανακήρυξε χθες προσωρινό ανάδοχο του έργου τη ΜΕΤΚΑ. Με βάση την προκήρυξη, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του mega φωτοβολταϊκού, στη θέση Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης, στην Π.Ε. Κοζάνης. Επίσης, θα πραγματοποιήσει τη σύνδεση της μονάδας σε 2 υποσταθμούς 150 kV υπαίθριου τύπου. Η ΔΕΗ έχει διασφαλίσει για το έργο χρηματοδότηση project finance από κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, χωρίς εξασφαλίσεις. Σε εξέλιξη εξάλλου βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση του φωτοβολταϊκού πάρκου της Μεγαλόπολης ισχύος 50 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή