Η Επ. Ανταγωνισμού ελέγχει εκ νέου τον κατασκευαστικό κλάδο

Η Επ. Ανταγωνισμού ελέγχει εκ νέου τον κατασκευαστικό κλάδο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται ξανά ο κατασκευαστικός κλάδος, καθώς, όπως φαίνεται, διαπιστώνεται η ανάγκη για περαιτέρω ρύθμιση του ανταγωνιστικού πλαισίου λειτουργίας. Η Επιτροπή θα δώσει έμφαση στις οικονομικές δραστηριότητες, που σχετίζονται με την ανάπτυξη οικοδομικών έργων και υποδομών (συμπεριλαμβανομένων των έργων παραχωρήσεων), ώστε να αξιολογήσει το εάν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί στον κλάδο, η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις της μέσω δημόσιας διαβούλευσης, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο ακόμα και για να προτείνει και να επιβάλει συγκεκριμένα μέτρα. Σημειωτέον ότι πριν από λίγες ημέρες, η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα ύψους 461.819 ευρώ σε ορισμένες εταιρείες, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την κατασκευή του 5ου Λυκείου Λαμίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις προέβησαν σε οριζόντια εναρμονισμένη πρακτική τύπου καρτέλ με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών και τη χειραγώγηση των προσφορών.

Νέος οικονομικός διευθυντής του ομίλου Frigoglass αναλαμβάνει από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους ο Εμμανουήλ Μεταξάκης στη θέση του Χαράλαμπου Γκορίτσα. Ο ίδιος ενημέρωσε για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη Frigoglass στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021. Ο κ. Μεταξάκης εντάχθηκε στον όμιλο ως στέλεχος του τμήματος οικονομικού σχεδιασμού και ανάλυσης τον Ιούνιο του 2010, ενώ κατείχε θέσεις ευθύνης εντός της οικονομικής διεύθυνσης της εταιρείας. Πρόσφατα είχε αναλάβει τη θέση του διευθυντή χρηματοοικονομικής αποδοτικότητας, ενώ πριν από τη Frigoglass  εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Deloitte για πέντε χρόνια. Σημειώνεται ότι είναι κάτοχος πτυχίου διοίκησης επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μεταπτυχιακού στο corporate finance απο το SDA Bocconi που εδρεύει στο Μιλάνο.

Τριετές επενδυτικό σχέδιο

Σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 24,3 εκατ. ευρώ της ΕΤΕΜ και ειδικότερα της μονάδας στη Βουλγαρία προχωρά η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν και επισήμως από το διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής της Viohalco (κατέχει το 91,44% της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και το 100% της ΕΤΕΜ). Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την ΕΤΕΜ λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (22,8 εκατ. σε μετρητά και 1,51 εκατ. με εισφορά μηχανημάτων) θα χρησιμοποιηθούν για τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της βουλγαρικής ETEM BG S.A. και στην υλοποίηση του τριετούς επενδυτικού πλάνου που αποβλέπει κυρίως στη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητάς της. 

Ενίσχυση παραγωγής χρυσού

Ενισχυμένη, κατά 34%, παραγωγή χρυσού εμφάνισε το 2020 η Eldorado Gold, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, πρόσφατα, η καναδική εταιρεία. Η Eldorado, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της «Ελληνικός Χρυσός», παρήγαγε, σε επίπεδο ομίλου, την περασμένη χρονιά 528.874 ουγγιές χρυσού, μέγεθος που συμβαδίζει με τις προβλέψεις (guidance) της εταιρείας για τη φετινή χρονιά. Σε επίπεδο τετάρτου τριμήνου, η παραγωγή χρυσού αυξήθηκε κατά 16%, στις 138.220 ουγγιές, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Κατ’ αναλογίαν, η παραγωγή της Eldorado αυξήθηκε και στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, καθώς ανήλθε σε 58,4 χιλ. ουγγιές από 46,7 χιλ. το 2019. Επίσης, ως προς τη δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα μας, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η κατάθεση προς κύρωση στη Βουλή της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ώστε η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές να επανεκκινήσει. Το ελληνικό Δημόσιο και οι Καναδοί επενδυτές έχουν καταλήξει σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή