Κυρώσεις από ΗΠΑ για τον Nord Stream 2

Κυρώσεις από ΗΠΑ για τον Nord Stream 2

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.) αξιοποιεί μέχρι δευτερολέπτου τις τελευταίες ημέρες παραμονής του στον προεδρικό θώκο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις σε όσες ευρωπαϊκές εταιρείες υποψιάζεται ότι διευκολύνουν την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι σήμερα ή αύριο θα εκδώσει έκθεση με τις ύποπτες επιχειρήσεις, στις οποίες θα περιλαμβάνονται όσες προσφέρουν ασφαλιστικές υπηρεσίες, όσες παρέχουν τεχνογνωσία για την εγκατάσταση υποθαλάσσιων τμημάτων του αγωγού και όσες πιστοποιούν τον εξοπλισμό για την κατασκευή του έργου. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα την ελβετική ασφαλιστική Zurich Insurance Group να συγκαταλέγεται στον επίμαχο κατάλογο, ενώ η εταιρεία δηλώνει πρόθυμη να «συμμορφωθεί με όποιους κανονισμούς σχετίζονται με κυρώσεις». Η κυβέρνηση Τραμπ εναντιώνεται σθεναρά στην κατασκευή του επίμαχου αγωγού, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, με το επιχείρημα ότι αυξάνει πάρα πολύ την εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τη Μόσχα. 

Αίτημα προεξόφλησης επιταγών με κρατική εγγύηση 

Την προεξόφληση επιταγών από τις τράπεζες με την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80% για την αποκατάσταση της ρευστότητας στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και αγορά ζήτησε, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, οι εγγυήσεις αυτές θα πρέπει αρχικά τουλάχιστον να ανέλθουν στο ποσό των 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία ομαλοποίησης της εισροής ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Αυξήθηκαν οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων της ΔΕΗ 

Κλεισμένοι στα σπίτια και αδυνατώντας να καταναλώσουμε, κάποιοι φαίνεται ότι θυμήθηκαν τα χρωστούμενα της ΔΕΗ. Με τη μειωμένη καταναλωτική δυνατότητα συνδέουν, στη ΔΕΗ, την αύξηση των εισπράξεων τον Δεκέμβριο κατά 30% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων Δεκεμβρίου ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ από 60-65  εκατ. ευρώ που κυμαίνονταν τους προηγούμενους μήνες. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται οι πελάτες που καθυστερούν την πληρωμή λογαριασμού πάνω από 30 ημέρες από τη λήξη του. 

Φωνητική καθοδήγηση σε ΑΤΜ της Alpha Bank

Tη δυνατότητα φωνητικής καθοδήγησης συναλλαγών για άτομα με περιορισμένη όραση ενεργοποίησε η Alpha Bank σε 102 ΑΤΜ του δικτύου της σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των αρχών εταιρικής υπευθυνότητας και του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού. Ιδιαίτερα εύκολη στη χρήση της, η νέα λειτουργικότητα φωνητικής καθοδήγησης συναλλαγών δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της Alpha Bank να κάνουν ανάληψη μετρητών ή ερώτηση υπολοίπου, συνδέοντας απλώς τα ακουστικά τους στην αντίστοιχη υποδοχή των ΑΤΜ, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα ακόμη περισσότερων συναλλαγών, όπως μεταξύ άλλων η αποδοχή καρτών και άλλων ελληνικών τραπεζών, μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική αγορά που παρέχεται αυτή η υπηρεσία σε τόσο μεγάλο αριθμό ΑΤΜ ανά την επικράτεια.

Δόθηκε παράταση για έργο στον ΟΛΘ

Για τις 5 Φεβρουαρίου (από 15 Ιανουαρίου) παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στον μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή του προβλήτα έξι του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενός από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα σήμερα. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, το οποίο διεκδικούν ελληνικοί και ξένοι όμιλοι. Εχουν προκριθεί έξι σχήματα. Πρόκειται για: κοινοπραξία της Intrakat με την Intercantieri Vittadello και τη Sales, κοινοπραξία της «Μυτιληναίος» με τη Rover Maritime και την HDK, την Archirodon Group μόνη της, κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με τη Vinci (που δεν αναμένεται τελικά να συμμετάσχει), κοινοπραξία της Αβαξ με τις Etermar, NV Besix και την κοινοπραξία Acciona Construccion με την Dredging International. Εκτός από αυτά, ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό εκδήλωσε και η κοινοπραξία Ελλάκτωρ – ΤΕΚΑΛ, η οποία αποκλείστηκε όμως στην πρώτη φάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή